Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2009

Booken Cybook Gen3

Priznati moram - niti malo nisem pričakoval, da bom bora dva meseca po prvem e-bralniku Kolibri v rokah držal že drugo e-knjigo. Cybook je sicer zgrajen okrog identičnega 6-palčnega zaslona podjetja E-Ink, a se od Kolibrija razlikuje v marsikateri podrobnosti.

Cybook je velik 118 x 188 milimetrov, debel manj kot centimeter in skupaj z akumulatorjem tehta 174 gramov. Plastično ohišje je prijetno za otip, a zaslonu ne ponuja kaj dosti zaščite, zato velja s Cybookom ravnati previdno. Zaradi nizke teže ga lahko držite v rokah dolgo časa, ne da bi se utrudile.

Za zaslon velja popolnoma vse, kar smo zapisali pri Kolibriju. Velikost je primerna za branje knjig, zapisanih v obliki, ki se je sposobna prilagajati širini zaslona (denimo HTML), odpove pa pri prikazu fiksno postavljenih besedil (PDF), večjih od A5.

Na stranicah ohišja najdemo gumb za vklop, gumba za nastavitev jakosti glasbe, štiri gumbe za navigacijo (od katerih eden ne naredi nič; menda bo vključen šele v naslednji različici programske opreme) in navigacijsko skupino, s katero se premikamo po menujih. Slednjo sestavljajo kvadraten gumb, obdan z okvirjem, ki deluje kot štirje gumbi. Na ohišju je še izhod za slušalke, vmesnik USB in mesto za kartico SD, ki jo boste zagotovo potrebovali. Vgrajenega pomnilnika je sicer kar 64 MB, a ga boste z nekaj deset knjigami zagotovo zapolnili. Še toliko lažje, ker dobite ob nakupu na Cybooku 36 knjig slovenskih klasikov.

Navigacija je dobro zamišljena in gumbov s številkami (kot jih ima Kolibri) nismo pogrešali, a kaj, ko je izdelava slaba in v polovici poskusov pritisk na gumb (katerikoli!) ne naredi nič. Včasih se moramo na gumb kar pošteno nasloniti, da "prime". Podobno velja za nosilec kartice SD, v katerega je kartico težko vstaviti in še teže potegniti ven, stalno pa se bojimo, da bo ob tej operaciji razpadlo ohišje.

Cybook Gen3

Kaj: Elektronska knjiga.

Izdeluje: Bookeen, www.booken.com.

Prodaja: Mladinska knjiga Trgovina, www.emka.si/oddelek/343/.

Cena: Osnovna različica 280 EUR, paket Deluxe 379,20 EUR.

Za: Zaslon iz e-papirja, Bralnik Mobipocket.

Proti: Velika poraba energije v nedejavnem stanju, slab bralnik PDF, slaba izdelava, ni slovenskega vmesnika.

Ob zagonu se na zaslonu prikaže knjižica - združen pogled na vse naložene knjige, pa naj bodo shranjene v interni pomnilnik ali na kartico SD. Knjige so predstavljene s praznimi ovitki, na katerih je napisan naslov, ali pa s sliko naslovnice, če je shranjena v ločeni datoteki. Hkrati vidimo od 5 do 20 knjig. Pogled je sicer lep, a pri večji količini knjig postane takšna navigacija počasna in moteča.

Programska oprema zna prikazati besedilne datoteke, dokumente HTML in PDF ter zapisa PalmDOC in Mobipocket. Prikaz vsebin PDF je neroden, malo zaradi premajhnega zaslona, še bolj pa zaradi nerodnega premikanja po dokumentu. Pri pritisku na gumb ne skočimo za celoten zaslon naprej, temveč le za polovico. To pomeni, da morajo oči najti, kje je po novem zadnja prebrana vrstica, in nadaljevati od tam. Moteče.

Lepše je urejeno prikazovanje dokumentov, ki jih lahko pregledovalnik preoblikuje. Tam je navigacija smiselna, nastavimo lahko velikost pisave in tipografijo, postavimo zaznamke za hitro premikanje po dokumentu in še kaj. S programom Mobipocket Reader, ki je prosto na voljo za Microsoftove operacijske sisteme, lahko razne oblike (denimo Word ali PDF) preoblikujemo v zapis Mobipocket. V nekaterih primerih je pretvorba odlična, pri bolj zapletenih datotekah PDF pa je rezultat hitro neberljiv. Monitorja na Cybooku žal ne boste mogli brati.

Pograjati moramo strojno opremo. Privzeto se naprava ugasne po desetih minutah nedejavnosti in to lahko dvignemo do ene ure ali pa popolnoma ugasnemo. Ker pa izdelovalec priporoča, da tega ne počnemo, nas je zanimalo, kako je s tem. In res - v enem dnevu se je akumulator izpraznil kar za petino. Obljubljenih 8000 strani, ki naj bi jih naprava prikazala z enim polnjenjem, ne boste dočakali, če Cybooka ne boste pridno ugašali. To pa po našem mnenju krepko zmanjša njegovo uporabnost. Knjiga, ki jo je treba pred uporabo prižgati?

Zanimiva je tudi cenovna politika prodajalca. CyBook stane 280 evrov, a v paketu dobite le bralnik. Za ovitek (ki je, mimogrede, dokaj neuporaben) boste morali odšteti dodatnih 30 evrov (40, če si boste zaželeli ovitek v rdeči barvi), za napajalnik pa 24. Napravo lahko seveda uporabljate tudi brez napajalnika; v tem primeru se bo polnila, kadar bo priključena na računalnik. V paketu Deluxe dobite vse to, pa še 2 GB pomnilniško kartico in slušalke ter dodaten akumulator, vse to pa vas bo stalo 380 evrov oziroma 35 več, kot bi dali za Kolibrija, ki mu tudi prilagajo vse te dobrote (razen dodatnega akumulatorja), pa še slovenski vmesnik ima. Odločitev pa je seveda povsem vaša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji