Objavljeno: 18.12.2006 17:58 | Avtor: Igor Harb | Monitor December 2006

HP zajadral v mobilno telefonijo s slabimi jadri

Zdaj, ko so tudi v Gartnerju opazili, da je evropski trg klasičnih ročnih računalnikov "izpuhtel", lahko pričakujemo vse večjo ponudbo hibridnih ročnih računalnikov in pametnih telefonov tudi od klasičnih izdelovalcev ročnih računalnikov. In HP se z modelom iPAQ rw6815 Personal Messenger vse bolj odločno približuje mobilni telefoniji.

Čeprav je rw6815 v osnovi ročni računalnik z zaslonom, občutljivim na dotik, in čeprav smo že preizkusili več iPAQov z vmesniki GSM, pa je to njihov prvi izdelek, ki je (skoraj) dovolj majhen, da bi ga lahko spravili v žep. Podobno kot večji modeli ima tudi rw6815 zaslon zaščiten s plastičnim pokrovom, ki ga varuje med telefoniranjem, vendar je naprava zaradi tega videti nekoliko bolj plastično. Tudi sicer bi v HPju ohišju lahko posvetili nekaj več truda in stroškov, saj je plastična imitacija aluminija že na daleč opazna kot natanko to - plastična imitacija aluminija.

Čeprav je iPAQ rw6815 nekoliko debelejši od večine telefonov, vseeno lepo sede v roko in ga je mogoče preprosto uporabljati z eno roko. Ker nima številčnice, temveč le funkcijske tipke, je treba številke vnašati prek zaslona, a večino telefonskih opravil lahko brez težav opravimo tudi brez tega. In še dobro je tako, saj je pisalo prebrisano skrito na gornji desni strani naprave, kjer nam dostop do njega onemogoča prej omenjeni pokrovček. HP zadnje čase na skoraj vsakem modelu prestavi položaj pisala, vendar jim tako nepriročnega mesta kot tokrat še ni uspelo najti. In čeprav je mogoče telefonirati brez pisala, pa je za vsa druga opravila potrebno, saj bi jih za preprosto delo s funkcijskimi tipkami potrebovali vsaj še nekaj.

A ko se navadimo na te posebnosti naprave, hitro ugotovimo, da imamo v roki zelo zmogljiv ročni računalnik, ki ga lahko preprosto in skorajda povsod uporabljamo tudi kot telefon. Vgrajeni vmesnik za WLAN nam omogoča tudi hitro vzpostavitev povezave v omrežja Wi-Fi, čeprav smo v omrežju GSM omejeni na podatkovne povezave GPRS in EDGE, saj pri HPju še niso pripravljeni na UMTS. Akumulator je zmogljiv in zadostuje za večdnevno delovanje, ki ga uporaba WLANa sicer znatno skrajša. Procesor in pomnilnik zagotavljata hitro delovanje brez nepotrebnega čakanja, operacijski sistem Windows Mobile 5.0 pa tako ali tako velja za najbolj dodelano in odporno različico Microsoftove ponudbe v svetu mobilnih naprav. Na zadnji strani je tudi vgrajen digitalni fotoaparat ločljivosti 2.0 megapik, ki je po kakovosti povsem primerljiv s podobnimi izdelki iz sveta mobilne telefonije; torej ne ravno najbolj kakovosten. Med programsko opremo najdemo klasične iPAQ programe, pri čemer smo pogrešali več možnosti za potisno pošto.

HP je s tem modelom dokazal, da si želi vstopiti v svet mobilne telefonije, vendar pa se bodo morali njegovi inženirji še resno potruditi, preden jim bo uspelo zasnovati zmogljiv in hkrati dobro zasnovan pametni telefon.

HP iPAQ rw6815 Personal Messenger

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Microsoft Windows Mobile 5.0 Phone Edition.

Procesor: Intel PXA272, 416 MHz.

Pomnilnik: 128 MB Flash + 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MiniSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 1.2, IR, WLAN 802.11b.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in EDGE.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 7.

Splošen vtis: 8.

Izdeluje: HP, www.hp.com.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.

Cena: 149.000 tolarjev.

Za: Odzivnost, velikost, zmogljivost.

Proti: Oblika, postavitev pisala, ne podpira UMTS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji