Objavljeno: 28.9.2005 14:28 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: nenehni testi

Hewlett-Packard Business Inkjet 2800

Hewlett-Packardovi tiskalniki Business Inkjet so že od vsega začetka nekakšna cenejša alternativa laserskim tiskalnikom, v zadnjem času tudi barvnim. To velja tudi za model 2800 (nadgradnja starega modela 2600).

Da je namenjen zahtevnejšim (pisarniškim) delovnim okoljem, je vidno že iz tega, da ima dve kaseti za papir s skupno zmogljivostjo 400 listov in da zmore tiskati na format A3+. Vgrajen je tudi obračalnik, ki omogoča dvostransko tiskanje, čeprav je to zmogljivost pri brizgalnikih treba vzeti z rezervo. Tako tiskanje je namreč bistveno počasnejše od (dvakrat) enostranskega, saj tiskalnik po potiskani prvi strani počaka, da se črnilo posuši in ga šele nato potiska tudi po drugi strani.

Model, ki smo ga preizkusili, je imel oznako dtn, kar pomeni, da je premogel tudi omrežno kartico, kar je v resnem poslovnem okolju pravzaprav skorajda nujnost. Omenimo, da je vgrajen spletni strežnik, ki omogoča zelo natančno pregledovanje statusa potrošnega materiala. Ko smo že pri tem - uporabljene so ločene kartuše z dokaj veliko zmogljivostjo (t.i. št. 10 in 11) ter ločene tiskalne glave, ki imajo deklarirano življenjsko dobo 16.000 natisnjenih strani. Enake glave in kartuše imajo HPjevi "poslovni brizgalnki" že kar nekaj let.

Vgrajeni spletni strežnik omogoča natančno pregledovanje stanja potrošnega materiala.

Poslovna usmerjenost tiskalnika se kaže tudi v opisnih jezikih PCL (5 in 6) in postscript, ki ju podpira, saj velika večina drugih brizgalnikov tiska rastrsko; računalnik tiskalniku pošilja bitno sliko, medtem ko v primeru BIJ 2800 tja pošilja grafične ukaze, ki jih rasterizira vgrajeni procesor. Jezik PCL podpirajo domala vsi laserski tiskalniki, njegova osnovna ideja pa je, da samo delo rasterizacije ne obremenjuje računalnika, ampak tiskalnik. Enako tudi postscript, ki je še posebej prilagojen, da je izdelek na papirju videti enako kakor na zaslonu. No, danes, ko so računalniki zelo hitri, je to bolj ali manj nepomembno. Omenimo še to, da je mogoče v gonilniku izbrati tiskanje z enakimi robovi, kakor jih imajo HPjevi Laserjeti, s čemer so si odtisi na tiskalnikih obeh tehnologij še bolj podobni.

Poslovni HPji so bili včasih med najhitrejšimi tiskalniki, danes pa se uvrščajo nekoliko niže. 5 strani besedila smo tiskali nekaj več kakor minuto, 9 strani poslovnega poročila pa dve minuti in 17 sekund, kar lahko vendarle označimo kot hitro. Za fotografijo 10 × 15 cm (na svetlečem papirju) potrebuje več kot 4 minute, čeprav je jasno, da takemu početju prvenstveno ni namenjen. Kakovost tiska je na navadnem papirju zelo dobra in tudi barvno dovolj pravilna, da bodo z izdelki zadovoljni tudi manj zahtevni stavci v namiznem založništvu. Na svetlečem papirju je kakovost zadovoljiva, vendar kar precej odstopa od novejše brizgalne konkurence. Tako po zrnatosti, kot po kakovosti sivin, ki so videti nekoliko vijoličasto (nekoliko pomaga, če v gonilniku izberemo barvni profil SWOP).

Glavna prednost BIJ 2800 je seveda enaka kot pri vseh HPjevih poslovnih brizgalnikih - zelo nizka cena odtisa. S polnimi kartušami smo natisnili kar 823 polnih strani besedila (povprečni brizgalnik se ustavi pri številki okoli 200) in 668 polnih barvnih strani (povprečno 150), kar preračunano pomeni le 10 in 36 tolarjev na stran. Je pa zato sam tiskalnik toliko dražji ...

Hewlett-Packard Business Inkjet 2800

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Cena: Osnovni model 123.251 tolarjev, model dt 180.607 tolarjev, model dtn 240.809 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 10 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 36 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Opremljenost za pisarniško delovanje. Nizka cena odtisa.

Proti: Visoka cena. Slaba kakovost tiska na svetleč papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji