Objavljeno: 27.4.2005 00:01 | Avtor: Jurij Pečjak | Monitor Maj 2005

Googlov slikar

Prvo Picaso je pred skoraj letom dni kupil Google od podjetja Picasa, Inc., jo nadgradil in izdal v novi različici. Tudi Picasa 2 je namenjena iskanju, urejanju in obdelovanju slik v računalniku, predvsem digitalnih fotografij. Že prva različica je marsikoga prepričala, saj je bila zelo preprosta za uporabo. Program je po novem brezplačen, izpopolnili pa so načine obdelovanja slik in odpravili marsikatero pomanjkljivost.

Ko prvič zaženemo program, nam ta v "lovu" na slike ponudi možnost pregleda kompletnega računalnika ali pa le mape "moji dokumenti". Pravzaprav nam možnosti ne ponudi, temveč nam jo vsili, saj moramo eno od obeh sprejeti, ne da bi lahko vplivali na izbiro map, ki jih želimo, oz. ne želimo vključiti v pregled. To lahko storimo šele pozneje. Pri pregledovanju se ne zajamejo le slike, temveč tudi filmi, ki jih prav tako odpiramo v samem programu in urejamo podobno. Gradivo lahko dodamo tudi pozneje neposredno iz fotoaparata, optičnega bralnika ali nosilcev.

Grafični vmesnik v Picasa 2 je pregleden in preprost, predvsem pa se hitro odziva, tudi ko pregledujemo večjo zbirko fotografij. Mape se samodejno razporedijo po datumu, ni pa možnosti izdelave drevesne strukture.

Grafični vmesnik je všečen, sodoben in silno občutljiv. Večji del zaslona je rezerviran za grafični prikaz map, s katerim hitro pregledujemo slike. Drsniki so zelo odzivni, tudi če imamo več tisoč slik, saj je premik z enega na drug konec seznama s sodobnim računalnikom skorajda trenuten. Slike lahko natisnemo v različnih oblikah, pošljemo po elektronski pošti (ne manjka seveda možnost uporabe Googlovega Gmaila), izvozimo kot Blog v Googlov strežnik Blogger, oz. jih pretvorimo v JPEG z želenimi lastnostmi. Vgrajena je tudi izdelava slikovnih plošč CD in varnostnih kopij, prikaz diapozitivov (slideshow) in pregled prek časovne linije (timeline). In seveda možnost izdelave albumov HTML, če imamo svojo "fotografsko" spletno stran.

Po začetnem pregledu so slike urejene po datumih in zložene v mape z enakimi imeni, kot jih imamo na diskih, po želji pa jih lahko preimenujemo. To ustreza začetnikom, nekoliko manj pa tistim, ki že imajo izdelane zbirke. Moti tudi nezmožnost ustvarjanja hierarhičnih map, torej drevesne strukture slik. Lahko jih sicer uredimo v "navideznih albumih", a ti ne nadomestijo drevesne strukture map. To si sicer lahko ogledamo s t. i. "upravljalcem map", ki pa je zgolj kot dodatek. Pri urejanju pomaga možnost dodajanja naslovov, opisov in ključnih besed, po katerih lahko iščemo. Dodatna možnost je iskanje po starosti. Rezultate razvrstimo po imenu, datumu posnetka ali velikosti, prikažejo pa se skoraj trenutno.

Slike v Picasa 2 tudi obdelujemo z več kot 15 orodji. Vsak korak, ki smo ga naredili, se shrani v posebno datoteko .ini, s katero hitro prekličemo napake. Žal so spremembe na slikah vidne le v tem programu.

Če so organizacijske sposobnosti programa nekoliko omejene glede map, nas prijetno preseneti obdelovanje slik. Poleg temeljnih orodij, kot so obrezovanje in odstranjevanje rdečih oči, imamo na voljo orodja, kot so nastavljanje temin in svetlin, mehčanje in spreminjanje temperature barv. Vsa je mogoče uporabiti tudi na večjemu številu slik hkrati. Vse spremembe se shranjujejo v datoteko .INI. Tako se z lahkoto vrnemo nazaj na prejšnjo različico slike, poleg tega ne potrebujemo toliko prostora, kot če bi se vsaka izboljšava shranila v obliki slike. Zadnja prednost je ta, da ne izgubimo izvirne slike. Pomanjkljivosti sta dve - predelave so vidne le v Picasi 2, poleg tega pa imamo vse mape "nasmetene" z datotekami .INI.

Picasa 2 je program, ki bi ga bilo težko odsvetovati začetnikom pri urejanju digitalnih fotografij. Na enem mestu ponuja večino tega, kar potrebujejo uporabniki - uvoz, urejanje, iskanje, obdelavo, tiskanje in izvažanje posnetkov. Glede na to, da je popolnoma brezplačen, mu je težko očitati pomanjkljivosti. No, glavna se nanaša na nezmožnost urejanja map v drevesne strukture, naprednejše uporabnike pa lahko neprijetno preseneti tudi prvo pregledovanje map, ki se ne da motiti. A za ta "denar" ponuja Picasa 2 precej in je tudi precej izboljšana glede na prvo različico.

Picasa 2

Kaj: Organizator slik.

Izdeluje: Google.

Spletni naslov: http://www.picasa.com/.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Brezplačen, obdelovanje slik s pomočjo datotek .INI, veliko možnosti izvoza in uvoza ter načinov korekcije, hitrost.

Proti: Ni drevesne strukture map, začetno "prisiljeno" iskanje slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji