Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2015 | Teme: nenehni testi

Google Nexus 9

Za začetek recimo bobu bob – tablice z Androidom so slabše od tistih, ki jih izdeluje Apple. Še vedno. Pika. Ko smo to razčistili, lahko ugotovimo tudi to, da je velika večina tablic z Androidom takih, da se uporabnikom, ki se prvič srečajo s tablicami, priskutijo. Resda so že prav nesramno poceni, a so »plastične«, počasne, hroščate in sploh take, da se kupec na koncu vpraša, zakaj ni raje ostal kar pri svojem pametnem telefonu. Večinoma je hitrejši, stabilnejši in bolj učinkovit. Pa še v žep gre.

Na voljo pa je tudi nekaj androidnih tablic, ki to dno presegajo, a jih v resnici ni veliko. Razlog je v ceni – za okoli 400–500 evrov, kolikor stane vrhunski Apple iPad, mora namreč izdelovalec ponuditi vrhunsko strojno opremo, to pa ponavadi pomeni, da ne bo zaslužil skorajda nič (da, iPadi so v resnici poceni, za razliko od iPhonov). Dodatna težava je še v vrhunski programski opremi, kar je v resnici šele novi Android 5, in mu vse dosedanje proizvajalske preobleke ne sežejo niti do gležnjev. Rezultat – nekaj strojno zelo dobrih tablic (npr. Samsung Galaxy Tab S), ki so programsko ohromljene. In, po drugi strani, Googlove tablice Nexus. Že večkrat smo v tej smeri hvalili 7-palčni Nexus 7, tokrat pa smo se navdušili nad večjim, 9-palčnim modelom Nexus 9 (no, v resnici nad 8,9-palčnim).

Nexus 9 izdeluje HTC (to je nenavadno, kajti HTC je nad tablicami že pred časom obupal) in je v resnici logični naslednik ne preveč prodajno uspešne, a strojno impresivne 10-palčne tablice Nexus 10. Ne čudi torej, da je tudi devetka strojno vrhunska. Vgrajen ima namreč prvi 64-bitni procesor ARM v svetu androidov (Apple je 64-bitnost uvedel že lani, z iPhonom 5s), ki se izkaže za zelo hitrega. nVidiin procesor K1 (Denver) ima resda le dve jedri (danes so že na voljo tablice in telefoni s kar osmimi jedri!), a to ne pomeni prav nič – Nexus 9 je namreč »svetlobno« hiter. Delo z njim je užitek, saj se programi in spletne strani odpirajo bolj ali manj enako hitro, kot smo vajeni pri  namiznih računalnikih in prenosnikih z Windows ali Mac OS X. Spodaj podpisani sem se doma že večkrat zalotil, da sem namesto po tablici raje segel po prenosnem računalniku, saj je njim tudi spletno deskanje neprimerno lažje. Z Nexusom 9 ni več tako, le 2 GB pomnilnika se občasno izkaže za premalo, še posebej med preklopi uporabniških profilov (tega, mimogrede, iPadi še vedno nimajo …) Tudi merilni programi so devetki namerili daleč najvišje vrednosti, kar smo jih kdaj videli, tudi na iPadih. Geekbench tako pravi, da je procesor hitrejši od novega iPad Air 2, 3DMark pa, da je bistveno hitrejša tudi grafična »kartica«. To v resnici ne čudi, saj je tudi ta del procesorja razvila nVidia. Če nVidia kaj obvlada, je to grafika. Grafični del procesorja ima kar 192 grafičnih jeder, ki pridejo do izraza pri kompleksnih igrah 3D.

32 ali 64?

nVidiin procesor (oz. vezje SoC) K1 je na voljo v dveh različicah, 32-bitni in 64-bitni, v obe pa je vgrajen enak grafični del. Prvega uporablja nVidina tablica Shield in tudi že nekaj kitajskih telefonov, drugega pa zaenkrat le Nexus 9. 64-bitni K1 (z razvojnim imenom Denver) je sicer rezultat večletnega projekta, s katerim je nVidiia želela izdelati procesor, ki bi bil združljiv z Intelovo arhitekturo x86. Ker Intel ni bil navdušen nad podelitvijo ustreznih patentov, so projekt raje preusmeril v vode ARM …

Zaslon devetke je vrhunski LCD z ločljivostjo 1536 × 2084 pik, a je žal precej površno vpet v plastično ohišje tablice, zato bo tudi nenatančno oko ob robovih hitro opazilo neenakomerno osvetljenost. Nenatančnost izdelave se nadaljuje tudi pri gumbih za vklop in glasnost, saj se kar nekako ugreznejo v ohišje in jih je tudi po daljšem privajanju nekam težko najti. K sreči za vklop zadostuje dvakratno trkanje po zaslonu, kar je prvi uvedel LG v svojem telefonu G2. Pohvalimo pa lahko dva zvočnika (celo iPadi imajo le en zvočnik!), ki zmoreta res zelo dober zvok. Čeprav sta nameščena ob strani zaslona, je tablica ožja od predhodnika, Nexusa 10, saj  nima več formata 16 : 9, temveč običajnega 4 : 3, kot smo vajeni pri iPadih. Očitno so v Googlu na koncu le priznali, da je pravi format zaslona tisti, ki si ga je zamislil Steve Jobs …

Da je bil cilj nove tablice izdelati vrhunsko hitro strojno opremo in komajda še kaj drugega, kaže tudi to, da je tablica za današnje razmere dokaj debela. 8 mm v praksi ni ravno veliko, a v primerjavi z iPadom Air 2 (6,1 mm) v resnici je. Gotovo gre nekaj debeline tudi na rovaš akumulatorja (ta zmore 6700 mAh), pa vendar zadeva zdrži približno 11 ur običajne rabe in približno pol manj hudega igranja iger. To je sicer dovolj, a precej manj kot zdrži iPad (ki premore približno enako močan akumulator in večji zaslon). Zakaj ne zdrži več, je jasno takoj, ko z njo delamo malce dlje – v enem izmed spodnjih kotov se namreč (procesor) kar pošteno greje.

Kakorkoli, Nexus 9 je trenutno najboljša androidna tablica. Blizu ji pride le še Samsung Galaxy Tab S, pa še to v resnici le zato, ker ima slednja še veliko boljši zaslon AMOLED in je nekoliko tanjša. In, seveda, za konec – Nexus 9 je trenutno edina tablica, ki ima že ob nakupu nameščen Android 5. Žal je občasno še malce hroščat, zato občasni vnovični zagoni tablice (približno enkrat na teden) niso izključeni … Drugače pa Nexus 9 pri nas še ni naprodaj, temveč se moramo ponj nameniti na (npr.) nemški Amazon, tam smo tablico kupili tudi mi.

Google Nexus 9

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: www.amazon.de

Cena: 399 EUR (16 GB), 489 EUR (32 GB), 569 EUR (LTE, 32 GB).

✓   Zelo hitra tablica, zelo dodelan operacijski sistem Android 5.

✗  Površno izdelana zunanjost tablice, manjše pregrevanje, še nekoliko nestabilen Android 5.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji