Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Janez Šinkovec | Monitor April 2009

Glej, mama, brez tipk!

S svojo črno eleganco, z dodatkom poliranega aluminija in nenavadno obliko je Harmony 1100 bolj statusni simbol kot daljinec. Tipk skoraj nima, saj naprave z njim upravljamo preko zaslona, občutljivega za dotik. To bo nekatere navdušilo, druge pa odvrnilo kot nekoliko nepraktično.

Bistvena hiba navideznih tipk na zaslonu tega nenavadnega daljinca je, da ne dajo povratne otipne informacije ob pritisku. Prav tako jih ne moremo tipaje poiskati, čeprav so nam v pomoč štirje grebenčki ob robu zaslona. Tudi oblika zahteva nekaj navajanja. Čeprav lahko daljinec držimo v eni - desni - roki, bomo največkrat potrebovali obe. Pohvaliti pa gre odzivnost navideznih tipk, s čimer je imel težave prejšnji model 1000.

S Harmony 1100 lahko upravljamo do 15 naprav, ki prepoznajo infrardeče (IR) ali radijske (a ne blutooth) ukaze (težave ima le z nekaterimi klimatskimi napravami). Kot dodatek je na voljo radijsko/IR vmesnik, s katerim upravljamo naprave, ki jih IR signal ne doseže. Priloženo je stojalo z napajalnikom, s katerim polnimo akumulatorsko baterijo, ki zdrži nekaj dni.

Na daljincu so le nujne fizične tipke; večino opravimo z zaslonom, občutljivim za dotik.

Daljinec nadaljuje tradicijo modelov Harmony s konceptom aktivnosti. Skoraj vsaki tipki na daljincu namreč lahko priredimo poljuben ukaz za katerokoli napravo, obenem pa ima lahko ista tipka drugačno funkcijo glede na trenutno izbrano aktivnost. Če poslušamo glasbo, bo tipka za glasnost upravljala glasbeni stolp, pri aktivnosti Gledanje TV pa televizijo. Različnih aktivnosti imamo lahko seveda več in z vsako lahko krmilimo več naprav.

Fizičnih tipk je na daljincu zelo malo, resnično le tiste, ki jih največkrat uporabljamo: za glasnost, menjanje kanalov, izbirne tipke in še nekaj drugih. Večji del površine zaseda barvni zaslon z diagonalo 3,5 cm in ločljivostjo 320 × 240 pik, na katerem so navidezne tipke razporejene po straneh. Odvisno od aktivnosti so omogočene tri ali štiri strani izmed naslednjih: Priljubljeno (šest tipk za priljubljene kanale), Pogosto (šest tipk za pogoste ukaze), Številčnica (tipke s številkami), Predvajanje (predvajaj, ustavi, previj ipd.) in Igranje (tipke igralne konzole). Prvi dve strani imata lahko še dodatne podstrani, vse strani pa imajo tudi prostor za štiri tipke v levem in desnem stolpcu. Na zaslonu tudi izbiramo aktivnosti, nastavljamo daljinec, možno je celo predvajanje lastnih fotografij. Čeprav naj bi se to zgodilo samodejno ob polnjenju daljinca na podstavku, pa nam tega ni uspelo nastaviti.

Daljinec pripravimo za delo na domačem računalniku in ni nenavadno, da bomo za to porabili tudi več ur. To lahko marsikoga na začetku razočara, vendar pa udobje upravljanja več naprav z istim daljincem kasneje trud dobro poplača. Program je sestavljen kot serija čarovnikov, ki od nas izvejo, katere naprave želimo kontrolirati, kakšne aktivnosti bomo imeli in katere tipke želimo imeti na zaslonu daljinca. Tipkam lahko dodamo (lastne) ikone, ne moremo pa vplivati na dizajn strani s tipkami. Ukazi naših originalnih daljincev so najverjetneje že v bazi v internetu, sicer pa se jih Harmony 1100 zna tudi naučiti. Prve aktivnosti bomo hitro sestavili, vendar pa se kmalu naveličamo ponavljajočih se korakov, ko želimo delovanje fino prilagoditi vsem svojim željam. Poleg tega utegnemo pogrešati sekvence - zaporedje do pet poljubnih ukazov (recimo: teletekst - 2 - 0 - 3), ki ga priredimo poljubni tipki. Prejšnji modeli so to možnost imeli.

Ni dvoma, da je Harmony 1100 nekaj posebnega. A ravno zaradi svojih adutov - nenavadne oblike in zaslona, občutljivega za dotik - je tudi nekoliko nepraktičen. Morda pa je le nekoliko pred časom; ko bo komunikacija med daljinci in napravami dvosmerna, utegnejo klasične daljince popolnoma izpodriniti taki, kot je Harmony 1100.

Harmony 1100

Kaj: Univerzalen daljinski upravljalnik z zaslonom, občutljivim za dotik.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Cena: 449 EUR.

Prodaja: www.eventus.si, www.izishop.net, www.kimtec.si

Za: Univerzalnost, oblikovanje, napajalnik.

Proti: Cena, ni otipne povratne informacije, dvoročna uporaba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji