Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Fujifilm X-A3

Fujifilm je v zadnjih letih postal kar močan konkurent na področju brezzrcalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi. Ponuja zanimiva lastna tipala v kakovostnih, skoraj staromodnih ohišjih ter zanimiv izbor objektivov, predvsem fiksnih. Novi model X-A3 nadomešča starejšega X-A2, pokriva pa vstopni cenovni in zmogljivostni razred tega izdelovalca.

Aparat je razmeroma majhen, a kljub temu večji od najmanjših modelov nekaterih konkurentov (denimo Olympusa). Ohišje, ki prikliče v spomin starejše analogne aparate, deluje elegantno in kakovostno, a glede na druge v tem cenovnem okviru ne izstopa – tipke še vedno delujejo bolj plastično. Na desni strani je ohišje rahlo odebeljeno, to nekoliko pripomore k lažjemu delu. Pri tem pomaga tudi razmeroma nizka teža, ki je še nekaj gramov nižja od teže predhodnika.

Na ohišju smo še najbolj pogrešali okular, tu bomo pač vse uredili prek zaslona. Ta je dober, omogoča tudi nagib, predvsem navzgor do devetdeset stopinj. Tu poudarjajo možnost zajemanja selfijev. K temu prispeva tudi to, da je zaslon občutljiv za dotik. Nagne se lahko tudi navzdol, a občutno manj, le do okoli 45 stopinj. Na vrhu je tudi klasični hot-shoe vmesnik za zunanje bliskavice (v levem zgornjem vogalu je grajena tudi bliskavica, ki se dvigne iz ohišja).

Aparat na žalost ne uporablja Fujijevega lastnega tipala kot dražji aparati te znamke, a je tudi to tipalo zelo dobro. Ponuja 24 milijonov pik in občutljivost do ISO 6400 (do ISO 25.600 v programskem načinu). Šum je dobro nadziran do ISO 1600, kar je nekako standard pri tej generaciji aparatov. Sumimo, da gre za Sonyjevo tipalo.

Ena od zanimivih možnosti v vseh aparatih Fujifilm je simulacija različnih fotografskih filmov. Gre pač za učinke, ki so jim nadeli imena znanih filmov, denimo »Provia« in »Velvia«. To se zelo prijetno obnese, sploh pri tistih, ki bi že od samega aparata radi nekaj več ustvarjalnosti. Sicer lahko tudi pri drugih aparatih oziroma podjetjih nastavimo fotografiranje v črno-belem ali z močnejšimi barvami, a je Fujijev način prijaznejši in hitreje dosegljiv.

Edina resna graja tega aparata je nekoliko počasnejše upravljanje. Zaradi kompaktnega ohišja in razmeroma majhnega števila tipk se bomo morali pogosto sprehajati po menujih, ki niso ravno najpreglednejši. Podobno velja za ostrenje. Resda je dovolj natančno, a bi lahko bilo hitrejše, sploh v slabših svetlobnih razmerah.

Ob aparatu smo preizkusili klasični kit objektiv, ki je sicer plastičen, a pokriva malenkost širše goriščnice v primerjavi s kit objektivi drugih podjetij. Zanimivejši je novi fiksni objektiv 35 mm. F2.0. Zaradi faktorja povečave goriščnice se obnaša kot klasični, 50 mm objektiv na analognih aparatih (natančneje, 52,5 mm), velika zaslonka pa ponudi odlične zmogljivosti v slabih svetlobnih razmerah in lepo zamegljeno ozadje. Objektiv je tudi zelo kakovostno narejen. Dobrodošel je obroč za nastavitev zaslonke, pogrešali pa smo neposreden nadzor nad ostrenjem in vrisano skalo.

X-A3 je soliden aparat nižjega cenovnega razreda, pri katerem lahko pohvalimo tudi ceno. S kit objektivom je pri nas na voljo za 600 evrov, kar je zelo konkurenčno, predvsem pa nam je pri Fujifilmu všeč to, da so cene v Sloveniji praktično enake (včasih še celo nižje) kot drugod po Evropi.

Fujifilm X-A3

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 600 EUR (z objektivom 16-50 OIS II).

Za: Velikost in teža, cena.

Proti: Upravljanje bi lahko bilo hitrejše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji