Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, šah

Fritz 12

V tej številki smo v rubriki Zastonj je bolje pripravili podroben pregled brezplačnih šahovskih programov, zato je prav, da pogledamo, kaj je novega v svetu plačljivih rešitev. Kakor nalašč so prav sredi oktobra v podjetju ChessBase prenovili svojega paradnega konja, šahovski program Fritz, ki je na voljo že v svoji dvanajsti različici.

Šahovski program Fritz že od 90. let prejšnjega stoletja postavlja merila za šahovske programe na področju igranja šaha ter učenja in analitike. Od svojih prvih "dosovskih" dni je program zelo napredoval, saj je z leti nabral vrsto novih funkcij, ki so bile povšeči tako šahovskim amaterjem kot tudi velemojstrom. Vsaka nova različica je tako prinesla novejšo zbirko podatkov šahovskih partij, modularen šahovski pogon in novosti na področju učenja šaha. Ker je različica Fritz 11 na trgu že od leta 2007, se je čas za prenovo po mnenju mnogih šahistov najboljšega šahovskega programa na svetu nezadržno bližal. Naposled pa so pri ChessBase Fritza 12 le pokazali javnosti in kaj hitro je postalo jasno, da so ves porabljeni čas temeljito izkoristili.

Grafični pogon omogoča nagibanje in zasuk šahovnice v vse smeri.

Nova doba, nova podoba

Lastniki starejših različic programa Fritz dvanajstice sprva sploh ne bodo prepoznali, saj je bila deležna res obsežne lepotne operacije. Uporabniški vmesnik so temeljito prenovili in pri tem upoštevali vse najmodernejše modne smernice, vizualni elementi pa so na ravni sodobnih programov za podporo odločanju v podjetjih. Za šahiste kar radikalen pristop pomeni, da je uporabniški vmesnik močno napredoval tako na 2D kot tudi 3D področju, poslovila se je klasična orodna vrstica s padajočimi menuji. Njeno mesto zdaj zaseda trak z ukazi, kakršnega smo že vajeni iz pisarniškega paketa Office 2007 (in 2010) ter programov v Windows Vista ter Windows 7. Programerji so dobro razporedili ukaze znotraj traku, saj se ti dinamično spreminjajo glede na možnosti, ki jih uporabnik izbere. To pomeni, da za dosego svojega cilja potrebuje kar se da malo klikov.

Trak očitno postaja de facto uporabniški vmesnik sodobnih aplikacij. Tudi šahovski programi niso nobena izjema.

Podoba 3D šahovnic je še izboljšana, te se tudi bistveno hitreje naložijo kot v predhodnih različicah. Izboljšani so pravzaprav vsi grafični prikazi, od ocene položaja naprej. Ekipa, ki je poskrbela za prenovo vmesnika, je svoje delo opravila v celoti, saj so novo podobo (čeprav v precej retro stilu) nadeli tudi tako klasičnim elementom, kot je šahovska ura. S številnimi grafičnimi elementi, ki igralca spremljajo na vsakem koraku, so programu vsekakor vdahnili svojevrstno dinamiko, česar bodo vsaj mlajši šahisti še posebej veseli. Naveza s poslovnimi programi pa ni zgolj vizualna, temveč tudi funkcijska. Med dodatki, ki jih Fritz 12 predstavlja premierno, sta, denimo, dva "kvaziavtomobilska" merilnika. Prvi, imenovan Hotness, meri relativni dinamični potencial posameznega položaja in z izračunom odvzetih figur, šahov, taktičnih groženj ter mobilnosti figur prikaže svojevrstno napetost položaja. Če je ta kazalnik precej nizko, se v šahovski partiji ne dogaja nič pretresljivega, če pa se povzpne do skrajnih vrednosti (rdeče polje), da igralcu jasno vedeti, da bo že v naslednjih potezah na šahovnici "grmelo". Drugi merilnik, imenovan Mate-O-Meter, opravlja podobno funkcijo. Če Fritz izračuna, da je možen mat v nekaj potezah, se bo igla na merilniku strmo povzpela.

Če se igla premakne na rdeče polje, je eden izmed igralcev v resnih težavah.

Fritz kot učitelj

Fritz v zadnjih različicah ponuja odlično okolje za učenje šaha - tako za začetnike kot tudi za zrele igralce, ki bi radi svoje šahovsko znanje še izboljšali. Dvanajstica gre celo tako daleč, da na podlagi uporabnikovih odigranih partij prepozna njegove šibke točke in mu ponudi možnost vadbe problematičnih položajev ali faze igre. Številna zmogljiva orodja za analizo partij so pri tem v veliko pomoč, saj lahko uporabnik v program vnese vse svoje partije in tako poskrbi za kar najbolj natančno analizo svoje igre.

Analiza partij je na zavidljivo visoki ravni, program napake odkrije zelo hitro, prav tako pa tudi poskrbi za predstavitev najboljših možnosti za obe strani.

Dodatno je Fritz 12 opremljen tudi z 12 urami video lekcij za vse faze igre (otvoritev, središčnica, končnica), ki so jih prispevali največji svetovni velemojstri, kot so Aleksej Širov, Rustam Kasimdžanov,A so to Američani????

Veliko vrednost programa Fritz 12 predstavlja tudi njegova zbirka šahovskih partij, ki obsega 1,5 milijona odigranih partij v zadnjih štirih stoletjih (od leta 1625 do 2009). Slednje program s pridom uporablja za razlago zgodovinskega razvoja posameznih variant, prikaz taktičnih možnosti, skratka za učenje šaha na praktičnih primerih. Presenetljivo zmogljiv je tudi iskalnik po tej zbirki podatkov, saj uporabniku omogoča iskanje po imenu igralca, turnirju, otvoritvi, rezultatu ter celo po stanju figur na šahovnici (v celoti ali delno)! Vsako izmed teh partij si je seveda moč ogledati na virtualni šahovnici ali pa jo natisniti.

Na voljo so tudi video lekcije šahovskih legend

Zmogljiv, a ne vsemogočen

Sam šahovski pogon Fritza 12 tokrat ni bil v ospredju inženirjev, čeprav so ga seveda osvežili. Predvsem z dodatnim znanjem glede igranja pozicijske igre ter na področju algoritmov, ki skrbijo za analizo položaja. Za koliko bo presegel Fritza 11, je težko reči, bržkone pa razlika ne bo prav velika, a kot vemo, zmogljivosti tokrat niso bile prve na seznamu prioritet programerjev.

Zanimiva je funkcija, imenovana Spy (prevedeno: vohun), ki daje igralcu vpogled v razmišljanje šahovskega pogona. Slednja je sicer bila na voljo tudi v prejšnji različici, a je zdaj dejansko postala uporabna, saj so avtorji poskrbeli, da se prikazujejo le bolj razumljive variacije razmišljanja ter neposredne grožnje in ne vsa eksotika, ki je kazala na obsežnost računalnikovega algoritma analize.

Še ena zanimivost zadeva Fritzev šahovski pogon. Ta ima občutno raje Intelove kot AMDjeve osrednje procesorje, saj več kot očitno obožuje veliko količino drugo- in tretjenivojskega predpomnilnika, ki jo ponujajo novi štirijedrniki. Vendar pa ta podatek ne bi smel nikogar odvrniti od nakupa, saj že poganjanje na sodobnem dvojedrniku za šahovske mojstre predstavlja (skoraj) nepremagljivo oviro. Pridejo pa zmogljivosti procesorja do izraza pri analizah šahovskih partij, ki jih boljši procesorji opravijo občutno hitreje, saj zmore 64-bitna različica pogona nasloviti do 4 GB pomnilnika za svoje izračune.

Ne prav sorazmerno z zmogljivostmi programa so zrasle tudi njegove sistemske zahteve, večina prav na račun 3D predstavitev. Tako bomo za delovanje potrebovali vsaj gigaherčni procesor, z DirectX 9 združljivo grafično kartico ter okolje Windows XP (SP3) ali zmogljivejše/novejše računalnike. Avtorji sicer za optimalno izrabo vseh možnosti programa predlagajo vsaj dvojedrni procesor ter večjo količino pomnilnika (3 GB) in, jasno, povezavo v splet.

Povezan s spletom

V znamenju številke 12 je tudi spletni del programa Fritz. Ob nakupu namreč uporabnik prejme 12-mesečno t. i. Premium članstvo na spletnem portalu Playchess.com. Uporabnik lahko tako uporablja Fritzev uporabniški vmesnik za igranje šaha na omenjenem spletnem mestu, partije pa se samodejno shranjujejo v program, kjer so nato na voljo za podrobnejšo analizo.

ChessBase prek spleta svojim Premium uporabnikom ponuja sveže, tedenske video posnetke, s pomočjo katerih se uporabniki učijo posameznih otvoritev ali končnic, prav tako pa imajo ti uporabniki na voljo realnočasovne prenose vseh večjih šahovskih tekmovanj skupaj s strokovnim komentarjem. Eden izmed bonbončkov je tudi omogočeno igranje simultank z največjimi svetovnimi velemojstri ter igranje spletnih turnirjev.

Ogledamo si lahko potek znanih partij svetovnih mojstrov

Zelo dober je postal najboljši

Ne nazadnje je treba snovalcem programa Fritz 12 priznati, da resnično vedo, kaj delajo. Zmogljivost samega šahovskega pogona je ob moči sodobnih procesorjev bistveno manjšega pomena kot pred leti, zato so s pristopom piljenja in optimiziranja uporabniškega vmesnika ter dodajanjem vseh mogočih funkcionalnosti vsekakor potegnili pravo potezo. 50 evrov, kolikor velja Fritz 12, je vsekakor dobra naložba za vsakega šahista, ki bi rad izboljšal svojo igro ob pomoči računalniškega programa. Dvanajstica je naredila kakovostni preskok, vreden dveh razredov, zato ne čudi, da je trenutno še brez pravega konkurenta.

Fritz 12

Kaj: Vrhunski program za igranje in učenje šaha.

Kje: www.chessbase.com.

Cena: 49,90 EUR.

Za: Odličen uporabniški vmesnik, silno veliko dodatnih vsebin.

Proti: Za šahovski program razmeroma zahteven glede strojne opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji