Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Oktober 2020

Elektrika kot dar sonca

Preteklo leto se je na področju izkoriščanja energije sonca »dogajalo na polno«. V razvitih državah se količina ob pomoči sončnih žarkov proizvedene energije že meri v gigavatih, obeti za prihodnja leta pa so še posebej optimistični. Poglejmo, zakaj.

Kot v vsaki panogi je tudi v industriji izkoriščanja energije sonca v preteklosti prihajalo do vzponov in padcev. A večina ponudnikov bi leto 2019 označila za uspešno. V Kaliforniji so, denimo, dosegli spoštovanja vreden mejnik – na strehah objektov imajo že več kot milijon sončnih elektrarn. Solarna energija postaja resen posel, velik posel. Tesla je v ZDA že zagnala poslovni model najema sončne energije in tako (najverjetneje) postala sokriva požarov na strehah trgovin trgovske mreže Walmart. A se podjetje, kot večina v tej panogi, zelo hitro uči – danes že ponuja novo generacijo sončnih elektrarn in ljudje so navdušeni.

Vse boljša razpoložljivost

Čeprav je pandemija koronavirusa marsikateremu podjetju pokvarila načrte za leto 2020, je jasno, da je v industriji, ki stavi na obnovljive vire energije, lepa prihodnost. Sončne celice, vetrne turbine, rečne elektrarne in druge naprave oziroma rešitve, ki se uporabljajo za zajem energije iz obnovljivih virov, so vsako leto cenejše in bolj dostopne – tudi povprečnemu državljanu. Ljudje v svoje hiše in celo stanovanja vgrajujejo različne naprave, povezane z zeleno energijo. Projekti samooskrbe dokazujejo, tudi v Sloveniji, da gospodinjstva lahko proizvedejo dovolj energije za pokrivanje lastnih potreb, presežek električne energije pa se lahko proda nazaj v omrežje. Prednjačijo seveda solarne elektrarne, vedno bolj priljubljene pa so tudi toplotne črpalke vseh vrst.

Kot je na tem področju že v navadi, je stran povpraševanja še dodatno spodbujena z različnimi motivacijskimi prijemi v obliki subvencij, saj vlade držav takšne zelene pobude podpirajo bodisi z znižanjem davkov bodisi z delnim pokrivanjem stroškov nakupa rešitev, ki obvladajo zajem energije iz obnovljivih virov.

V navezi z umetno inteligenco

Umetna inteligenca omogoča učenje iz množičnih podatkov, kar bo v prihodnje vse bolj izkoriščala tudi panoga izrabe obnovljivih virov energije. Samo pomislite na vpliv vremenske napovedi na delovanje omrežja, boljše predvidevanje/napovedovanje kritičnih obremenitev, ozkih grl ter prediktivno vzdrževanje. Vse našteto, podprto z algoritmi umetne inteligence, bo poskrbelo, da bodo ponudniki sončno, vetrno ali vodno energijo bolje vključili v omrežje. Algoritmi umetne inteligence lahko naredijo vse naprave in sisteme pametnejše ter učinkovitejše, pri tem pa niso omejeni le na sončne celice, temveč si stroka obeta »odklepanje« veliko rezerv na področjih pametnih hranilnikov energije (beri: baterij), pretvornikov energije in celo sledilnikov sonca.

Energija in veriženje podatkovni blokov

Globalna digitalizacija poslovanja, selitve vsega v oblake in upravljanje na daljavo so poskrbeli, da so tudi električna omrežja postala bolj ranljiva in dovzetna za hekerske napade. A tehnologija je tudi v službi varnosti oziroma njihovega varovanja. Posebej razvijajoče se blockchain tehnologije so namenjene ublažitvi omenjenih tveganj in izboljšanju varnosti celotnega energetskega ekosistema.

Izenačevanje stroškov proizvodnje energije

Tudi po zaslugi tehnologije se pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov energije stalno ceni. V prihodnjih letih utegnemo tako biti priče stanju, ko bodo stroški alternativne energije nižji ali enaki stroškom pridobivanja električne energije na klasične načine. Kmalu bi lahko obnovljivi viri energije postali še bolj dostopni kot energija iz tradicionalnih virov, kot sta premog in plin, ki vsako leto oddajajo na tone ogljikovega dioksida (CO2) in znatno prispevajo h globalnemu segrevanju.

Učinkovitost solarnih panelov strmo narašča

Magična beseda v svetu sončnih elektrarn so nanotehnologije. Te namreč pomagajo povečati učinkovitost zajema energije sonca. Njihova zmožnost že presega mejo 50 odstotkov, raziskovalci pa že nakazujejo na možnost novega preboja, ki bi učinkovitost solarnih panelov pognal do izjemnih 75 odstotkov. Število prijavljenih patentov za inovacije na področju rabe nanotehnologij z uporabo grafena se je v zadnjem desetletju potrojilo. Debele plošče, izdelane iz kombinacije grafena in molibdena, lahko potencialno zagotovijo 1.000-krat več moči na enoto teže kot trenutne komercialno dostopne sončne celice. Na obzorju je tudi izdelava upogljivih sončnih kolektorjev, takšnih, ki jih je mogoče oviti okoli ukrivljenih ali neravnih površin, kar razširi možnosti zajema energije sonca.

Vpliv podnebnih sprememb

Kot smo lahko videli v zadnjih letih, so okoljske spremembe vedno bolj zaznavne in močnejše. Globalno segrevanje vodi do vedno hujših vremenskih pojavov, ki povzročajo vedno hujše naravne nesreče. Če želimo te preprečiti oziroma vsaj omiliti, moramo najti alternativne vire pridobivanja električne energije. In obnovljivi viri energije so pravzaprav naša najboljša možnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji