Objavljeno: 16.6.2021 | Avtor: Matjaž Potrč | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje - Programer. Samo za resne programerje!

Leto 1992. Nekaj študentov drugega letnika računalništva in informatike na takratni Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo se je dogovorilo: »Izdajali bomo računalniško revijo!« Marca je izšla prva številka, naklada je bila 1.500 izvodov.

Odločili smo se za strokovni pristop, zato ciljna skupina naših bralcev ni bila prav velika. Med prispevki naj omenim šolo programiranja, v nadaljevanjih, kjer smo bralce učili od zbirnika do SQL in vse, kar je bilo vmes. Del vsebine je bil posvečen tudi strojni opremi, načrtom za vezja, ki se jih je dalo tudi kupiti ali pa so bila v kompletih za lastno izdelavo. Objavljali smo nagradne uganke, za nagrado pa ponudili naročnino in diskete s preizkusno programsko opremo (t. i. shareware).

Revijo sva urejala z Urošem Mesojedcem, ki je, čeprav resen programer, oblikoval tudi naslovnice v programu CorelDRAW, sam pa sem postavljal vsebino, sprva v programu Ventura, nato pa v QuarkXPressu. Končni izdelek smo na laserskem tiskalniku natisnili na polprozorni papir pavs in vse skupaj odnesli v tiskarno.

Tudi sicer je bil celoten projekt zastavljen zelo entuziastično. Revijo smo ročno ovijali v ovitek, natisnjene Programerje pa sem za distribucijo v Delovih kioskih v Renaultu 5 osebno dostavljal v Ljubljano. Za evidenco naročnikov sem sam sprogramiral ustrezen program (v Clipperju!), ta je podatke za pošto tiskal na matrični tiskalnik, enako tudi položnice. Sodelavcev in avtorjev je bilo seveda več, komunicirali smo prek omrežja BBS Adrianet, ki je tudi sicer služilo kot ključna podpora.

Oglasnih prihodkov je bilo zelo malo, vzdrževati smo se poskušali z naročninami oziroma s prodanimi izvodi, vendar to ni bilo vzdržno. Junija 1994 smo napovedali, da bo naslednja številka izšla 1. julija, vendar se ni več izšlo – dogovorili smo se z založbo Pasadena in Programer je postal redna priloga Monitorja. Tam ga je bilo moč brati do konca leta 2005.

Matjaž Potrč, nekdanji urednik Programerja

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji