Objavljeno: 16.6.2021 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje - PC&Mediji/Escape. Zabavne strani računalništva

Sredi 90. let prejšnjega stoletja je postalo jasno, da osebnih računalnikov ne bomo več uporabljali samo za klasična računalniška opravila, temveč bomo z njimi poslušali glasbo, gledali filme in televizijske oddaje, spremljali javna občila in počeli še marsikaj zanimivega. V uredništvu Monitorja so se zaradi tega odločili, da je snovi dovolj za dve reviji – resnejši del računalništva bo pokrival Monitor, zabavnejšega pa nova revija PC&mediji.

Oktobra 1995 je tako izšla prva številka nove revije, v kateri so prostor poleg računalniških iger in drugih zabavnejših plati računalništva našle tudi ocene glasbenih plošč in filmov. Par strani je bilo posvečeno ljubiteljem dobrega zvoka, ali avdiofilom po domače, vse skupaj pa je na zadnji strani zabelil odličen strip Dušana Kastelica, Matr+fotr+mulc+pes&PC. Dušan je sicer sprva mislil, da bo narisal samo par, mogoče tri ali štiri epizode o čudaški družini in njihovem peceju, a se je izkazalo, da je strip med bralci tako priljubljen, da ga je risal skoraj pet let, na koncu pa smo vse skupaj izdali tudi v obliki čisto pravega stripovskega albuma.

Dušanov strip ni bil edina knjižna izdaja, narejena po zaslugi PC&medijev. V reviji smo veliko pisali tudi o digitalnih fotoaparatih in videokamerah, a ne samo s tehničnega vidika, temveč tudi ustvarjalnega. Bralce smo učili o kadriranju, montiranju, filmskem zvoku … Na osnovi teh prispevkov smo nato izdali dva priročnika – Digitalne videokamere in Fotografirajmo digitalno. Mirno se lahko pohvalimo, da se je po zaslugi PC&medijev fotografirati in snemati naučilo kar precej Slovenk in Slovencev.

PC&mediji se sicer ne morejo pohvaliti s tako častitljivo zgodovino kot njihov starejši brat Monitor. Po šestih letih je zanimanje med bralci in oglaševalci začelo upadati, tudi zaradi tega, ker je bilo čedalje več informacij mogoče dobiti brezplačno, na spletu, in to hitreje, kot so pristale na straneh papirnate revije. Za eno leto smo revijo preimenovali v Escape, potem pa je bilo zabave dokončno konec. No, ne ravno konec, kajti zabavne strani računalništva – od digitalnih fotoaparatov do telefonov in televizorjev – so se le preselile v Monitor, kjer jih najdete še dandanes.

Nikolaj Pečenko, nekdanji urednik PC&Mediji

  

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji