Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Julij-avgust 2021

Druge izdaje - Monitor je bil le začetek

Leta 1991 se je z Monitorjem vse začelo, toda Pasadena, založniška hiša, ki se je oblikovala z njim, je začetni (danes bi rekli kar »startupovski«) zagon oblikovala v kar nekaj inovativnih projektih. Ekipa, od direktorja Andreja Klemenca in urednika Sama Kuščerja do oblikovalcev, tržnikov in seveda avtorjev, je ugotovila, da je mladostne moči smiselno izrabiti na več področjih.

Za začetek so z odprtimi rokami sprejeli »prebežnike«, ki so vzpostavili prvo resno revijo za računalniške igre, Megazin. Brata Troha sta naredila drugačno revijo, »drugačnost«, ki se je kmalu prijela tudi konkurenčnega Jokerja, ki je sicer preživel nekaj več let.

Naslednji, ki jih je založba vzela pod svoje krilo, so bili Novomeščani, ki so od leta 1992 do 1994 izdajali revijo Programer. Urednik Matjaž Potrč in njegov pomočnik Uroš Mesojedec sta projekt leta 1995 prenesla k Pasadeni, Programer pa je kot Monitorjeva priloga izhajal do konca leta 2005.

Pasadena je z novo, drugačno revijo napadla tudi tržišče zabavnega računalništva in nastali so PC&Mediji. Te je kar nekaj časa vodil Miha Mazzini, danes na slovenskem internetu eden bolj prepoznavnih piscev, v pomoč pa mu je bil Nikolaj Pečenko. Eno ključnih moči je reviji dodal vrhunski ilustrator Dušan Kastelic, ki je v letu 2019 za svoje delo na področju filmske animacije 3D dobil tudi Prešernovo nagrado.

Naslednji korak je bil pogled v poslovne vode, zaradi katerega se je v Monitorju oblikovala priloga Sistem. Kar nekaj časa je bil Sistem fizično videti le oblikovno ločenih nekaj strani v Monitorju, nato pa je postal ločen izdelek. Izdelek, ki se je pod vodstvom Roberta Srake, Matjaža Sušnika in Dareta Hriberška končno preoblikoval v Monitor Pro. Ta, zdaj spet kot neločljivi del Monitorja, izhaja še danes.

Imeli pa smo tudi projekte, ki praga samostojne revije nikoli niso prestopili. Prilogi Internet (urednka Iztok Stržinar in Nikolaj Pečenko) in Tele Monitor (Srdjan Cvjetović in Simon Ručigaj) sta bili taki. Uredništvo je ocenilo, da je vzpon telekomunikacij (beri: mobilnih telefonov) in interneta nekaj, kar bo bralce v prihodnjih letih zelo zanimalo, in prav je imelo. Vendar se je izkazalo, da uporabnike v resnici bolj zanima »brati na internetu« kot »brati o internetu«, medtem ko smo vsebino Tele Monitorja počasi absorbirali v očeta, v sam Monitor. O mobilnih telefonih in telekomunikacijah lahko tako v Monitorju berete še danes.

In ne nazadnje – v treh desetletjih razvoja Monitorja smo izdali kar nekaj optični ploščkov oziroma cedejev in devedejev. Pogoni CD-ROM oziroma kasneje DVD-ROM so z leti postali del prav vsakega računalnika, zato je bilo bralcem smiselno ponudi posebne plošče z zbirko vseh Monitorjev v digitalni obliki (PDF). Internet povprečnega uporabnika, po drugi strani, ni bil dovolj hiter za prenos množice brezplačnih in preizkusnih programov, zato smo izdali kar nekaj ploščkov, kot je bil, denimo, Najboljši preizkusni programi. Temu trendu so se pridružili tudi PC&Mediji, ki so izdali plošček Najboljše preizkusne igre. Vse to je z leti preraslo v DVD, ki ga nekaterim izvodom pri Monitorju prilagamo še danes. Zanimanje za Monitor DVD je sicer, razumljivo, manjše kot včasih, vendar še ni uplahnilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji