Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: David Vidmar | Monitor Julij-avgust 2017

Drugačen usmerjevalnik

Narediti usmerjevalnik, ki bo pritegnil pozornost, je težko. To vedo vsi izdelovalci, saj kar tekmujejo v tem, kdo bo kupce pritegnil z agresivno obliko. Turris Omnia je ubral drugačno pot.

Zgodba tega zanimivega usmerjevalnika, ki je namenjen rabi doma in v manjših podjetjih, se je začela pred nekaj leti kot raziskovalni projekt češke organizacije CZ.NIC, ki je podobna domačemu Arnesu. Ker so naleteli na spodbuden prvi odziv na njihov odprtokodni usmerjevalnik, so do konca kampanje v začetku leta 2016 zbrali več kot milijon dolarjev in s tem za več kot desetkrat presegli zastavljeni cilj ob objavi kampanje zbiranja sredstev za razvoj na Indiegogo. Nekaj mesecev zatem so razposlali prve primerke, danes pa jih lahko kupi vsak prek njihove spletne trgovine.

A naprava ni namenjena samo zanesenjakom, glavni namen je omogočiti visoko stopnjo varnosti tudi manj zahtevnim uporabnikom. Prvi način je ta, da se naprava privzeto samodejno posodablja. Zamisel se v časih pametnih telefonov in sodobnih operacijskih sistemov sploh ne zdi nezaslišana, a v svetu strojne opreme, kamor usmerjevalnik sodi, to ni vsakdanje. V praksi to pomeni, da bodo morebitne razpoke v varnosti zakrpane tudi za veliko večino uporabnikov, ki sicer usmerjevalnik le priključijo in se ga ne dotikajo, dokler deluje.

Ob prvem priklopu nas pozdravi enostaven in pregleden čarovnik, skozi katerega uredimo osnovne nastavitve in se povežemo v splet. Tudi tu so avtorji uporabili dva dobrodošla trika, saj se bo med nastavljanjem naprava tudi posodobila in, še bolje – naprava nima privzetega gesla. Privzeto geslo usmerjevalnika je namreč ena izmed glavnih tarč hekerjev, ki napadajo v splet povezane naprave, kot so varnostne kamere, usmerjevalniki in podobno. Tako bo usmerjevalnik nedosegljiv, dokler ne opravimo osnovnih nastavitev in med tem postopkom nastavimo tudi upraviteljevo geslo.

Turris Omnia je precej nevpadljiva škatla s petimi gigabitnimi omrežnimi priključki, enim priključkom WAN in priključkom SFP. Na sprednji strani prek signalnih lučk natančno nadziramo, kaj se dogaja v notranjosti, kjer kraljuje procesor arhitekture ARMv7, ki utripa z 1,6 GHz. Na voljo sta različici z 1 GB ali 2 GB DDR3 RAM, programska oprema pa ima na voljo zajetnih 8 GB shrambe. Na sprednji strani najdemo še vhod USB 3.0, dodaten je na zadnji strani. Poleg varnosti Turris prinaša razširljivost. Prek vmesnikov USB 3.0 ga lahko spremenimo v dokaj zmogljiv NAS, priklopimo spletno kamero in z vgrajenim strežnikom sliko posredujemo v splet ali notranji del omrežja in že imamo enostavno varnostno kamero. Deluje lahko tudi kot večpredstavni strežnik DNLA, pa kot tiskalniški strežnik, ali celo strežnik, ki v preostale računalnike posreduje signal digitalne televizije. Z nekaj znanja ga lahko spremenite tudi v strežnik drugih zmožnosti, saj lahko nameščamo dodatne storitve kar kot Linux »kontejnerje«. S stališča strojne opreme je v notranjosti še nekaj vmesnikov za razširitev, posebno pozornost pa vzbuja vmesnik GPIO, na katerega lahko priključimo razna tipala in druge elektronske komponente, kot bi jih na Raspberry Pi ali Arduino, kar odpira še kopico zanimivih možnosti razširitve.

V praksi

Prva izkušnja z uporabo usmer­jevalnika je pozitivna. Uporabniški vmesnik ob prvem zagonu in za osnovne nastavitve je enostaven in pregleden, na voljo je v angleščini, nemščini, glede na izvor pa še v češčini in slovaščini. Čeprav se je med prvim posodabljanjem zapletlo in se je usmerjevalnik »obesil«, smo po vnovičnem zagonu lahko nemoteno nadaljevali z nastavljanjem v koraku, kjer so se pojavile težave, ki jih v drugo ni bilo. Osnovne nastavitve smo opravili hitro, a kmalu, prekmalu smo se morali podati v drugi, naprednejši vmesnik. Zdi se, da bi nastavitve požarnega zidu lahko sodile v osnovni vmesnik in bile enostavnejše.

V vmesniku za naprednejše nastavitve bodo domači poznavalci programske opreme Open WRT, ki je rabila za osnovo programskega dela usmerjevalnika. Tu se bodo manj vešči uporabniki hitro izgubili, tudi sami smo pogrešali iskalnik po mnogih nastavitvah. Čeprav je sam usmerjevalnik deloval stabilno in zelo hitro, smo na nekaj težav naleteli pri uporabi vmesnika LuCI, ki skrbi za naprednejše nastavitve. Verjetno smo imeli smolo in naleteli na manj stabilno različico, ki so jo ali pa jo bodo avtorji kmalu hitro spravili v red in s samodejnimi posodobitvami razširili na vse naprave, ki so aktivne. Naprava trenutno zmore veliko, a iz podatkov o strojnih komponentah in z možnostjo namestitve dodatnih modulov je spodobna še veliko več. Upajmo, da bodo avtorji v prihodnosti vključili še več modulov, predvsem pa poenostavili nekatere nepotrebno zapletene nastavitve, kot je vzpostavitev navideznega omrežja VPN.

Usmerjevalnik je vsekakor posebnost v ponudbi dražjih domačih usmerjevalnikov in ga z lahkoto priporočimo dvema tipoma uporabnikov – tistim, ki ga bodo nastavili in pustili na miru, in tistim na drugem polu, ki bodo uživali pri raziskovanju njegovega programskega ali strojnega drobovja. Vse vmes pa bi trenutno raje usmerili na bolj klasične naprave za široko potrošnjo ali naprednejše domače naprave Ubiquity ali Mikrotik.

Turris Omnia

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 329 EUR za različico 2 GB ali 279 EUR za različico 1 GB.

Za: Samodejne posodobitve in drugi varnosti poudarki. Nadvse zmogljiv in prilagodljiv usmerjevalnik.

Proti: Občasno nestabilno delovanje naprednega nadzornega vmesnika. Nastavljanje požarnega zidu in drugih osnovnih zmožnosti je prezapleteno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji