Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Drugačen prenosnik

Acer je pred nekaj leti predstavil linijo prenosnikov in računalnikov ConceptD, namenjeno zahtevnim, predvsem kreativnim uporabnikom. Merijo na oblikovalce, fotografe, videografe in podobne specialiste.

V praksi gre za razmeroma zmogljive prenosnike, ki poleg zmogljivega procesorja vključujejo tudi nadpovprečno grafično kartico ter kakovostne zaslone. Vse to velja tudi za novi model ConceptD 3, ki pa je – drugačen.

Na prvi pogled gre za razmeroma debel prenosnik s 14-palčnim zaslonom, odet v kakovostno, belo ohišje. Delo z njim pokaže posebnost: ima zaslon, montiran na ploščico, ki omogoča njegovo vrtenje. Odpremo ga kot pri navadnem prenosniku, ob tem pa ga na tretjem tečaju še dodatno nagnemo. Na tak način ga lahko zavrtimo okoli tečaja in ga poklopimo čez tipkovnico, da dobimo obliko tablice. Lahko pa zaslon »lebdi« nad tipkovnico – tudi ko nanjo tipkamo.

Zadnja oblika je presenetljivo koristna, saj zaslon približa za dobrih deset centimetrov. Tisti, ki znajo slepo tipkati, bodo pri tem brez težav tudi tipkali. Dobro se obnese tudi pri igranju iger, kjer imamo eno (levo) roko na tipkah (kombinacija ASWD), desno pa na miški, zaslon pa privzdignjen in tako bliže obrazu. Glavna prednost je pri uporabi pisala, ki je vstavljeno v rob ohišja, saj lahko zaslon, ki je občutljiv na dotik, deluje kot nekakšno privzdignjeno slikarsko stojalo. Edina slabost te sicer zanimive oblike je v debelini in teži prenosnika, vsaj je v primerjavi z bolj klasičnimi modeli obilnejši, a mu lahko to oprostimo, saj je tečaj kakovostno izveden, razporeditev teže pa tudi dobra (večina teže je v spodnjem delu prenosnika).

Glavna prednost naprave je pri uporabi pisala, ki je vstavljeno v rob ohišja, saj lahko zaslon, ki je občutljiv na dotik, deluje kot nekakšno privzdignjeno slikarsko stojalo.

Strojna oprema je solidno izbrana, osrednjo vlogo igra Intelov i7-10750H s šestimi jedri. Zraven je 16 GB pomnilnika, podatke bomo hranili na SSD-pogonu tipa NVMe velikosti 1 TB. Za grafiko so vgradili Nvidijino Quadro T-1000 with MaxQ. Gre za kartico, namenjeno profesionalni rabi, torej v raznovrstnih oblikovalskih programih. Za varčevanje z energijo je dodana še Intelova vgrajena rešitev UHD. Strojna oprema sicer ni ravno varčna, prenosnik je v mešani rabi zdržal le dobre tri ure dela, ob zelo varčni rabi pa pridemo nekje do šest ur delovanja.

Pri vmesnikih je nadpovprečno dobro založen: poleg dveh klasičnih USB-A je še en USB-C, zraven pa še izhod HDMI ter izhod Mini DisplayPort. Dobrodošel je tudi bralnik pomnilniških kartic SD, kar je za videografe in fotografe izredno koristno. Zaslon je zelo kakovosten, v uporabi je matrika IPS, tudi natančnost barv je nadpovprečna. Tipkovnica je osvetljena od zadaj z nežno oranžno barvo, občutek pri tipkanju je bolj povprečen, želeli bi si ostrejši povratni odziv.

Pod črto je Acerjev prenosnik ConceptD 3 izredno zanimiv, njegova posebnost, dodatno nagibni zaslon, pa se presenetljivo dobro obnese. A tak koncept prinese seveda nekoliko višjo ceno.

Acer ConceptD 3

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.222

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.339

Trajanje delovanja: 3 ure, 9 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 6

Mere: 32,7 × 24 × 2,3 cm, 1,78 kg

Značilnosti: Intel i7-10750H, 2,6 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 10 Professional

Cena: 1.800 EUR

Prodaja: www.notesniki.si

Za: Zmogljivost, videz, kakovost izdelave, zanimivo vpetje zaslona na dodatnem tečaju.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji