Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2013

Dotik virtualizacije

Za marsikaterega upravitelja IT in razvijalca programske opreme je možnost ustvarjanja »navideznih« računalnikov, ki jih ponuja napredna programska oprema za virtualizacijo, praktično nepogrešljiva. Kmalu bo minilo 15 let, odkar je svet ugledala rešitev VMware, ki je hitro postala uspešnica med programsko opremo za virtualizacijo namizij. Preverili smo, kaj uporabnikom prinaša novi VMware Workstation 10.

Zadnjih nekaj različic programskega paketa VMware Workstation ni prineslo korenitih novosti na področje virtualizacije namizij, zato pričakovanja pred deseto, praktično jubilejno različico niso bila majhna. K sreči so se tega zavedali tudi razvijalci rešitve in poskrbeli, da bo zadovoljstvo različnih skupin uporabnikom VMware v prihodnje še večje. Največ veselja bo na strani razvijalcev programske opreme in upraviteljev IT, ki se spoprijemajo s hitro naraščajočo rabo tablic v poslovnih okoljih, saj postaja raba navideznih namizij v naprednih podjetjih vedno bolj priljubljena.

Podpora strojnim senzorjem, ki jih imajo tablice Microsoft Surface Pro, je tako prvi korak k omogočanju prijetnega dela z virtualnimi stroji na tablicah. Lastniki omenjenih tablic lahko na njih v gostiteljskem način že poganjajo operacijski sistem Windows 8.1 (še ena izmed novosti nove različice), pri čemer jim delujejo vse funkcije, ki jih sporočajo vgrajeni pospeškomer, žiroskop, kompas in senzor dnevne svetlobe. Škoda, da je zaenkrat taka podpora omejena na tablice Microsoft Surface Pro, a pri VMware so s tem korakom vrgli kamenček, ki utegne sprožiti plaz.

VMware Workstation 10 sicer dokazuje, kako hitro napreduje razvoj strojne opreme. Najnovejša različica namreč uporabniku omogoča, da posameznemu virtualnemu stroju/računalniku nameni do 16 virtualnih procesorjev, pri čemer ima lahko vsak procesor do 16 jeder. Razkošje se, če seveda imamo ustrezno zmogljiv strežnik (razpoložljivost strojnih funkcij je namreč omejena s strojno opremo, na kateri teče VMware Workstation; logično je, da ne moremo imeti več jeder, kot jih sicer ima osrednji procesor), nadaljuje s podporo do 64 GB delovnega pomnilnika in do 8 TB diskovnega prostora na virtualno postajo, pri čemer lahko posamezni »virtualki« neposredno namenimo pogon SSD, ki naj ga uporablja. Razširitev je doletela tudi področje omrežij, saj nova različica VMware Workstation omogoča ustvarjanje in nastavljanje do 20 virtualnih omrežij.

Pod »pokrovom« najdemo še vrsto manjših izboljšav, ki pa nam pridejo nadvse prav pri vsakdanjem delu. Že VMware Workstation 9 je prinesel možnost kriptiranja virtualnih računalnikov in s tem pomembno izboljšal njihovo varnost. Desetica to možnost ohranja, dodaja pa možnost preteka in izklopa veljavnosti virtualnih strojev po določenem času. Seveda se uporabniku in upravitelju še pred ključnim datumom izpisujejo opozorila o preteku, upravitelj pa lahko trajanje virtualnega stroja preprosto podaljša (poljubno velikokrat). Ta možnost je še najbolj dobrodošla v okoljih, kjer imajo podjetja večje število zunanjih sodelavcev in je nihanje zaposlenih veliko. Prav tako je bodo veseli tudi razvijalci, ki v praksi po preizkušanju programske opreme pogosto pozabijo izklopiti virtualne stroje in se čudijo, kako jim je na voljo vedno manj strojnih virov. Žal VMware Workstation 10 pri enkripciji virtualnih strojev še vedno zahteva predhodno stvaritev le-teh, kar utegne biti časovno potratno (odvisno od količine dodeljene hrambe podatkov).

Med majhnimi, a nadvse praktičnimi izboljšavami pozdravljamo prenovljeno podporo napravam USB. Podpora krmilnikom USB 3.0 tako tudi v virtualnem načinu pospeši delo z napravami z vmesnikom USB 3.0 (npr. zunanji diski). Prenovljeni programski krmilnik SATA po novem pozna pogone SSD in se prilagaja njihovi rabi (npr. izklopi funkcijo defragmentacije diska v operacijskem sistemu ipd.).

»Desetica« seveda ohranja vse najbolj priljubljene funkcije predhodnikov, tudi možnosti deljenja virtualnih strojev in povezovanja nanje na daljavo prek protokola VNC. Način Unity mode lahko na gostiteljskem računalniku prikazuje več okenskih aplikacij hkrati. To ne le olajša kopiranje datotek med njimi, temveč je lahko zelo primerno za spremljanje obnašanja aplikacij v različnih okoljih (denimo, ko sta v virtualna stroja nameščena različna operacijska sistema, a ista aplikacija). Uporabniki z več monitorji, denimo dvema, tremi ali štirimi, bodo veseli novega vmesnika za upravljanje več zaslonov (VMware-KVM).

VMware Workstation 10 tako pomeni bolj evolucijski kot revolucionarni korak, kljub temu pa so predstavljene novosti zelo tehtno izbrane in uporabne. Napredni uporabniki bodo zato za program brez težav odšteli zahtevani znesek, večina priložnostnih uporabnikov pa bo še vedno dobro shajala z brezplačnim programom VMware Player, ki z določenim časovnim zamikom vendarle prejme številne funkcije popolnejše rešitve.

VMware Workstation 10

Izdeluje: www.vmware.com.

Cena: 249 USD (nadgradnja z Workstation 8/9 119 USD).

✓    Izboljšana podpora napravam z zasloni, občutljivimi za dotik; celovitost rešitve.

✗    Šifriranje ni na voljo že ob stvaritvi virtualnih računalnikov, temveč šele po njej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji