Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Januar 2016

Doma tudi, ko nas ni!

Nevarnost vlomov in kraj narašča, žal. Če so pred dvajsetimi leti o navzočnosti na daljavo razpravljali predvsem znanstveniki, danes postaja realnost. Kako jo vgradimo v svoj dom in koliko stane?

Aplikacija za povezavo z interaktivnim alarmnim sistemom, ADT Pulse.

Aplikacija za povezavo z interaktivnim alarmnim sistemom, ADT Pulse.

V spletu zasledimo vse več računalniških rešitev za interaktivno varovanje doma. Interaktivni alarmni sistemi omogočajo spremljanje dogajanja doma kjerkoli iz interneta ob pomoči stacionarnih ali mobilnih naprav, v službi ali na dopustu. Znajo se tudi prilagajati navadam stanovalcev in se učiti značilnih vzorcev njihovega vedenja. Vsako odstopanje lahko pomeni nevarnost, da je v hiši nepovabljen gost. Domači alarmni sistem lahko uporabnike tudi obvešča. Ob morebitni grožnji tudi prek mobilne naprave predvaja živo sliko in/ali zvok; če je le internetna povezava dovolj hitra. Pika na i je možnost inteligentne simulacije navzočnosti, s katero odvrnemo potencialne vlomilce, še preden bi se lotili našega doma.

Kaj omogoča?

Sistemi za interaktivno varovanje so nadgradnja klasičnih alarmnih sistemov, povezanih z nadzornim centrom za varovanje premoženja. Sodobne in zmogljive komunikacijske povezave z vse več (zastonjskimi) aplikacijami z mnogoterimi funkcionalnostmi omogočajo, da sami prevzamemo vlogo nadzornika.

Varnostnik je navadno manj motiviran in se bo redkeje odzval na morebitne alarme, saj ne varuje le našega doma. Morebitni lažni alarmi v preteklosti bodo dodaten razlog za manjšo pozornost. Nasprotno nas pri varovanju lastnega doma pogosto žene radovednost, da občasno pokukamo, ali je doma vse lepo in prav, četudi ne prejmemo opozorila. Zagotovo pa se bomo odzvali na vsak znak za nevarnost.

Tudi če nismo gotovi, ali nismo nemara pozabili zakleniti vhodnih ali balkonskih vrat, pustili odprto okno ali prižgano luč v kopalnici, lahko to v trenutku preverimo prek mobilne aplikacije. Boljši sistem za varovanje lahko nastavimo tako, da nas ob nameravanem odhodu na odprta ali nezaklenjena okna in vrata opozori sam.

Morda nas bo zanimalo tudi, kaj počno domači ljubljenčki, otroci in morebitni gostje, ko so sami doma. Tudi to lahko preverimo prek spleta ob pomoči mobilne aplikacije, ki sprejema podatke iz domače kamere in/ali mikrofona.

Kako deluje?

Enostavnejši sistemi za interaktivno varovanje doma temeljijo predvsem na spletnih kamerah in mobilnih aplikacijah, ki omogočajo prenos žive slike iz našega doma po internetnih povezavah. Taki sistemi pogosto združujejo v istem ohišju tudi eno ali več enostavnih tipal, s katerimi preverjajo prisotnost oseb v prostoru in merijo temperaturo zraka, nimajo pa zunanjih brezžičnih ali ožičenih tipal. Lahko pa nas opozorijo ob morebitni odpovedi ogrevanja ali (poleti) hlajenja. Za varovanje hiše ali večjega stanovanja bomo pogosto potrebovali več takih naprav, saj je njihov doseg praviloma omejen na prostor, v katerega jih postavimo.

Kompleksni sistem za interaktivno varovanje doma združuje alarmno napravo, internetno povezavo, klasična tipala ter mikrofone in kamere. Slednji so ključni za navzočnost na daljavo,  tipala, kot jih ima tudi klasični alarmni sistem, pa so namenjena zanesljivemu zaznavanju izrednih dogodkov, saj bi se že po nekaj dneh naveličali biti ves čas »na preži«, da bi prek kamere spremljali, ali je morda kdo vlomil in ali pušča vodovodna cev.

Alarmna centrala zbira podatke iz tipal prek njihovih žičnih ali brezžičnih povezav. Tipala lahko sama zaznavajo incidente in o tem le obvestijo alarmno napravo ali pa posredujejo izmerjene vrednosti. Denimo, merilnik navzočnosti na podlagi magnetnega polja lahko pošilja izmerjeno vrednost, alarmna centrala pa se glede na izbrani kriterij odloči, ali je določena vrednost znak za alarm ali ne.

Učeča se alarmna centrala zbira vzorce obnašanja različnih tipal in sproti izračunava standardni vzorec obnašanja stanovalcev. Pri tem uporablja razne statistične metode, pa tudi učeče se umetne nevronske mreže in druge asociativne modele. Od kakovosti uporabljenega modela je odvisno, ali bomo imeli veliko lažnih alarmov, pogosto sploh ne bomo obveščeni, ali pa bomo obveščeni le v primeru dejanske nevarnosti za premoženje ali med resničnim vlomom v stanovanje.

Kamera in tipalo za zaznavanje prisotnosti na dvorišču.

Kamera in tipalo za zaznavanje prisotnosti na dvorišču.

Gotove rešitve

Če v Google ali drug spletni iskalnik vtipkamo eno izmed gesel, kot so: »interactive security« (slov. interaktivna varnost), »interactive home protection« (slov. interaktivno varovanje doma) ali »intelligent alarm system« (slov. inteligentni alarmni sistem), bomo med zadetki hitro našli instantne rešitve za interaktivno varovanje doma, pa tudi načrte za samogradnjo teh naprav.

Gotovo rešitve izdelujejo veliki izdelovalci alarmnih naprav, kot so: ADT, Alarm.com,  Honeywell in Xfinity Home, najdemo pa tudi njihove partnerje, ki profesionalno nameščajo klasične in interaktivne alarmne sisteme. V spletnih trgovinah, kot so: Google Play (play.google.com), App Store (www.apple.com/osx/apps/app-store), Microsoft Store (www.microsoftstore.com) in s spletnih strani izdelovalcev strojne opreme so na voljo tudi brezplačne mobilne aplikacije, ki nas na daljavo povežejo z domačim interaktivnim alarmnim sistemom. Vendar so aplikacije praviloma vezane na uporabo namenske strojne opreme izdelovalca in jih z drugo strojno opremo navadno ne bomo mogli uporabiti.

Tudi v Slovenji je ponudnikov namestitve alarmnih sistemov veliko. Je pa res, da geslo »interaktivni alarmni sistemi« (z narekovaji) ne vrne pravih rezultatov, tako kot angleško geslo »interactive alarm systems«. Prikaže se le nekaj (plačanih) oglasov nekaterih slovenskih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki se na splošno ukvarjajo z načrtovanjem in montažo alarmnih sistemov. To je razumljivo, saj v Sloveniji ne izdelujemo serijske sistemske programske opreme, še manj strojne opreme za alarmne sisteme.

Samogradnja

Najenostavnejši sistem za nadzor doma lahko vzpostavimo že ob pomoči računalnika, tablice ali mobilnega telefona s spletno kamero. Dovolj je, da vanj namestimo ustrezno programsko opremo za prenos (žive) slike prek spleta in že lahko na daljavo preverjamo, ali je doma vse lepo in prav. Bolj smeli uporabniki si bodo privoščili več kamer, morda celo hišnega robota s kamero, ki bo omogočal preverjanje vseh prostorov.

Poleg plačljivih so na voljo tudi številne odprtokodne rešitve, kot je medijski strežnik VLC (www.videolan.org/vlc), ki lahko prek več spletnih kanalov prenaša živa zvok in sliko. Pomembno je predvsem, da se pred stalno vključitvijo omrežne kamere in morebiti celo mikrofona zaščitimo pred morebitnimi nezaželenimi hekerskimi vpogledi v naše stanovanje. Najenostavnejšo zaščito predstavljata uporabniško ime in geslo, a le v kombinaciji z varno hipertekstovno povezavo, HTTPS. Kadar smo doma, pa je priporočljivo take kamere in mikrofone zanesljivo izklopiti.

Če v hiši že imamo alarmni sistem, ga lahko tudi nadgradimo. Standardna hišna alarmna naprava je dobra osnova za gradnjo inteligentnega alarmnega sistema, a le, če omogoča zunanji nadzor svojega delovanja prek povezave v domače ethernetno omrežje. Pomemben je dobro dokumentiran strojni ali programski vmesnik, ki omogoča vsaj spremljanje trenutnega stanja ogroženosti varovanega objekta. Če je dostopnih več funkcij, denimo spremljanje stanja posameznih tipal, lahko izdelamo kakovostnejšo rešitev.

Poleg klasične alarmne naprave potrebujemo še namenski računalnik, ki je lahko mini PC, ali celo kak mobilni telefon. Njegova glavna naloga so internetne komunikacije in snemanje žive slike iz prostorov, kjer jo potrebujemo. Denimo iz predsobe, skozi katero vstopimo.

Je samogradnja zapletena? Za tiste s »programersko žilico« ni, če je stanje alarmne naprave dostopno prek domačega ethernetnega omrežja, saj v tem primeru napišemo zgolj ustrezno programsko opremo. Če ne, potrebujemo enostaven strojni vmesnik, s katerim spremljamo posamezne digitalne ali analogne izhode klasične alarmne naprave. Vmesnik lahko izdelamo sami na podlagi katerega od mikrokrmilnikov (sites.google.com/site/pcusbprojects/5-custom-projects/o-basic-circuit-for-pic32mx250f128b-to-work-over-usb) ali pa kupimo gotovo tiskano vezje z vgrajenim mikrokrmilnikom.

Interaktivni sistem za varovanje doma lahko tudi v celoti izdelamo sami. V spletnih trgovinah najdemo veliko gotovih analognih in digitalnih tipal za alarmne sisteme v lastnih ohišjih. Za povezavo analognih tipal in mini PC potrebujemo ustrezen strojni vmesnik.

Je namenski (mikro)računalnik res nujno potreben? Resen alarmni sistem se težko zanese na računalnik, ki ga uporabljamo tudi za igranje računalniških igric in na njem tudi sicer pogosto dograjujemo in menjavamo programsko opremo. Zato lahko trdimo, da domači namizni ali podmizni računalnik ni primeren za »možgane« domačega sistema za interaktivno varovanje doma. Obenem so danes mini PCji cenovno dovolj dostopni in prilagodljivi. Zato težko trdimo, da predstavljajo prevelik strošek v primerjavi z drugimi deli sistema za interaktivno varovanje doma.

Lahko pa interaktivni alarmni sistem tudi v celoti izdelamo na podlagi zmogljivejšega 32-bitnega mikrokrmilnika z ethernetno povezavo in spletnih kamer ali celo kakega cenenega mikroračunalnika, kot je Raspberry Pi Zero.

Vendar je samogradnja primerna predvsem za tiste, ki imajo veliko izkušenj s področja računalniških tehnologij in programiranja, za povrh pa znajo vsaj osnove elektrotehnike.

Kaj omogoča interaktivno  varovanje doma.

Kaj omogoča interaktivno varovanje doma.

Se splača?

Interaktivni alarmni sistemi so na pohodu. Stanejo od nekaj 100 do 10.000 evrov in več, odvisno od stopnje varovanja, ki jo ponudijo, in od zahtevnosti varovanja objekta. A pogosto je premoženjska škoda, ki jo lahko povzroči vlomilec v hiši ali stanovanju, dosti večja od stroška nakupa in montaže alarmne naprave.

Pričakovati je, da bo z njimi že v naslednjem desetletju opremljena večina samostojnih hiš, pri katerih tatovi najhitreje opazijo, da so stanovalci na dopustu. Po drugi strani interaktivni sistem varovanja doma omogoča tudi prenos žive slike na zahtevo. Ko nas ni doma, tako ne bomo več odvisni predvsem od dobre volje sosedov in sorodnikov.

Koristne povezave

ADT: www.adt.com/pulse

Alarm.com: www.alarm.com

GHS Interactive Security: www.ghssecurity.com

Interactive security group: isesecurity.com  

Honeywell: homesecurity.honeywell.com

Xfinity Home: www.xfinity.com/home-security.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji