Objavljeno: 2.10.2007 00:57 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2007

Dol z WinZip

WinZip je program, ki ga najverjetneje najdemo v največ računalnikih v Sloveniji, morda celo na svetu. Velikanska večina namestitev je, resnici na ljubo, nelicenčnih in vsi smo se že dodobra navadili klikati gumb "OK", ko nas program opozarja, da je naše preizkusno obdobje poteklo in nas prosi, da za uporabo odštejemo nekaj cekinov. In čeprav program nikakor ni drag in si avtorji programov shareware vsekakor zaslužijo nagrado, velja razmisliti o menjavi programa za stiskanje datotek. Na voljo so namreč zmogljivejši programi, ki so celo brezplačni. Pa še Damoklejevega meča inšpekcije oz. BSA se bomo tako rešili ...

Hitrostni preizkus

Poleg preizkusa same funkcionalnosti smo se pozabavali tudi s hitrostnimi meritvami. Namen ni bil ugotoviti, kateri program najbolje stisne datoteke in kateri to naredi najhitreje. Želeli smo le pokazati, da brezplačni programi niso bistveno slabši od komercialnih in da so razlike majhne. Ker večina uporabnikov nikoli ne bo spreminjala nastavitev, smo primerjali programe takoj po namestitvi, s privzetimi nastavitvami, in stiskali samo v datoteke ZIP.

Izbrali smo si dve najpogostejši opravili z arhivskimi datotekami, in sicer stiskanje mešanice datotek JPG, PDF in DOC in raztegovanje večje datoteke RAR. Slednjo smo (namesto datoteke ZIP) izbrali zato, ker je to najpogostejši format v omrežjih za izmenjavo datotek P2P. Prepričani smo, da bi z drugačnim izborom datotek in njihovih velikosti lahko prišli tudi do drugačnih rezultatov. Naš izbor poskuša posnemati tipična opravila povprečnega uporabnika.

Pošteno primerjavo bi bilo pravzaprav zelo težko narediti, saj imajo vsi programi silno veliko nastavitev, nikakor pa nimajo enakih privzetih parametrov za stiskanje. WinZip, recimo, privzeto uporablja starejšo metodo stiskanja, tako da so datoteke združljive tudi z zelo starimi različicami, IzArc pa privzeto uporablja najmočnejše in najpočasnejše stiskanje. Kljub temu so razlike med posameznimi programi tako majhne, da enostavno ni smiselno razglabljati o najhitrejšem programu in najboljšem "stiskalniku". Hitrost in velikost stisnjene datoteke sta si nasprotujoči želji in programi vsak po svoje iščejo pameten kompromis med njima. Poleg tega bodo tisti, ki želijo res dobro stisnjene datoteke, raje uporabljali format RAR in 7Z in ne ZIP, pri katerem bi bili rezultati primerjave med programi lahko povsem drugačni.

Rezultati nam povedo, da so v hitrostih programov resda razlike, vendar so povprečne operacije na današnjih računalnikih tako hitre, da si zaradi hitrosti ne gre posebej beliti glave.

Poleg tega, da verjetno nimate licenčne kopije WinZip in bi vsaj teoretično morali zaradi tega nekoliko slabše spati, je poglavitni razlog za zamenjavo programa WinZip nezmožnost obdelovanja drugih formatov datotek. Kaj storiti, če morate razširiti datoteko RAR? Res je, da WinZip v zadnji različici, torej različici 11, podpira branje datotek RAR, vendar večina uporabnikov ne uporablja zadnje različice ali pa tega enostavno ne ve in za različne oblike stisnjenih datotek uporablja različne programe. Namestitev dodatnega programa za novo obliko arhiva je vprašljiva, saj je na voljo kopica programov, ki znajo delati s celo paleto različnih formatov stiskanja datotek.

Kaj mora torej dober program za stiskanje in razširjanje datotek znati:

  • stiskanje in razširjanje vsaj datotek formata ZIP in RAR,
  • integracija v Windows Explorer, da so zmogljivosti programa dostopne z desnim klikom miške,
  • pregledovanje vsebine arhiva brez razširjanja.
  • Naštete zmogljivosti so tako osnovne, da jih zmore prav vsak tak program. Nekateri ponujajo še naprednejše, kot je izdelovanje arhivov, ki se znajo razširiti sami (datoteke EXE), preverjanja in popravljanja arhivov, pretvorbo med različnimi oblikami in še marsikaj. Vendar teh opravil večinoma ne bomo pogrešali.

    Kaj pa WinRAR ali PowerArchiver?

    Čeprav je WinZip kralj arhiviranja, je tudi nekaj drugih programov, ki so zelo priljubljeni, pa jih v članku ne omenjamo, ker so plačljivi.

    Med njimi je zelo priljubljen WinRAR, ki ga boste našli v računalnikih, v katerih je veliko datotek, ki krožijo po omrežjih P2P. Datoteke RAR so namreč zelo priljubljene med pirati. WinZip pred različico 11 teh datotek ni prepoznal in verjetno je prav to razlog, da ima marsikdo nameščena oba programa. Ima pa WinRAR enako pomanjkljivost kot WinZip - ni brezplačen, temveč za njegovo uporabo avtor pričakuje plačilo 29,95 dolarja. Namesto da venomer zapirate okno, ki vas opozarja, da ste prekoračili brezplačno obdobje preizkušanja, se lahko odločite za plačilo ali pa uporabite brezplačne nadomestke. Domača stran WinRAR je na naslovu www.rarlab.com.

    Precej priljubljen je tudi program PowerArchiver, ki je med vsemi opisanimi programi verjetno najbolj popoln in dodelan. Na začetku je bil brezplačen, zadnjih nekaj let pa za njegovo uporabo avtor zahteva plačilo. Če imate iz kakršnegakoli razloga odpor do brezplačnih programov, vam svetujemo, da izmed plačljivih izberete prav PowerArchiver. Za svoj denar boste tako dobili največ. Avtor eno licenco ceni samo na 19,95 ameriških zelencev. Uradna stran programa PowerArchiver je na naslovu www.powerarchiver.com.

    7-Zip

    Izdeluje: Igor Pavlov, www.7-zip.org.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Teče v vseh priljubljenih operacijskih sistemih.

    Proti: Videz.

    7-Zip je na trgu že zelo dolgo, za internetni čas kar skoraj nepredstavljivih šest let. V tem času se ni bistveno spremenil, avtor le občasno izda popravek za kakšno napako, sicer pa ogrodje programa ostaja enako.

    Prepozna vse pomembne oblike arhivskih datotek, poleg tega pa obvlada še lastno obliko arhiva, imenovano 7Z, ki je privzeta oblika za stiskanje datotek. Ta oblika arhiva je sicer zelo zanimiva, saj v nekaterih okoliščinah močno prekaša obliko ZIP, vendar je redko uporabljena zaradi združljivosti - to obliko datotek prepozna le nekaj programov, WinZip na primer ne. Program bo prepoznal krajevne nastavitve Oken in bo privzeto deloval v slovenščini.

    7-Zip je od opisanih programov, vštevši WinZip, WinRAR in PowerArchiver, edini, ki ga boste našli tudi v drugih operacijskih sistemih. Teče tako v Linuxu in drugih sistemih družine *nix kot tudi v OS X. Na voljo je tudi izvirna koda.

    Špartanski videz je ena poglavitnih zamer, ki jih gre pripisati programu. Uporabniški vmesnik je dolgočasnih privzetih barv Oken, tu in tam najdemo kakšno enobarvno ikono. Vendar to seveda v ničemer ne zmanjšuje njegove uporabnosti in mu daje "strokovni" priokus.

    7-Zip je na voljo tudi v prenosni (portable) različici, zaradi česar je zelo primeren član zbirke orodij, ki jih imate na ključu USB.

    IZArc

    Izdeluje: Ivan Zahariev, www.izarc.org.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Enak videz in zmogljivosti kot WinZip.

    Proti: Občasne težave s spletno stranjo.

    IzArc je eden izmed bolj znanih in razširjenih nadomestkov za WinZip. Na voljo je že dolgo, občasno v bolj intenzivnem razvoju in tu in tam praktično nedosegljiv, saj je domača stran programa na trenutke boleče počasna, včasih pa celo nedostopna.

    Po videzu je na las podoben vzorniku, WinZipu, prav tako po funkcijah. Z njim boste z lahkoto opravili vse, kar je z arhivskimi datotekami mogoče opraviti. Preveden je v številne jezike, med katerimi je tudi slovenščina, ki je tudi privzeti jezik, če je Slovenija nastavljena kot domača država v Oknih.

    Na našem testu je IzArc po hitrosti izstopal, vendar žal v negativno smer, in je bil najpočasnejši pri stiskanju preizkusne mešanice datotek.

    S prejšnjimi različicami programa smo imeli nekaj težav pri integraciji v okenskega raziskovalca, saj ukazi enostavno niso delovali, v zadnji različici pa je ta težava očitno odpravljena.

    Avtor na svoji strani ponuja tudi prenosno različico, ki pa je nismo mogli preizkusiti, ker je ob prenosu vsakič prišlo do napake. To le še dodatno kaže na težave s spletno stranjo, ki smo jih omenili na začetku.

    ZipGenius 6

    Izdeluje: Matteo Riso, www.zipgenius.it.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Hitrost.

    Proti: Ni slovenskega prevoda, pomanjkljivo prikazovanje napredka pri razširjanju.

    ZipGenius je na voljo od leta 2003 in je prilezel do različice 6. Na pogled prav nič ne izstopa iz množice konkurentov. Omogoča vse običajne operacije, tudi nekaj takih, ki jih redkeje uporabljamo, na primer samodejno arhiviranje celotne mape Moji dokumenti in drugih sistemskih map.

    Seznam različnih vrst arhivov, ki jih zna brati in zapisati, je zavidljivo dolg in težko boste našli datoteko, ki je ne bo prepoznal. Možno ga je uporabljati v več jezikih, slovenščine pa žal ni med njimi. Morda se bo kateri od bralcev opogumil in ga prevedel v slovenščino ... ;)

    Na našem preizkusu se je ZipGenius odrezal odlično in bil pri obeh testih med najhitrejšimi. Nekoliko nas je zmotilo, da pri razširjanju velike datoteke RAR ni kazal napredka, temveč je ves čas delovanja prikazoval 0 % opravljenega dela. Take malenkosti znajo zmotiti predvsem manj vešče uporabnike, ki bi tako obnašanje lahko razglasili za "obešen" program.

    TUGZip

    Izdeluje: Christian Kindahl, www.tugzip.com.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Enak videz kot WinZip.

    Proti: V Windows Vista ne deluje.

    TUGZip je še en klon WinZip in po videzu zvesto sledi velikemu bratu. Pri stisnjenih datotekah omogoča dva dodatna pogleda, a to ni revolucionarna lastnost niti posebna prednost. Omogoča vse običajne funkcije in vsaj v teoriji zna delati z vsemi pomembnimi formati arhivskih datotek. Privzeto se kljub nastavitvam Oken vedno prikaže v angleščini, vendar boste med nastavitvami našli možnost prikaza uporabniškega vmesnika v drugih jezikih. Med njimi je presenetljivo tudi slovenščina.

    Pri uporabi smo naleteli na veliko težavo - v Windows Vista programa nismo mogli prepričati, da bi naš testni paket datotek stisnil v datoteko ZIP, brez težav pa smo jih, recimo, stisnili v datoteko 7Z. V Oknih XP teh težav nismo imeli, zato sklepamo, da ima različica 3.4, ki je tudi zadnja in sega kar v leto 2005, težave z najnovejšimi Okni.

    Poleg tega avtor med novicami na spletni strani piše, da je prihodnost programa negotova, zato uporabo TUGZip odsvetujemo. Morda bi imeli z njim več sreče kot mi in bi ga dobro uporabljali, vendar je konkurenca tako huda, da velja poseči po kakem drugem programu.

    ALZip 6.7

    Izdeluje: ESTsoft, www.altools.net.

    Cena: Brezplačno za rabo doma, sicer 20 USD.

    Za: Hitrost, enak videz kot WinZip.

    Proti: Cena za podjetja, reklame, ne zna slovensko.

    Za ALZip avtor zatrjuje, da je daleč najbolj simpatičen program za delo z arhivskimi datotekami. Težko bi mu ugovarjali, saj je zvezda vseh ikon, ki jih program uporablja, prikupen piščanček v jajcu ali pa brez.

    Kar zadeva delovanje, program prav tako ni od muh. Na pogled ni nič posebnega, tudi ALZip je na las podoben WinZip. Omogoča vse standardne funkcije in nič več. Pozna celo kopico formatov, tako kot vsi drugi pa se integrira v Raziskovalca. Preveden je v več kot 20 jezikov, med njimi pa ni slovenščine.

    Med našim enostavnim preizkusom se je izkazal za nadvse hitrega, hitrejši je celo od programa WinZip.

    Posebnost so reklame, ki se v brezplačni različici prikazujejo v desnem zgornjem kotu okna, vendar ne motijo pretirano.

    Kaj izbrati

    Če je na voljo veliko dobrih izdelkov, je izbira težja, kot če je na voljo le en sam ali morebiti dva. Na tokratnem pregledu je bil le en tak, ki nam je povzročal težave in s katerim nismo mogli opravili dela, ki smo si ga zastavili - TUGZip. Prav vsi drugi svoje delo opravijo dobro, med njimi so le malenkostne razlike. Poleg tega so okusi različni in načinov uporabe programov za arhiviranje je zelo veliko, torej bo imel vsak uporabnik drugačno izkušnjo. Ali, kot bi rekli Američani, your mileage may vary. Preizkusite jih sami in si izberite tistega, ki vam najbolj ustreza!

    Med zelo podobnimi programi lahko vendarle izločimo simpatičen in manj znan ALZip, ki se je izkazal za izjemno hitrega. Uporabniki, ki se spogledujejo z več operacijskimi sistemi in želijo uporabljati v vseh enak program, pri tem pa jim videz ni bistven, pa naj posežejo po 7-Zip.

    Ko boste izbrali svoj najljubši nadomestek za WinZip, pa se spomnite še na programerja dobrega srca, ki vam je rezultat neprespanih noči ponudil zastonj. Če mu boste podarili kak evro ali dolar, mu boste s tem pokazali, da cenite njegovo delo. Če se vam zdi to preveč, pa mu pošljite vsaj elektronsko pošto ali navadno kartico domačega kraja in mu povejte, da vsak dan uporabljate njegov program. Nedvomno bo vesel tudi take pozornosti.

    Potem pa le ne pozabite odstraniti WinZip in WinRAR, če imate še vedno nameščena!

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji