Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2024

Dobro, toda…

Huawei s fotografsko usmerjenimi telefoni misli skrajno resno in najnovejša serija Pura to le še poudarja. Žal telefonski del temu še ne sledi.

Huaweijevi telefoni od ameriških sankcij, ki so mu prepovedale nameščanje Googlovih aplikacij, pri nas niso več ravno priljubljeni, vendar se podjetje vseeno trudi (na Kitajskem pa je celo zelo uspešno). Še več, njihovi najmočnejši telefoni so v resnici vrhunski primerki strojne opreme, še posebej lahko to rečemo za njihov fotografski del. Podjetje je ravnokar predstavilo modele Pura 70, Pura 70 Pro in Pura 70 Ultra, ki so nadomestili lanske modele P60. Preizkusili smo model Pura 70 Pro, na slovenskem tržišču naj bi bil kasneje naprodaj tudi model Ultra.

Huaweijevi telefoni žal tudi v letu 2024 še ne podpirajo omrežij 5G.

Na Vzhodu nič novega

Pura 70 Pro je videti odlično, 120-herčni prilagodljivi zaslon na njem ravno tako. Strojno je dovolj močan, da se aplikacije odpirajo hitro in tekoče, del s fotoaparatom pa je naravnost odličen (o tem kasneje kolega Alan). Toda tudi 70-ka se sooča z ameriškimi sankcijami, ki so Huaweijevo telefonsko sekcijo v Evropi potopile. Kar pomeni, da telefon nima Googlovih aplikacij in storitev (Play Store, Youtube, Chrome, Zemljevidi, Gmail …), nima podpore za danes že vseprisotna omrežja 5G in da je njegov procesor za vrhunski model, kar se trudi biti, zastarel.

Brali smo sicer vzhičena poročila o tem, kako jim je pri Huaweiju uspelo prelisičiti omenjene sankcije in z najnovejšo tehnologijo izdelave čipov (najmodernejše naprave EUV so za Kitajsko prepovedane) izdelati vrhunski procesor »v skoraj 5-nanometrski tehnologiji«, in to s podporo 5G, vendar to očitno ni bilo res. Najnovejši Kirin 9010, ki je vgrajen v telefon, je namreč hitrostno na ravni predlanskega Snapdragona 8 Gen 1 (tak je vgrajen v ameriško različico telefona Samsung Galaxy S22) in je frekvenčno celo malce počasnejši od lanskega Kirina 9000, ki se je po spletnih poročilih v modelu P60 pregreval. In še enkrat, vsaj v evropskih modelih podpore za 5G še vedno ni. Za telefon, ki stane 1.200 evrov, je to seveda (in žal) nesprejemljivo.

Iskalnik v AppGallery je slab, trgovina pa slabo založena.

Kar se tiče »nepodpore za Google«, prepričani smo, da se da živeti tudi brez nje, tako kot vemo, da se jo da z obvozi, kot je odprtokodni servis microG, tudi delno odpraviti. Toda živeti s slabo založeno Huaweijevo trgovino AppGallery, ki premore res slab iskalnik (da o spletnih obvozih, ki jih omogoča nameščeni Petal Search niti ne govorimo), je težko, »hekanje« v smeri microG pa se, spet, na telefonu za 1.200 evrov kar nekako ne spodobi.

Pohvaliti pa moramo, da ima telefon priložen kar 100-vatni napajalnik (spomnimo, večina konkurence danes sploh ne prilaga nobenega napajalnika), ki deluje izredno hitro. Izmerili smo, da se telefon od 0 do 100 odstotkov napolni v borih 45 minutah, že pet minut polnjenja pa ga napolni za četrtino!

Zelo dobro deluje tudi povezava s Huaweijevim oblakom, kamor se hrani varnostna kopija telefona, malo manj pa možnost kopiranja vsebine in aplikacij iz telefona, ki ni Huawei porekla, saj se je ustrezna aplikacija na našem Samsungu S23 Ultra redno sesuvala.

Toda fotoaparat je … odličen!

Alan Orlič

Pura 70 Pro ima tri fotografska tipala: 23-milimetrsko 1/1,3-palčno glavno tipalo s 50 milijoni pik, 93-milimetrski (zaslonka f2.1) periskopski objektiv s tipalom 48 milijonov pik in 13-milimetrski (f2.5) širokokotni objektiv z 12,5 milijona pik. Fotografska aplikacija je na prvi pogled dokaj standardna, kot smo je vajeni v Android telefonih, vendar s paleto dodatnih možnosti. Za spremembo goriščnice so v osnovnem načinu na voljo štiri prednastavljene možnosti, do 10x povečave, z možnostjo zveznega prehoda med njimi. Preklopi med različnimi goriščnicami so dokaj zvezni, še najbolj je opazen preklop med teleobjektivom in osnovnim. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je pri fotografiranju najbolje izbrati med tremi osnovnimi goriščnicami, saj so vse ostalo »čarovnije« z izrezi, ki jih opravi telefon.

Pura 70 Pro ima odličen makro objektiv, ki je uporaben tudi za resno delo. Na tej čebeli bi lahko brez težav šteli dlake.

Vsa tri tipala omogočajo shranjevanje posnetkov v načinu RAW, ki je dosegljiv v meniju Pro. Tu imamo popoln nadzor nad vsemi parametri, od zaslonke do občutljivosti in izravnave beline. Med ostalim lahko posnetke zajemamo tudi v najvišji ločljivosti, ki jo premore tipalo, a vprašanje, koliko ima to smisla, saj je zapis RAW v 12 milijonih pik in ne 50, kolikor jih premore tipalo. Poleg načina Pro je seveda še kar nekaj možnosti, od klasičnega nočnega načina do Huaweijevih posebnosti, kot je simuliranje dolgega časa ekspozicije sredi dneva ali večurni zajem zvezdnega neba.

Algoritmi za odstranjevanje šuma so na prvi pogled super, a že v malo slabših svetlobnih pogojih znajo narediti več škode kot koristi. Levo RAW, desno JPEG iz telefona.

Presenetita hitrost in natančnost avtomatskega ostrenja, predvsem pri teleobjektivu. Pri fotografiranju oseb se telefon nikoli ni zmotil, tudi v makro načinu je bilo ostrenje hitro in relativno natančno. Tu se je izkazala prednost malih tipal, saj nudijo zelo kratko najbližjo razdaljo in veliko globinske neostrine pri veliki svetlobni moči, kar je s klasičnimi fotoaparati praktično nemogoče doseči. Glavni objektiv premalo izkorišča spremenljivo zaslonko, njen efekt je dokaj majhen. Razočaral pa nas je predvsem širokokotni objektiv, ki je preostalima dvema nedorasel. Manjka mu predvsem kakovost leč, saj te iz sonca naredijo bistveno prehud zmazek, pa tudi ločljivost ob robovih bi lahko bila boljša.

Levo Huawei Pura 70 Pro, desno (že malce ostareli) Samsung S20 FE. Temu je uspelo narediti odlično oljno sliko, ki se je ne bi sramoval noben slikar iz 19. stoletja.

S kakovostjo posnetkov smo bili zadovoljni, a ko smo videli, kaj se da dobiti iz posnetkov RAW, nas je res navdušilo. Umetna inteligenca oziroma faktor všečnosti zna namreč spodoben posnetek konkretno uničiti, na eni strani s premočnimi kontrasti ter na drugi z odstranjevanjem šuma tam, kjer ni potrebe. Zadnje zna iz posnetka narediti »oljno sliko« oziroma »akvarel«, in če se hočemo temu izogniti, je treba poseči po posnetku RAW, kjer bo končni rezultat primerljiv s klasičnimi fotoaparati.

Kot fotograf že dolgo čakam pravi fotografski telefon, oči se mi še posebej zasvetijo, ko med podatki opazim 1-palčno tipalo, ki naj bi ga imela močnejša različica tokrat preizkušenega modela. Pura 70 Ultra, željno te pričakujem!

Nesrečni algoritmi še enkrat – trije zaporedni posnetki, dva v JPEG in en v RAW. Če je telefonu v prvo uspelo (levo), je v drugo z močnim ločevanjem robov močno ustrelil mimo, RAW (desno) pa je pričakovano prikazal več podrobnosti.

Huawei Pura 70 Pro

pametni telefon višjega cenovnega razreda

Kdo: Huawei

Cena: 1.200 EUR (do odprodaje zalog v prosti prodaji priložene še slušalke FreeBuds Pro 3)

Za: Odličen fotografski del telefona, hitro delovanje, hitro polnjenje.

Proti: Ne podpira 5G, ne podpira Googlovih aplikacij in storitev, vgrajena trgovina z aplikacijami je slabo založena in ima slab iskalnik. Širokokotni objektiv bi lahko bil boljši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji