Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Oktober 2006

Črno in belo

Nekaj mesecev po predstavitvi prvega Applovega prenosnika z Intelovim procesorjem, MacBook Pro, so prišli na svoj račun tudi uporabniki s plitvejšimi žepi. Njim so namenjeni trije modeli notesa MacBook.

Najcenejši MacBook se ponaša s procesorjem Core Duo T2400, ki deluje pri taktu 1,83 GHz, ima vgrajeno kombinirano optično enoto (DVD-ROM/CD-RW) in 60 GB disk. Nekoliko dražji MacBook ima hitrejši procesor T2500 (2 GHz) ter zapisovalnik DVD?RW (SuperDrive). Ta dva prenosnika sta dobavljiva v beli barvi - kot njun predhodnik iBook. Najdražji je črne barve in ima večji disk (80 GB), drugače pa je enako opremljen kot dražji notes bele barve. Preizkusili smo najzmogljivejši model.

MacBook meri v debelino le 2,8 cm. Na pogled je eleganten in lahek (2,36 kg) za prenašanje. Črno ohišje je dokaj občutljivo - na njem se zelo poznajo prstni odtisi. Vsi modeli MacBookov imajo 13,3-palčni svetleči zaslon. Za prikaz slike ločljivosti širokega formata 1280 × 800 pik skrbi Intelov integrirani grafični podsistem GMA 950, ki si za delo sposodi 64 MB sistemskega pomnilnika. Tega je v osnovi 512 MB.

Vgrajena sta brezžična omrežna kartica (802.11g) in bluetooth. Od starejših možnosti povezovanja ima MacBook ožičen gigabitni omrežni priključek, ne pa tudi modema. Uporabnik, ki potrebuje modem (takih je vse manj), bo moral dokupiti zunanjo napravo USB. Na levem boku najdemo še priključka firewire in mini-DVI, dva vtiča USB 2.0 (premalo!) ter priključke zvočne kartice. Pogrešali smo možnost razširitve s karticami PC Card ali PC Express.

Tako kot v njihove dražje bratrance je v vse MacBooke vgrajena spletna kamera iSight z ne ravno spektakularno ločljivostjo 640 x 480 pik. Priložen je tudi daljinec, s katerim krmilimo večpredstavne programe iz paketa iLife 06, ki je nameščen poleg operacijskega sistema OS X 10.4.

Tipkovnica je po našem mnenju najslabši del MacBooka. Tipke so na prvi pogled podobne tistim s starega Spectruma in merijo v višino dober mm. So popolnoma ločene druga od druge. Nad tipkovnico se bodo najverjetneje najbolj pritoževali uporabniki, vešči slepega desetprstnega tipkanja. Tudi tisti, ki pišejo s štirimi prsti, bodo pogrešali tipkovnico ? la ThinkPad. Še bolj moteč je ostro odsekan spodnji rob prenosnika, ki se ga med delom pogosto dotikamo, saj leži (preozka) tipka sicer solidne sledilne ploščice prenizko. Vnosna tipka (Enter) je ožja od drugih tipk. To je nerodno, saj jo pogosto uporabljamo.

Vgrajeni akumulator zadostuje za okoli 3-4 ure običajnega dela. Napajalnik se med delovanjem precej pregreva, pri zahtevnejšem delu to velja tudi za računalnik. Da bi primerjali zmogljivost MacBooka s prenosniki iz sveta pecejev, smo vanj namestili Windows XP (dvojni zagon). Dobljeni rezultati so bili zelo dobri - nič slabši kot pri drugih prenosnikih s procesorji Core Duo in z integrirano grafiko (Business Winstone 2004: 22,6 točke, Multimedia Content Creation 29,1 točke, 3Dmark 2001 6040 točk).

MacBook

Kaj: Prenosni računalnik z Mac OS X, Intel Core Duo 2 GHz (cenejša različica 1,83 GHz), 512 MB RAM, 80 GB (60 GB), DVD-RW (CD-RW/DVD-ROM).

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Cena: 395.090 tolarjev (cenejši različici 341.690 oziroma 288.290 tolarjev).

Za: Mere, zmogljivost, pestra programska oprema.

Proti: Tipkovnica, tipka sledilne ploščice, ni reže za razširitvene kartice.

Da bi primerjali zmogljivost MacBooka s prenosniki iz sveta pecejev, smo vanj namestili Windows XP. Dobljeni rezultati so bili zelo dobri - nič slabši kot pri drugih prenosnikih s procesorji Core Duo in z integrirano grafiko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji