Objavljeno: 10.10.2007 16:10 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Casio

Casio Exilim EX-Z70

Megapike 7

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 6,2 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 260 EUR

Za: Tematske avtomatike.

Proti: Ni optičnega iskala, šum pri večjih občutljivostih.

Casiovi fotoaparati iz serije Exilim Z sodijo v isti elegantno tanki razred kakor na primer Canonovi Ixusi in z vzdržljivim aluminijastim ohišjem izdajajo svoj nekoliko višji cenovni razred. Po osnovnih fotografskih lastnostih, zlasti po zmogljivosti objektiva, sicer ne izstopajo iz povprečja, so pa opremljeni z napredno elektroniko, katere namen je predvsem kar se da preprosta raba tudi v nekaterih ne najbolj vsakdanjih okoliščinah.

Začetnikom je namenjen enostavni način delovanja, s poenostavljenim in preglednejšim menijem. Poleg tega imamo na voljo kar 30 tematskih avtomatik, med katerimi poleg vseh običajnejših najdemo recimo avtomatiko za fotografiranje cvetja, jesenskega gozda, tekoče vode ... Elektronika izbrani tematiki ne priredi samo najprimernejšega razmerja med zaslonko in osvetlitvenim časom, ampak poskrbi tudi za nekatere druge nastavitve, na primer barvne.

Fotoaparat se ponaša s tehnologijo za umirjanje slike, ki pa ni nič drugega kot povečana občutljivost tipala s posledično zelo izrazitim digitalnim šumom, zaradi česar je uporabna le v skrajni sili, na primer v muzeju, kjer ne smemo uporabiti bliskavice. Mimogrede, največja občutljivost ISO 800 izdaja lanski letnik, saj se novejši modeli vsi po vrsti kitijo z večjimi vrednostmi (pa čeprav so v večini primerov zaradi močnega šuma le pogojno uporabne).

Od ročnih posegov imamo na voljo samo osnovne možnosti. Elektronika svoje delo dobro opravi in med preizkušanjem nismo imeli omembe vrednih težav z napačno osvetljenimi in izostrenimi posnetki. Dobro se znajde tudi v nekoliko bolj nenavadnih razmerah, ki marsikateremu drugemu fotoaparatu povzročajo težave.

Kakovost posnetkov je solidna, a v ničemer ne odstopa od povprečja. Pri občutljivosti ISO 200 se začne ostrina zaradi digitalnega šuma počasi zmanjševati. Optične pomanjkljivosti objektiva so pri večjih povečavah opazne, a povsem v mejah sprejemljivega. Tudi po odzivnosti in hitrosti ne odstopa od povprečja. Bliskavica je precej šibka, zato moramo pri rabi upoštevati njene omejitve. Z bližinsko fotografijo opravi nekoliko slabše kot marsikateri tekmec (motivu se lahko približamo na 10 cm), pri snemanju pa je nekako v povprečju. Ločljivost in kakovost videa je spodobna, med snemanjem pa lahko uporabljamo samo digitalni zum.

Exilim Z70 je zanimiv fotoaparat, ki se ga bodo razveselili zlasti ljubitelji tematskih avtomatik. Odlikuje ga preprosta raba, po kakovosti posnetkov pa ne odstopa od povprečja.

Casio Exilim EX-Z700

Megapike 7

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 6,9 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 305 EUR

Za: Zaslon LCD, tematske avtomatike.

Proti: Ni optičnega iskala.

Mnogi digitalni fotoaparati so si po obliki in zmogljivostih tako zelo podobni, da je včasih težko ugotoviti, v čem se pravzaprav sploh ločijo med seboj. Casiova modela Z70 in Z700 sta precej značilna primera takšnega (pre)obilja modelov. Z700 je malce manjši, za odtenek debelejši, nekaj gramov lažji in sodi v isti fotografski razred kakor Z70. Tudi po osnovnih fotografskih lastnostih sta modela skoraj enaka in šele natančnejši pogled razkrije razlike, ki upravičujejo višjo ceno. Na malce boljšo kakovost posnetkov vpliva svetlobno nekoliko močnejši objektiv (F 2,7-5,2 namesto F 3,1-5,9). Razlika sicer res ni velika, a ko se znajdemo v slabših svetlobnih pogojih, je vsaka desetinka koristna.

Z700 ima malce večji in zelo dober zaslon LCD, natančnejši in priročnejši gumb za zumiranje, pa še med nekaj različnimi barvami ohišja lahko izbiramo (če jih v trgovini seveda imajo), kar pa seveda na kakovost posnetkov vpliva precej manj.

Nekaj manjših razlik je skritih tudi v notranjosti. Pri modelu Z700 so na primer že tako številnim tematskih avtomatikam dodali še eno, na katero se pri Z70 očitno niso spomnili - za podvodno fotografijo. Seveda pa si morate omisliti še primerno vodotesno ohišje, sicer od nje prav veliko koristi ne boste imeli.

Na preizkusu se je Z700 pričakovano izkazal skoraj enako kakor Z70. Elektronika svoje delo opravi dobro, še posebno, če se ne zadovoljimo le s samodejnim delovanjem, ampak se potrudimo in izberemo ustrezno tematsko avtomatiko. Tudi kakovost posnetkov je zelo podobna in torej ne odstopa od povprečja. Nekoliko slabše od Z70 se izkaže pri bližinski fotografiji, saj se motivu ne moremo približati na manj kakor na 15 cm. Pri snemanju se izkaže povprečno.

Ko primerjamo modela Z70 in Z700, se kar samo od sebe zastavi vprašanje, ali izboljšave upravičijo dobrih 40 evrov višjo ceno? Razlike v kakovosti posnetkov kljub malce boljšemu objektivu ne opazimo in še najbolj opazna razlika je večji zaslon LCD, ki se v jasnem sončnem vremenu obnese nekoliko bolje (kljub temu smo od časa do časa pogrešali optično iskalo). Z700 je tako kakor Z70 namenjen predvsem vsem tistim, ki bi radi imeli majhen preprost fotoaparat in si lahko privoščijo malo več, a imejte v mislih, da si lahko za enak denar omislite tudi fotografsko zmogljivejši model.

Casio Exilim EX-Z1000

Megapike 10

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 6,9 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 400 EUR

Za: Ločljivost, tematske avtomatike, zaslon LCD.

Proti: Cena, ni optičnega iskala.

Ko so lani predstavili model Z1000, je bil sploh prvi tovrstni fotoaparat z 10 megapikami, ponaša pa se še z nekaterimi drugimi posebnostmi, med katerimi je najbolj opazen zaslon LCD. Pa ne zaradi sicer čisto spodobne velikosti, ampak zaradi za fotoaparate nenavadnega filmskega razmerja stranic 16:9. Prednost širšega zaslona pri fotografiranju se pokaže pri spreminjanju različnih nastavitev, saj ob strani nanizane ikone ne zastirajo pogleda na sliko, za povrhu pa še olajšajo izbiro različnih nastavitev. Zaslon je tudi sicer zelo dober in dovolj dobro viden, tudi ko nanj posije sonce.

Sicer pa je fotoaparat značilen predstavnik svojega elegantno tankega razreda, namenjen uporabnikom, ki bi radi imeli za rabo preprost, pa vseeno zmogljiv fotoaparat, ki bo znal večino dela opraviti sam. Če med kar 34 tematskimi avtomatikami ne najdete primerne, verjetno fotografirate pristanek Marsovcev. Svetlomer svoje delo v veliki večini primerov dobro opravi, od ročnih nastavitev pa imamo na voljo zgolj osnovne.

Odzivnost in hitrost sta solidna, od posebnosti pa omenimo, da lahko v hitrem načinu slikanja, pri katerem lahko v eni sekundi naredimo tri posnetke, uporabimo tudi bliskavico (ki pa v tem primeru deluje z zmanjšano močjo). Po treh posnetkih mora fotoaparat zajeti sapo in vse skupaj shraniti na pomnilniško kartico. Pri navadnem zaporednem slikanju je precej počasnejši, saj vsak posnetek skoraj dve sekundi zapisuje na pomnilno kartico.

Kakovost posnetkov je nadpovprečna. Ostrina je odlična, a le pri najmanjših občutljivostih tipala (ISO 50 in 100). Pri večjih začne slikovni procesor vneto odstranjevati naraščajoči digitalni šum in zmanjševati ostrino. Pri največji občutljivosti tipala, ISO 3200, od ostrine zaradi tega ne ostane skoraj nič in posnetek je komaj primeren za odtis velikost 15 x 10 cm, pa še to predvsem v dokumentarne namene. Pri bližinski fotografiji se fotoaparat izkaže povprečno, pri snemanju videa pa prav tako.

Fotoaparat moramo pri priključevanju na računalnik ali televizor in pri polnjenju akumulatorja postaviti v priloženo priklopno postajo, kar načeloma olajša rabo, razen kadar se s fotoaparatom odpravimo na pot.

Casio Z1000 je dober predstavnik svojega razreda in če iščete eleganten fotoaparat s pridihom prestiža ter ste zanj pripravljeni odšteti nekaj več, vas ne bo razočaral. Po drugi strani lahko za enak denar dobite tudi malo manj elegantne, a precej zmogljivejše fotoaparate.

Casio Exilim EX-S770

Megapike 7

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 7,1 cm

Li-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 360 EUR

Za: Zaslon LCD, video, velikost, tematske avtomatike.

Proti: Ni optičnega iskala, cena.

Že modeli iz Casiove serije Z so dovolj tanki za tako rekoč vsak žep, še tanjši pa so fotoaparati iz serije S. Vendar ne sodijo med tiste s periskopskim objektivom, ki tudi med delovanjem ne pogleda iz ohišja, ampak med one, pri katerih se objektiv ob vklopu teleskopsko iztegne iz ohišja.

Po večini drugih lastnosti se od modelov iz serije Z pravzaprav ne loči. Odlikuje ga odličen zaslon LCD, ki je tako kakor pri modelu Z1000 širok in omogoča preglednejšo razporeditev ikon za spreminjanje različnih nastavitev. Namenjen je uporabnikom, ki cenijo samodejno delovanje in izjemno bogat nabor tematskih avtomatik, saj jih premore kar 30. Pri ročnih posegih je precej bolj omejen, saj imamo na voljo zgolj osnovne nastavitve. S770 naj bi znal umiriti sliko, vendar ukaz Anti-Shake le poveča občutljivost na ISO 800, pri čemer je slika zaradi digitalnega šuma precej manj ostra.

Na preizkusu se je fotoaparat solidno izkazal. Večina posnetkov je bila pravilno izostrenih in osvetljenih. Po odzivnosti in hitrosti ni odstopal od povprečja. Kakovost posnetkov je podobna kakor pri Z70 in Z700. Barve so naravne in dokler slikamo pri najmanjši občutljivosti tipala, so fotografije ostre, pri večjih pa začne hitro motiti šum. Pri širokokotnem položaju objektiva je ostrina na robovih malce slabša, a nič bolj kakor pri večini tekmecev.

Bliskavica je šibka, a dokler motiv ni oddaljen več kakor 3 metre, deluje povsem zadovoljivo. Pri bližinski fotografiji se ne izkaže posebno dobro, zato pa bodo verjetno marsikomu všeč njegove nekoliko nadpovprečne snemalne zmogljivosti. Optičnega zuma med snemanjem sicer ne moremo uporabljati, zato pa podpira zapis MPEG-4, in to tudi pri široki (16:9) ločljivosti 704 x 384 pik. Za povrhu ima fotoaparat poseben sprožilec za snemanje, kar pomeni, da nam ni treba prej preklopiti v snemalni način delovanja, ampak le pritisnemo na sprožilec in začnemo snemati, med snemanjem pa lahko še naprej fotografiramo.

Tankost, širok zaslon in nekaj naprednih snemalnih zmožnosti ima svojo ceno, saj je fotoaparat kar precej dražji od nekaterih podobno zmogljivih in ne dosti debelejših modelov (recimo Z700, če ostanemo pri Casiu). O nakupu bo zato najverjetneje odločala predvsem debelina denarnice in kupčeva želja po prestižnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji