Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: projektor, strojna oprema

Čar dolge diagonale

Projektorji so od dni, ko smo njihovo kakovost razvrščali po teži, močno napredovali. Danes je v svetu projektorjev aktualnih več tehnologij, projektorji pa rabijo za različne namembnosti. Ker ta članek berete v reviji, namenjeni potrošniški elektroniki, bodo v ospredju projektorji, namenjeni hišnemu kinu in digitalni zabavi. Seveda tudi 3D projekcija ni izključena.

Večina potencialnih kupcev projektorja si mora najprej odgovoriti na nekaj temeljnih vprašanj. Najosnovnejše med njimi je, kaj želimo s projektorjem predvajati. Na splošno velja, da projektorji prikazujejo štiri vrste slike: podatke, video posnetke, fotografije in igre. Vsak projektor je seveda sposoben prikazati vsako izmed naštetih vsebin (vsaj v 2D), drži pa, da eni to počno precej bolje od drugih. Naš cilj mora torej biti izbira projektorja, ki se bo dobro odrezal pri predvajanju vsebin, ki mu jih bomo najpogosteje ponudili.

Obsežen preizkus poslovnih projektorjev, preizkusili smo kar 20 modelov, smo objavili v junijski številki   (Monitor 06/2015), zato se bomo tokrat posvetili projektorjem za domačo zabavo. Navadno jih odlikuje zelo dober prikaz hitrega gibanja video slike. Večina teh projektorjev se dobro odreže še pri prikazu fotografij, ne nazadnje imajo slike veliko skupnega z videom – so le preprostejša oblika videa. Ljubitelji fotografij bodo merili na kar najvišjo ločljivost in barvno pravilnost. Hitro rastoča kategorija, ki so jo oddelki trženja izdelovalcev projektorjev odkrili šele v zadnjih letih, so igričarski projektorji. Ti predstavljajo zanimivo kombinacijo lastnosti poslovnih projektorjev in projektorjev za domači kino.

Eden najpomembnejših podatkov pri projektorju je ločljivost prikaza slike. Za filmske in igričarske navdušence ni dvoma: projektor s polno visoko ločljivostjo (Full HD, 1080p) bo pravšnja izbira. Ljubitelji fotografij z globljimi žepi lahko razmislijo tudi o nakupu projektorja z ločljivostjo 4K, a so ti primerki danes še precej redki in zato dragi. Najvišja ločljivost pride še kako prav ob ogledu 3D vsebin, saj 3D očala »razpolovijo« ločljivost. Če smo 3D navdušenec, si velja omisliti tudi nekoliko svetlobno zmogljivejši projektor, saj uporaba očal nekoliko potemni sliko, zato velja vir slike projicirati svetleje.

Seveda se moramo zavedati, da ni idealne svetilnosti projektorja. Prav tako svetlejša slika ni nujno tudi boljša. Če bomo projektor uporabljali v povsem zatemnjenem prostoru, bo že od 1000 do 1200 lumnov svetilnosti poskrbelo za res svetlo sliko. V tem primeru bo sliko projektorja s svetilnostjo 2000 lumnov ali več celo naporno gledati. V delno osvetljenih ali svetlih prostorih pa preboj slike do stene ali platna zahteva večjo svetilnost, zato se velja ozreti po modelih, ki so bliže 3000 lumnom svetilnosti.

Projektorja ne gre kupovati zgolj na podlagi tehničnih podatkov, še posebej, če naša izbira temelji na kontrastnem razmerju. Tega večina izdelovalcev na različne načine napihne, ob izenačenosti dveh modelov bo morebiti projektorju z višjim kontrastnim razmerjem uspelo prikazati bolj žive barve in več podrobnosti na temnejših delih slike.

Sony VW300ES

Izdeluje: www.sony.com.

Prodaja: A.C.S. Sony, www.acssony.si.

Cena: okoli 6000 EUR.

✓    Odlična kakovost slike (4K ločljivost), razmeroma tiho delovanje.

✗    Položaj priključkov, cena.

Število projektorjev s sposobnostjo prikaza slike v ultra visoki ločljivosti 4K/UHD, ki so naprodaj v Sloveniji, lahko preštejemo na prste ene roke. Če pa si želimo res veliko in kakovostno sliko, jo bomo precej lažje dosegli z naložbo nekaj tisočakov v 4K projektor kot pa z nakupom 4K televizorja. In prav na to meri tudi Sonyjev projektor VW300ES.

Japonski gigant je za prikaz slike naravne ultra visoke ločljivosti uporabil kar svojo projicirno tehnologijo SXRD. Gre za Sonyjevo različico tehnologije LCoS, ki se v tretji generaciji izkaže z odličnimi in naravnimi barvami. Že nastavljenih je šest načinov prikaza slike, med njimi so trije posvečeni prav kinotečni uporabniški izkušnji. V projektor vgrajeni slikovni procesor dobro opravlja svoje delo, zato uporabnik z dodatnimi nastavitvami ne bo imel veliko dela. Prepričljivi so tudi prikaz črne barve, kontrastno razmerje in barvna globina nasploh, kot se za pravi kino projektor ne nazadnje tudi spodobi. Velikega in ergonomsko zglednega daljinca zato uporabnik po osnovni nastavitvi ne bo veliko uporabljal. Svetilnost lahko doseže 1500 lumnov, to zadostuje ogledu vsebin v vseh svetlobnih razmerah, a še vedno velja, da je 4K projektor najprimernejši za delo v zatemnjenih prostorih, kjer se res lahko izkaže. Čeprav video gradiva 4K (razen demo posnetkov) ni v izobilju, se projektor odlično obnese pri predvajanju fotografij visoke ločljivosti, ki jih je res užitek gledati. Škoda le, da je ugledal luč sveta le malce pred uvedbo pogruntavščin, kot sta HDR in razširjeni barvni spekter, drugače bi bil rezultat še za odtenek boljši. 3D užitki so pogojeni z nakupom očal, a je po zaslugi predvajanja slike standarda FullHD 3D ta res dobra.

Za to, da lahko projektorju pripišemo tudi kakšno pomanjkljivost (razen cene), so inženirji poskrbeli z nestandardno postavitvijo priključkov ob spodnjo levo stran projektorja. Ob polni moči žarnice (in svetilnosti) projektor ni več prijazno tih, a šum hladilne rešitve v nobenem primeru ni moteč.

JVC DLA-X700R

Izdeluje: www.jvc.com.

Prodaja: Tuje spletne trgovine.

Cena: 6700 EUR.

✓    Odličen kontrast, pristne barve, zelo tiho delovanje.

✗    Cena.

JVC DLA-X700R je čistokrven projektor, namenjen »suženjstvu« v hišnem kinu. Tudi ta za prikaz slike uporablja tehnologijo LCoS, ki velja za ta hip najnaprednejšo v projektorskem svetu. Rezultati seveda ne izostajajo. Prikaz črne barve po zaslugi izjemnega kontrasta (1.200.000 : 1!) in v temnih prostorih idealne svetilnosti (le 1300 lumnov, v varčnem načinu še manj) jemlje dih, saj je do zdaj v projektorskem svetu veljalo, da projektorji pač ne znajo svetiti črno (temveč le res temno temno sivo). Četudi sliko prikazuje »zgolj« v polni visoki ločljivosti FullHD, je rezultat, posebej po barvni prepričljivosti, bliže projektorjem z ločljivostjo 4K.

Minimalistično oblikovan projektor deluje kot plastična škatla mat črne barve, ko pa se odpro vratca pred lečo, ki je nastavljiva v vse smeri, je podcenjevanja konec. Predvajanje video in 3D vsebin (zanje bomo potrebovali aktivna 3D očala) daje jasno vedeti, da oznaka/certifikat THX 3D na vrhu projektorja ni iz trte zvit/a. Preseneča tudi daljinec z razmeroma malo gumbi, v podobnem slogu pa nadaljujejo tudi uporabniški menuji s svojo »industrijsko« podobo. Projektor podpira kalibracijo ISF, zato lahko z ustreznim pripomočkom nastavimo pravilnost prikaza barv. Privzete nastavitve namreč niso najboljše.

JVC je iznašel še rešitev, ki sliši na ime 4K e-shift. Ta v praksi poskrbi, da elektronika projektorja prikaz podpik zamakne za pol pike navpično in vodoravno. S tem dosega kvazištirikratno gostoto pik in ločljivost, primerljivo s 4K. To v praksi pomeni, da posameznih pik od blizu res ne bomo videli, ob ogledu filmov pa velja to novotarijo izklopiti, saj lahko povzroča (sicer komaj opazne) artefakte v sliki.

Epson PowerLite Home

Cinema 5030UBe

Izdeluje: www.epson.com.

Prodaja: Tuje spletne trgovine.

Cena: 2899 EUR.

✓    Odličen kontrast, žive barve, tiho delovanje.

✗    Le polna visoka ločljivost.

Projektor Epson PowerLite Home Cinema 5030UBe na področje domačega kina prinaša izjemno ostro in kontrastno sliko (kontrastno razmerje lahko doseže vrednosti do 600.000 : 1), ki v ločljivosti 1920 x 1080 pik postreže s prikazom številnih podrobnosti. Za odlične barve skrbi tehnologija 3LCD v novi tehnični izvedbi projiciranja posameznih barv, ki postreže z do trikrat svetlejšimi barvami. Te resnično oživijo, ne glede na to, ali projektor uporabljamo v temnem ali svetlem prostoru. Svetilnosti je z 2400 lumni praktično vedno dovolj. Zasnova svetlobnega vira in hladilne rešitve je zelo dobra, saj svoje delo opravljata pohvalno tiho (v varčnem načinu šum ventilatorjev dosega komaj slišnih 22 decibelov).

Nastavljanje slike v grobem opravimo ročno, z vrtenjem koluta leče. Ta podpira tudi premikanje po  vodoravni in navpični osi, kar opravimo z vrtljivima gumboma na zgornji strani projektorja. Leča pohvalno zmore kar 2,1-kratno optično povečavo, zato lahko projektor ustvari sliko do diagonale spodobnih 15,2 metra. Vrsto drugih nastavitev slike nato opravimo ob pomoči priloženega daljinca in uporabniških menujev, ki so namenjeni bolj tehnično podkovanim uporabnikom. Zadnja stran je bogato založena s priključki, pika na i pa je podpora brezžičnemu standardu HDMI, ki lahko prejme sliko iz kar petih različnih virov.

Izjemno natančna barvna uravnoteženost poskrbi, da projicirana slika, tako 2D kot 3D, praktično oživi. Projektor, ki seveda ni med najcenejšimi, ponuja prav to, kar zanesenjaki od takšnega izdelka pričakujejo – izjemno kakovosten prikaz slike ob tihem delovanju.

Optoma HD90

Izdeluje: www.optoma.com.

Prodaja: www. centerprojekcije.si.

Cena: 3160 EUR.

✓    Zelo kakovostna 2D- in 3D-slika, hiter vklop/izklop, življenjska doba vira svetlobe.

✗    3D oddajnik in očala le za doplačilo.

Optoma HD90 že s svojo zunanjo podobo daje vedeti, da gre za projektor višjega cenovnega razreda. Čiste in zaobljene linije razmeroma velikega ohišja in veliko lečo takoj opazimo. Ena ključnih prednosti projektorja na sijalke LED je življenjska doba vira svetlobe. Ta naj bi bila pri Optomi HD90 kar 20 tisoč ur oziroma praktično vso življenjsko dobo projektorja.

Projektor ob pomoči čipa DLP lahko prikaže sliko v polni visoki ločljivosti (1080p) z diagonalo dolžine do 7,7 metra. Svetilnost 1200 ANSI lumnov ga naredi idealnega za rabo v domačem kinu. Pri  predvajanja vsebin najvišjih ločljivosti lahko slikovni procesor PureEngine in njegove podfunkcije, kot so UltraDetail, PureColour in PureMotion, kar izklopimo in se poigramo le z nastavitvami kontrasta in ostrine. 2D slika je v primeru zalaganja projektorja z vsebinami visoke ali polne visoke ločljivosti izjemna. Tudi predvajanje videa ali TV signala v ločljivostih 576i in 480i je postreglo z zelo gledljivo sliko. Kakovost prikazane 3D slike je vsekakor ena najboljših na trgu, 3D globina je na trenutke neverjetna, šumov ali drugih anomalij v sliki preprosto ni, prikaz tekočega gibanja je povsem neproblematičen.

Položaj projektorja na podlagi nastavimo ob pomoči štirih vrtljivih nog, drugače pa omogoča tudi namestitev pod strop. Ob straneh ohišja najdemo prezračevalne reže, saj projektor na eni strani vleče,  na drugi strani pa izpihuje zrak in tako odvaja s sijalkami LED ustvarjeno toploto. Te je bistveno manj kot pri klasičnih projektorjih, »izpuh« je tudi po večurnem predvajanju video vsebin komajda mlačen. Ker na projektorju ni klasičnih gumbov za upravljanje, daljinca ne gre izgubiti ali poškodovati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji