Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Canon i-Sensys LBP253x

Canonov i-Sensys LBP253x je srednje velik črno-beli laserski tiskalnik, kakršne najdemo predvsem v manjših pisarnah, samostojnih delovnih skupinah, pa tudi v manjših domačih podjetjih. Tiskalnik je nekoliko večji od vstopnih modelov, namenjenih domačim uporabnikom, kljub temu ga lahko postavimo tudi na pisalno mizo ob računalnik.

Na levi strani ima barvni zaslon, občutljiv za dotik, prek njega lahko pridemo do osnovnih nastavitev, tudi do nastavitev za WiFi. Zaslon deluje tudi v navezi s »host« vmesnikom USB, kjer lahko tiskamo neposredno s ključka USB, pri tem pa si lahko datoteko pred tiskom še ogledamo (podpira PDF, JPG in TIFF). Tiskalnik ima poleg klasičnega vmesnika USB in omrežnega vmesnika (kar je v pisarnah nuja) tudi omenjeni brezžični vmesnik, dodali so tudi enoto za NFC za hitrejše povezovanje s podprtimi telefoni in tablicami. Za to si na mobilno napravo namestimo Canonovo aplikacijo. Slednjo le približamo tiskalniku za vzpostavitev povezave. Seveda podpira tudi Applov AirPrint in Googlov Cloud Print.

Zelo dobrodošla je enota za samodejno tiskanje na obe strani, kar je spet ena izmed nujnejših funkcij v poslovnih okoljih. Spodnji predal sprejme do 250 listov, na voljo je tudi večnamenski podajalnik, kamor lahko dodamo še 50 listov. Kot dodatek ponujajo še dodatni predal, ki razširi zmogljivost še za 500 listov papirja. Največja mesečna priporočena zmogljivost je 50.000 izpisov, kar je nekje v povprečju za tako ceno.

Pri Canonu obljubljajo 33 strani na minuto, to je solidno, a tiskalnika ne uvršča v sam vrh. Nekateri konkurenti, ki so cenovno zelo primerljivi (denimo Okijev B432dn), dosegajo tudi do 40 strani na minuto. Kljub temu se preizkušeni Canon obnese solidno pri vseh vrstah dokumentov, tudi zahtevnejših (denimo datoteke PDF). Kakovost je solidna, a kot že dlje časa pišemo, so razlike pri laserskih tiskalnikih zelo majhne.

LBP253x je lepo zaokrožen črno-beli tiskalnik, katerega edina hiba je cena izpisa. Dva centa na stran ni slabo, a se najde kar nekaj cenejših konkurentov (denimo Xeroxova Phaser 3320dni in Phaser 3330dni, ki imata skoraj dvakrat nižjo ceno izpisa). Je pa res, da gre za naprave, postavljene tako po ceni kot po zmogljivostih in ceni izpisa na vmesno območje med cenejšimi, vstopnimi modeli in dražjimi, poslovnimi.

Canon i-Sensys LBP253x

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, NFC, USB Host.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za 50 listov, PCL, 1 GB.

Ločljivost in hitrost: 600 × 600 pik na palec, 40 strani na minuto (ČB).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 326 EUR, ČB stran 2 centa.

Za: Povezljivost.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji