Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Maj 2019

Canon EOS RP

Če boste pregledali prodajo digitalnih fotoaparatov za zadnjih nekaj let, boste opazili le eno stalnico – bolj kot ne strmo upadanje iz leta v leto.

Kompaktni fotoaparati so skoraj izginili, tudi zrcalnorefleksnim se na dolgi rok slabo piše. Edini del, ki še nekako vztraja, so brezrcalni fotoaparati, kar sta lani ugotovila tudi velika dva in končno začela ofenzivo. Edino vprašanje je – prepozno ali le pozno?

Tokratni novinec, ki sliši na ime EOS RP, nagovarja tiste uporabnike, ki bi radi fotoaparat s tipalom polnega formata 35 mm, a si želijo v ta svet stopiti čim ceneje in po možnosti z znanim imenom. Po domače povedano, vstopni razred. Šestnajst let je minilo od modela 300D, ki je prvi ponudil poceni vstopnico v svet DSLR. A če je bil to takrat zelo oskubljen in hudo počasen fotoaparat, je RP iz drugačnega testa. Tako nekako, kot če bi primerjali osnovna modela golfa prve in zadnje generacije, kar se opreme tiče.

Zunanjost je tokrat resna, odeta v klasično fotografsko črno, a prepoznavno noto, ki jo je zastavil EOS R. Ta odstopa od klasičnega Canonovega oblikovanja, ki ga je sredi osemdesetih zastavil italijanski oblikovalec Luigi Colani, saj ni več potrebe po dvignjenem srednjem delu zaradi prizme. Desni del je sicer lepo odebeljen, a morda rahlo premalo, poleg tega zaradi majhne velikosti ohišja mezinec podpira fotoaparat s spodnje strani pri držanju. Sprožilec je postavljen dokaj pokončno, vrtljivi gumb pa pomaknjen preveč nazaj, saj so vmes stisnili še manjši gumb za hitre nastavitve. Vse skupaj je zelo nerodno postavljeno in prav nič prijazno prstom. Ta del Canonu niti najmanj ni uspel, lahko bi posegli po starejših dodelanih rešitvah. Dodajmo še gumb za vklop na levi strani, kar zahteva uporabo obeh rok. Gumbov na zadnji strani ni veliko, so le nujno potrebni, kar pomeni malo več skakanja po menijih.

Zaslon LCD je vrtljiv v vse smeri in občutljiv na dotik, kar lahko izkoristimo za spreminjanje točke ostrenja ali za fotografiranje brez sprožilca. Pričakovano manjka gornji zaslon z osnovnimi informacijami, a brezzrcalni fotoaparati imajo obilje prostora na elektronskem iskalu in zadnjem LCD-zaslonu, zato ga večina niti ne bo pogrešala. Elektronsko iskalo ima klasično ločljivost za vstopne fotoaparate, 2,36 milijona točk z relativno majhno povečavo, 0,7×. Pomnilniška kartica in baterija delita isti pokrov. Ta zmore po tehničnih lastnostih le 250 posnetkov, kar je sila malo za današnje razmere. Tudi na testu ni kazalo nič bolje, rezerva je vsekakor obvezni nakup.

Novinec premore vse klasične fotografske trike, med njimi tudi Canonovo novost, način FV. To lahko prevedemo kot prilagodljivo prioriteto oziroma hitro izbiranje med nastavitvami časa, zaslonke in občutljivosti. Lahko bi mu rekli tudi razširjena programska avtomatika, saj tudi tu lahko vse prepustimo avtomatiki oziroma nastavimo lastne vrednosti. Način prioritete zaslonke ali časa niti ni potreben, v isti skupini je tudi ročni način (M). EOS RP ponuja različne scenske načine in popolno avtomatiko, če, recimo, nismo prepričani, katere nastavitve izbrati. Tipalo premore 26 milijonov točk, kar je več kot dovolj za amatersko (in če smo iskreni tudi za profesionalno) rabo, najvišja občutljivost je ISO 40.000 oziroma ISO 102.400. V RAW načinu skriva kar nekaj zaloge v svetlih in temnih delih, a velja klasično pravilo, bolje, da je posnetek rahlo podosvetljen kot preosvetljen. Po tipalu je razporejenih 4.779 točk za ostrenje, kar je znaten napredek v primerjavi s 45 iz EOS 6D. V zaporednem fotografiranju zmore 5 posnetkov na sekundo, najkrajši čas pa je 1/4.000 sekunde.

Fotoaparat, kot večina brezzrcalnih modelov, pozna način delovanja brez zaklopa, a so ga snovalci skrili v scenski način. Fotoaparat zmore tudi snemanje videa v ločljivosti 4K in nižjih, a tudi tu so omejitve, najvišja ločljivost je omejena na 25 oziroma 24 posnetkov na sekundo, medtem ko je polna ločljivost HD omejena na 60 posnetkov na sekundo. Če pogledamo še druge tehnične podatke, se vidi, da želijo pri Canonu jasno ločnico med vstopnimi in polprofesionalnimi modeli. Kljub nekaterim omejitvam novi model ponuja široko paleto možnosti tako za začetnika kot zahtevnejšega uporabnika.

Canon se je novega sistema lotil na eni strani premišljeno, na drugi pa pušča svoje obstoječe uporabnike sistema M v negotovosti, kajti nov brezzrcalni sistem ni združljiv s starim. V fotografskem svetu to ni nobena novost. Olympus, na primer, ima kar lepo zgodovino menjave bajonetov, a se je do zdaj vseeno vedno pobral kot feniks iz pepela. Canon se je za zdaj odločil peljati tri sisteme hkrati, a slej ko prej bosta ostala le dva, v zrcalnorefleksnem svetu verjetno le še profesionalni del. Izdelava brezzrcalnih fotoaparatov je tehnološko mnogo enostavnejša in slej ko prej bo elektronski zaklop napredoval do te mere, da mehanski ne bo več potreben. Je prišel pravi čas za preskok v brezzrcalni svet? Da in ne, odvisno od tega, kaj vam denarnica dopušča. Če se odločate na novo, pa je izbira le proizvajalec, prihodnost je namreč v celoti elektronska.

Canon EOS RP

Kje: 3A Servis.

Cena: 1550 EUR z vmesnikom EF-RF za starejše Canonove objektive.

Za: Dostopna cena, velikost ohišja, nabor možnosti.

Proti: Trajanje baterije, ergonomija rahlo šepa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji