Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Canon EOS 80D

Canonovi DSLRji z dvomestnimi številkami so že dolgo nadvse priljubljeni tako med zahtevnejšimi amaterji kot profesionalnimi uporabniki (pri slednjih velikokrat kot drugi, rezervni aparat). Novi model 80D prevzema štafetno palico od modela 70D in prinaša kar nekaj novosti.

Ohišje ostaja praktično enako, a to velja že nekaj generacij. Še vedno gre za odlično, solidno grajeno ohišje, ki lepo sede v roke. Seveda je večje in težje od vstopnih modelov (denimo Canonovega 750D) in tudi od raznih brezzrcalnih aparatov, a ima lepo odebeljen ročaj in gumo, prijetno za otip. Obenem je na voljo razmeroma veliko tipk in kolesc, kar pohitri delo z aparatom.

Tipke oziroma nadzorna shema ostajajo enaki kot pri predhodnikih, tudi uporabniki drugih Canonovih aparatov se bodo tu počutili kot doma. Za glavne nastavitve poskrbita dve kolesci, eno upravljamo s kazalcem (je za prožilom), drugo s palcem, postavljeno je okoli večsmerne tipke na zadnji strani. Ta je sicer postavljena nekoliko nizko, a lahko kljub temu brez odmikanja aparata od očesa hkrati nastavljamo dva parametra (denimo čas in zaslonko).

Tipke ostajajo praktično enake kot pri predhodniku. Na zgornjem desnem robu je majhen LCD zaslon stanja (ta je za delo ponoči tudi osvetljen). Na drugi strani je vrtljivo kolesce za izbiro programa, ki ima na sredini tipko. To moramo pritisniti, da ga lahko zavrtimo, s tem preprečujemo nezaželeno spremembo. Na voljo sta tudi dva programa, ki ju nastavimo po lastnih potrebah.

Zelo koristen je vrtljiv zaslon, predvsem pri zajemu videa. Zaslon je občutljiv za dotik, tako lahko le z dotikom zaslona hkrati izostrimo in sprožimo prožilec. Sami sicer nismo vajeni takega dela, a zna biti koristno predvsem takrat, ko želimo med fotografiranjem pritegniti nekoliko manj pozornosti. Malenkost so izboljšali okular, ta nam zdaj pokrije 100 % fotografije (prej 98 %, pri 60D pa 96 %). Nova je tudi baterija, ponuja malenkost višjo zmogljivost, a je fizično enaka predhodnikovi (ta je uporabljal iste baterije kot 60D) in tako povsem združljiva.

Glede na predhodnika je novo tudi tipalo, ki pa smo ga našli že tudi drugje v Canonovi liniji. Ponuja 24 milijonov pik, manj šuma od predhodnika in malenkost boljši dinamični razpon (čeprav so razlike tu res majhne). Šum je dobro nadziran do ISO 1600, a moramo priznati, da se tu Sonyjeva Alpha 6300 (preizkušena v tej številki) malenkost bolje obnese. Nekoliko so izboljšali tudi sistem samodejnega ostrenja, ki je res hiter in natančen, tudi v slabih svetlobnih razmerah (spet velja poudariti, da je ostrenje močno odvisno tudi od uporabljenega objektiva). Pri tem so zvečali tudi število točk ostrenja, s prejšnjih 19 na 45.

Prijetna novost, ki jo bodo izkoristili le tisti, ki snemajo video, je izhod za slušalke. Vhod za mikrofon je na teh aparatih na voljo že nekaj let, a gre za prvega v tej liniji, ki k temu doda tudi izhod za slušalke, s katerimi lahko sproti preverjamo raven zvoka. Dvignili so tudi najvišjo hitrost snemanja, konkretno s 30 slik na sekundo (pri ločljivosti FullHD) na 60. Žal pa niso dodali zajema v ločljivosti 4K, kar ponuja že kar nekaj konkurentov (med drugim tudi omenjeni Sony). Je pa dobil podporo videu HDR (high dynamic range).

Delovanje aparata ostaja zelo hitro, ob povezavi WiFi (ki jo je poznal že predhodnik) je zdaj na voljo še NFC. EOS 80D je zelo dostojen naslednik v dobro uveljavljeni liniji in prinaša glede na predhodnika kar nekaj izboljšav. Trenutna ovira bo za večino uporabnikov le cena, predhodnika namreč dobimo za okoli tristo evrov manj. Za tiste, ki ostajajo zvesti Canonovem sistemu, je to odlična izbira, je pa res, da je tudi konkurenca zelo močna.

Tokrat preizkušeni Sony a6300 ponuja, recimo, še malenkost manj šuma in malo boljši dinamični razpon, zraven pa še video ločljivosti 4K. Tudi Nikonov D7200 je, kljub starejši letnici, odličen aparat, ki prav tako ponuja malenkost boljše tipalo in višjo največjo občutljivost ob nekoliko nižji ceni. Canonova prednost je predvsem vrtljiv zaslon in malenkost boljša odzivnost. Glavna pri odločitvi pa bo pri marsikaterem uporabniku predvsem predanost enemu ali drugemu sistemu (torej zaloga objektivov, bliskavic in drugega).

Canon EOS 80D

Kaj: Zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,5 × 15 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 1149 EUR (ohišje), 1449 EUR (z objektivom AF 18-135 IS STM).

Za: Kakovost fotografij, hitrost ostrenja in delovanja, kakovost izdelave, vrtljiv zaslon.

Proti: Z Cena, nima 4K videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji