Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2014 | Teme: nenehni testi

Canon EOS 6D

Canon je pred leti prvi postregel z aparatom polnega formata, ki je kmalu postal dostopen širšemu krogu uporabnikov. EOS 5D je takrat postregel s klasičnim ohišjem brez stranskega držala in za tiste čase vrhunsko kakovostjo digitalne fotografije. Njegov naslednik MkII je pregovorno odličen še danes, osrednja težava aktualnega modela MkIII pa je predvsem cena, ki sega skoraj do treh tisočakov.

Tako je nastal prostor za nov, ugodnejši model, ki ponuja vse, kar bi od dražjega modela zahtevali nekoliko manj zahtevni uporabniki ali, bolje rečeno, predvsem tisti, ki se z videom ne ukvarjajo pretirano resno in lahko pogrešajo naprednejši sistem ostrenja.

Tako je nastal EOS 6D, ki je glede na umestitev presenetljivo napreden aparat polnega formata nižjega cenovnega razreda. Njegovo ohišje je odlično zasnovano in celo višje kakovosti, kot bi pričakovali. Nekaj varčevanja je opaznega pri plastičnem zaščitnem delu zaslona, a celo 6D je zaščiten pred prahom in vremenskimi vplivi ter tako skladen za fotografiranje z zatesnjenimi objektivi L tudi v zahtevnejših razmerah. Občutek pri delu z aparatom je na splošno precej podoben, kot če bi držali v rokah petico, kljub temu da je aparat nekoliko lažji, kar je dobro.

Upravljanje je sila intuitivno, predvsem za tiste, ki so vajeni Canonovih aparatov, zato ni dolgotrajnega iskanja možnosti, kot se dogaja pri nekaterih novejših konkurentih. Nekateri bodo morda pogrešali krmilno paličico, ki jo je aparat izgubil v primerjavi s 5D in jo nadomešča 8-smerna tipka znotraj zadnjega kolesca. Zares motilo nas je le eno, a je precej podobno zadnji generaciji modela 5D – povečevanje fotografij z eno tipko in prilagajanje povečave s kolescem. Klasično prilagajanje povečave s tipkama plus in minus se nam zdi ustreznejše. Omeniti velja tudi zelo učinkovit način tihega zajemanja, ki pravzaprav nima konkurence.

Najopaznejše razlike v primerjavi z modelom 5D MkIII so še nekoliko nižje hitrosti zajemanja zaporednih fotografij (4,5 namesto 6 slik/s), odsotnost dodatne reže za pomnilniške kartice in izhoda za slušalke, manjka pa tudi izvoz nestisnjenega videa. Podrobnosti je sicer še zelo veliko, a smo bistvene zajeli.

V modelu nižjega cenovnega razreda pogrešamo vgrajeno bliskavico, ki bi znala nadzorovati tudi zunanje enote Speedlite. Zato pa je v EOS 6D vgrajen sprejemnik GPS in povezava Wi-fi, s katero se lahko z aparatom povezujemo prek aplikacije na pametnih telefonih.

Nekaj varčevanja je opaziti tudi pri 10 % nižji ločljivosti tipala, kar v praksi vsekakor ni opazno, je pa še kako opazna njegova odlična kakovost. Tako dinamični razpon kot občutljivost za šum sta na zelo visoki ravni in pravzaprav povsem primerljiva z modelom 5D zadnje generacije, izbira beline in prikazane barve pa prav tako prepričajo. Zrnatosti je do občutljivosti ISO 12800 malo, podrobnosti pa ostanejo dobro ohranjene. Zato je fotografiranje večernega druženja brez uporabe bliskavice omogočeno tudi s povprečno svetlimi objektivi.

Uporabna je tudi obdelava fotografij RAW v samem aparatu, 6D pa omogoča tudi zajemanje fotografij HDR v formatu JPEG.

Odlična je kakovost videa, ki ponuja tudi ročne prilagoditve zvoka, a je uporaba zunanjega mikrofona za bolj zagrete snemalce obvezna, saj je vgrajen le enokanalni (mono).

Ob izidu modela 6D je bil na trgu še vedno navzoč EOS 5D druge generacije, ki je veljal približno toliko, kot danes zahtevajo za šestico (ta pa je bila približno 500 evrov dražja). Tipalo modela 6D je toliko boljše, da dvomov danes pravzaprav ni več, tudi če kje še najdete kakšno starejšo zalogo. Tako lahko tistim, ki dodatnih možnosti najnovejše petice ne potrebujejo, Canon EOS 6D brez težav priporočimo, saj gre za odličen aparat, še posebej glede na ceno.

Canon EOS 6D

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 5472 × 3648, 3468 × 2432, 2736 × 1824, 1920 × 1280, 720 × 480.

Tipalo: Efektivno 20,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 36 × 24 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,0.

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 1490 EUR (ohišje), 2200 EUR (ohišje in kit objektiv 24-105 mm F4.0 L IS).

✓    Visoka občutljivost ISO (do 102.800), šum, upravljanje in odzivnost, zelo učinkovit tihi način, ugodna cena, odlično ostrenje v sredinski točki.

✗    Način povečave fotografij s kolescem, ni izhoda za slušalke in izhoda nestisnjenega videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji