Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: nenehni testi

Canon EOS 1200D

Canon je v svoji liniji DSLR zamenjal tisto, kar je sodilo na rep ponudbe, aparat EOS 1100D – plastični izdelek z nič kaj prepričljivimi specifikacijami in lastnostmi. Ta je tako kot drugi znal sprejeti vse objektive EOS in se je ponašal z odzivnostjo modelov SLR in zelo ugodno ceno. Resda je bil precej za časom, tako po zmogljivostih tipala kot po zajemanju videa pri vsega 720 vrsticah. Njegov naslednik je tu, njegovo imenovanje sledi seriji. 1200D je moderen izdelek, ki še vedno sodi tja, kjer je bil predhodnik – na rep, tako cenovno kot tudi po zmogljivostih.

Tokrat ne gre za izdelek, ki bi se sramoval svoje umestitve, a se z njo raje pohvali, še posebej z ugodno ceno. Ohišje na pogled deluje precej plastično, a je na otip robustno in izdatno gumirano. Na tem področju tokrat aparatu težko očitamo karkoli.

V primerjavi z naprednejšimi modeli hitro opazimo, da ni infrardečega sprejemnika za daljinsko upravljanje, tipke za predogled globinske ostrine ob objektivu in dodatne možnosti video načina na stikalu za vklop.

Vse tipke na zadnji strani so enako kot pri sorodnih modelih lepo pospravljene na desno stran in dostopne z eno roko. Čeprav aparat poganja enak procesor kot v predhodnjem modelu, je ta med delovanjem dovolj odziven, žal pa smo omejeni na fotografiranje pri treh sličicah na sekundo. Tudi odpravljanja zrnatosti z večkratnim posnetkom aparat ne premore.

Nekoliko slabši kot pri zmogljivejših modelih je predvsem zaslon, ki je resda veliko boljši kot pri predhodniku, a s 460.000 pikami močno zaostaja za večino aparatov DSLR.

Na drugi strani se precej dobro izkaže tipalo, saj se brez težav meri z drugimi tipali te velikosti. Res ne sega v sam vrh, a bo zadovoljilo vse morebitne kupce. Do občutljivosti ISO 800 zrnatosti pravzaprav ni opaziti, občutljivosti do ISO 3200 pa so uporabne tudi za nekoliko večje povečave.

Video je tokrat mogoče zajemati v ločljivosti 1080p in je dobre kakovosti, a smo žal omejeni le na vgrajeni mikrofon. Tudi sicer nas je motilo, da zajemanja ni mogoče sprožiti kadarkoli v načinu živega predogleda z namensko tipko (kar omogoča npr. Nikon), temveč le v izbranem načinu za zajemanje videa. Postopek je podoben kot pri drugih Canonovih modelih nižjega cenovnega razreda.

Občutljivost ISO 6400 in čas odprtosti 1/25 s. Izrezu fotografije, zajete v danih razmerah, težko prav dosti oporekamo

Občutljivost ISO 6400 in čas odprtosti 1/25 s. Izrezu fotografije, zajete v danih razmerah, težko prav dosti oporekamo

V primerjavi z naprednejšimi modeli je EOS 1200D prikrajšan še za nadzor brezžičnih Canonovih bliskavic in samodejno čiščenje tipala, odreka pa se tudi trendu za dotik občutljivih zaslonov. Ta sicer najbolj koristi pri izbiri točke samodejnega ostrenja. EOS 1200D kljub 9 točkam ostrenja ne premore tako naprednega ostrenja kakor drugi bratje, pa tudi točkovnega merjenja svetlobe ne.

Četudi je pomanjkljivosti na prvi pogled veliko, je tistih, ki jih bo začetnik ali nedeljski uporabnik dejansko pogrešal, razmeroma malo. V primerjavi z modelom 100D ga je v spletnih trgovinah s sedežem na drugi strani Karavank mogoče dobiti približno 100 evrov ceneje. Njegovo ohišje zaradi velikosti bolje sede v roke, kot največjo pomanjkljivost v praksi pa štejemo predvsem slabši kit objektiv. Vsem naprednejšim izvedenkam je priložena različica STM, ki se pri ostrenju veliko bolje izkaže, predvsem ko govorimo o zajemu videa. Tisti, ki jih to ne moti in ne želijo posegati po zunanjem mikrofonu in brezžičnih bliskavicah, pa naj se njegove ugodne cene ne ustrašijo. Kakovost ohišja, fotografij in videa so na zelo dobri ravni in v nasprotju s predhodnim modelom ne zaostajajo dosti za zmogljivejšimi modeli.

Canon EOS 1200D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 5184 × 3456, 3456 × 2304, 2592 × 1728, 1920 × 1280, 720 × 480.

Tipalo: Efektivno 18,0 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,3 × 14,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 449 EUR (ohišje), 485 EUR (ohišje in objektiv Canon EF-S 18-55 mm II).

✓    Kakovost posnetkov glede na razred, kakovost ohišja, cena (v tujini).

✗    Nekoliko zastarel zaslon, zajemanje videa omogočeno le v video načinu, odsotnost številnih naprednih možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji