Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Marec 2021

CAD-okolje z letnico 2021

Digitalno načrtovanje in testiranje izdelkov sta eden temeljev digitalne preobrazbe proizvodnih podjetij. Brez napredne programske opreme ne gre (več).

Programska oprema za računalniško podprto načrtovanje napreduje z velikimi koraki. Podobno kot pisarniški programski paketi postaja vseobsežna, saj vedno bolj obvlada sodelovanje med inženirji, stroji v proizvodnji in tudi umetno inteligenco. Kaj naj torej premore sodobno CAD-orodje z letnico 2021?

Simulacija postaja nuja, ni več razkošje

Če je do zdaj veljalo, da so bile simulacije v orodjih CAD predvsem lepa dodatna funkcionalnost, posebej, če niso bile (do)plačljive, pa vse bolj postajajo nuja. Pri tem stroški in učinkovitost dela, ki so povezani z rabo simulacij, niso edini odgovori, zakaj jih uporabljati. Simulacije so namreč motor napredka in inovacij – temeljni kamen za nove in impresivne tehnične ter zato tudi poslovne izide. Omejitve gibanja ter druženja pomenijo, da številni inženirji ne morejo v svoje laboratorije na delo niti povsem blizu sodelovati s kolegi, to pa je ustvarilo tudi nepričakovano velike potrebe po rabi simulacij v razvojnih okoljih. Stroka je prepričana, da se bodo simulacije ne le okrepile, temveč tudi obdržale, čim bodo inženirji ugotovili, kako zelo koristne pravzaprav so. Povpraševanje po CAD-orodjih s funkcionalnostjo simulacij je izjemno.

Umetna inteligenca in generativno oblikovanje

Inženirji in razvijalci so zahtevni uporabniki, ki s pridom izkoriščajo napredna orodja. Pri tem si brezsramno pomagajo tudi s tehnologijami umetne inteligence. Ta besedna zveza se zdi že zlorabljena, a je tudi na področju računalniško podprtega načrtovanja ključnega pomena za napredek. Pri generativnem oblikovanju gre za sooblikovanje z uporabo umetne inteligence; algoritmi in uporabniki še nadgradijo delo drug na drugega.

Ponudniki rešitev podjetja v nakup programske opreme za generativno oblikovanje navadno prepričajo že s tem, da jim močno olajšajo pripravo zgodnjih konceptov in prototipov, to pa prispeva tudi k hitrejši realizaciji in večji učinkovitosti načrta. Inženirji lahko v sodobne programe vnesejo najrazličnejše omejitve pri obliki, obremenitvah, uporabljenih materialih in sistem se bo odzval z rešitvami, ki jih uporabnik morda nikoli sploh ni upošteval (niti poznal). Soustvarjanje z umetno inteligenco omogoča kakovostnejše zasnove, (še bolj) učinkovito rabo materialov in pozitiven vpliv na stroške razvoja ter proizvodnje.

V idealnem svetu je orodje za generativno oblikovanje na voljo kot storitev iz oblaka, ki opravlja analize na za uporabnika navidezno neskončno zmogljivi strojni opremi, medtem ko integracija s programsko opremo CAD, nameščeno na uporabnikovem računalniku, skrbi za hiter pregled rezultatov. Z umetno inteligenco nadgrajena orodja s podaljškom oblaka uporabnikom omogočajo tudi sočasno izvajanje več študij ali simulacij z uporabo razširjene računalniške moči.

Pristop na podlagi modela

Ko ima podjetje uspešen digitalni model izdelka, lahko to izkoristijo vsi oddelki podjetja, ne samo inženiring. Številna podjetja se želijo ukvarjati s 3D-načrtovanjem izdelkov iz več razlogov. Najprej se želijo izogniti podvajanju tistega, kar že obstaja v 3D, v 2D. To v glavnem preprečuje, da bi bili 2D- in 3D-načrti neskladni. Pri tej različici nadzora ne gre le za prihranek časa, temveč za prihranitev »bolečine« zaradi škodljivih učinkov napak.

Večina sodobne proizvodne opreme/strojev se lahko neposredno integrira v programsko opremo za 3D-načrtovanje. Podjetja, ki izdelke programsko obdelujejo v 3D-okolju, lahko zmanjšajo količino in preprečijo nastanek napak, saj lahko proizvodnja črpa neposredno iz ustvarjenega (in testiranega/simuliranega) 3D-modela in 3D-dokumentacije. Pravilen pristop k 3D-načrtovanju poskrbi tudi za boljšo dokumentacijo – ta mora vsebovati jasne navedbe potrebnih zahtev po kakovosti, ki jih je v 2D-prostoru težje razložiti (strojem in ljudem).

Poleg tega so številne druge aktivnosti, kot so simulacije, razvoj proizvodnega procesa in priprava navodil za izdelke, vse bolj prijazne v načrtovalskem okolju s 3D – vsaj kar zadeva pričakovanja sodelavcev, strank, partnerjev in trga.

Izzivi, s katerimi so se podjetja soočala lani, ostajajo z njimi tudi letos. V razvojnih oddelkih se pot naprej kaže v obliki sodobnih pristopov k oblikovanju in inoviranju izdelkov, hkrati pa je prav napredna programska oprema za 3D-načrtovanje tista priložnost, s katero podjetja pospešijo inovacije in napredujejo hitreje od tekmecev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji