Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Brother DCP-J100 in DCP-J105

Ko so nam iz Brotherja prinesli na preizkus tiskalnika DCP-J100 in DCP-J105, smo se nekoliko čudili, saj sta  povsem enaka, le podrobnejše branje specifikacij (ali ogled škatle) razkrije, da je DCP-J105 dodan tudi brezžični omrežni vmesnik. Tako smo v praksi preizkusili le model DCP-J100, a velja vse popolnoma enako tudi za malenkost dražjega brata.

Naprava je nadvse preprosta, namenjena manj zahtevnim domačim uporabnikom ali majhnim pisarnam oziroma delovnim skupinam. Tiskalnik je razmeroma majhnih mer, predvsem je dokaj nizek, k čemur prispeva tudi to, da nima samodejnega podajalnika za optični bralnik. Kljub temu ima na sprednji strani majhen, enovrstični zaslon, ki nam olajša predvsem kopiranje, okoli njega pa je nekaj funkcijskih tipk. Za razliko od tokrat preizkušenega MFC-J200 v model z oznako DCP ni vgrajen faks, zato tudi nima številčnice na prednji strani. Vmesnik USB je v notranjosti naprave, pod optičnim bralnikom, kabel speljemo po kanalu, ki vodi do zadnje strani. S tem lahko tiskalnik potisnemo dlje nazaj, obenem pa otežimo nezaželen izklop kabla s strani neukih uporabnikov. Kot rečeno, ima DCP-J105 tudi brezžični omrežni vmesnik, v Brotherju pa ponujajo tudi aplikacije za tisk iz naprav iOS in Android.

Spodaj je manjši predal za papir, ki sprejme do sto listov. Nad njim je pladenj, ki se iztegne, desno pa se za vratci skrivajo štiri kartuše, ki jih je zelo preprosto menjati. To lahko izvedemo tudi pri izklopljenem tiskalniku (za razliko od nekaterih cenejših HPjevih modelov, kjer moramo pridržati tipko, da nam tiskalnik ponudi glavo za menjavo kartuš).

Kakovost izpisa je povprečna, težko ji kaj zares očitamo, a se nekateri konkurenti kljub temu bolje obnesejo (predvsem pri kakovostnem izpisu na svetleč papir). Je pa res, da so razlike majhne in jih večina uporabnikov niti ne bo opazila. Hitrost je tu povprečna, za pet strani besedila smo čakali slabih 40 sekund, za vektorsko sliko na navadnem papirju pa dobro minuto. Pri uporabi svetlečega papirja se ta čas poveča na dve minuti in pol. Nič pretresljivega torej, časi so primerljivi z vstopnimi modeli drugih znamk. Je pa nekoliko nad povprečjem hitrost kopiranja.

Pri brizgalnih tiskalnikih so izdelovalci (trenutno razen Canona) nekoliko spremenili prodajno strategijo, saj se v zadnjih letih močno cenijo cene izpisov, a obenem dražijo naprave. Brother je to uvedel že pred časom, z novo generacijo pa je šel še korak naprej. Tako je izpis pri novih modelih resnično poceni, cenejši od cenovno primerljivih laserskih naprav. Cena črno-bele strani je pol centa, cena barvne pa dva centa in pol. Seveda pa mora tudi izdelovalec zaslužiti, tako stane osnovna naprava (torej brez brezžičnega vmesnika) 140 evrov, model z dodanim vmesnikom WiFi pa še deset evrov več. Za primerjavo – pred leti bi za primerljivo zmogljivi napravi odšteli dobro polovico tega. Kljub temu nam je bolj všeč ta novi sistem, saj verjamemo, da bo večina uporabnikov na dolgi rok kljub vsemu odštela manj denarja. Obe dve napravi sta odlični, saj ponujata preprosto delovanje in nizek izpis, le hitrost je nekoliko nižja. Načeloma nam je bolj všeč deset evrov cenejši DCP-J100, a se nam deset evrov ne zdi prevelik skok za tiste, ki bi želeli tiskati tudi iz mobilnih naprav z modelom DCP-J105.  

Brother DCP-J100 in DCP-J105

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni (model DCP-J105).     

Cena: 140 EUR (150 EUR za DCP-J105).

Cena natisnjene ČB strani: 0,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 2,5 centa.

Prodaja: www.avtera.si, www.biromat.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena izpisa.

✗    Povprečna hitrost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji