Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2014

Bojevnik

Za podjetjem OCZ Technology so burni meseci in pred njim tudi. Najprej je podjetje objavilo stečaj, nato pa še prevzem s strani Toshibe. Nič ne de, verjamemo, da bodo Japonci prepoznavno blagovno znamko ohranili tudi v prihodnje, saj jim bo močno v pomoč pri prodaji pogonov SSD. In za prodajo se, vsaj sodeč po zadnjem preizkušenem modelu – Vector 150, res ni bati.

OCZ je za Vector 150 izbral v celoti kovinsko ohišje, ki s svojo zasnovo pomaga pri odvajanju nastale toplote.

OCZ je za Vector 150 izbral v celoti kovinsko ohišje, ki s svojo zasnovo pomaga pri odvajanju nastale toplote.

Še preden pa se lotimo preizkusa samega pogona nekaj besed o zgodovini podjetja OCZ Technology, ki je razmeroma hitro vzšlo in zašlo. OCZ je bil eden prvih izdelovalcev, ki so začutili priložnost, ki se je ponujala bliskovnim pomnilnikom na področju računalništva. Prva leta in poskusi so bili sicer spremljani z razmeroma visokimi odpovedmi pogonov, a to je za tako novo tehnologijo vsaj delno pričakovano. Z leti so tudi pogoni SSD dozoreli, OCZ pa je kot eden vodilnih ponudnikov letvico potiskal vse više. Prav zaradi tega seganja do mej in čeznje so nekatere serije pogonov, predvsem s prvimi generacijami krmilnikov SandForce, precej trpele na področju zanesljivosti delovanja in črnile ugled izdelovalca. A OCZ se ni dal. V zadnjih letih je pod svojo streho zbral skorajda vso smetano na področju pogonov SSD. Pod svoje okrilje je v treh letih priključil elitnega izdelovalca krmilnikov Indilinx, specializirani podjetji Solid Data in SANRAD ter vrsto inženirjev podjetja PLX. Rezultat je bil viden lani, ko je podjetje povilo lasten krmilnik, imenovan Barefoot 3, ki se je izkazal za enega najboljših na trgu. A vlaganja v razvoj so terjala svoj davek, podjetje se je zadolževalo. Za razliko od večine konkurentov, ki premorejo hišno proizvodnjo bliskovnega pomnilnika (flash), je OCZ tega kupoval na trgu, to pa je pomenilo dodatno težavo, saj je bila izdelovalčeva marža v končnemu izdelku (pogonu SSD) zaradi tega manjša. Finančne težave so privedle do stečaja podjetja in kupila ga je  Toshiba. Kako ironično, v Vectorju 150 bomo našli prav Toshibine 19-nm MLC NAND flash pomnilniške module.

Kakšen pogon SSD pravzaprav je Vector 150? Po tehničnih podatkih sodeč je vsekakor eden hitrejših, saj naj bi postregel s hitrostmi branja do 550 MB/s in zapisovanja do 530 MB/s. Teh v praksi sicer nismo dosegli, lahko pa potrdimo, da gre še vedno za enega najhitrejših pogonov na trgu. Izdelovalec navaja tudi izjemno sposobnost pogona strežbi več nalogam/aplikacijam hkrati, saj Vector 150 dosega kar do 90.000 oziroma 95.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov. Tudi na našem preizkusu je ostal visoko odziven pod vsakršno obremenitvijo.

A bistvo je kljub temu skrito pod pokrovom. OCZ namreč želi s serijo pogonov Vector 150 dokazati, da zna izdelati nadvse »žilav« pogon z izjemno življenjsko dobo. Omenjeni pogon bi brez težav vgradili tudi v bolj obremenjene strežnike, saj bi morali za izrabo pomnilniških celic v času njegove garancije, torej v petih letih, vsak dan prepisati za kar 50 GB (da, gigabajtov) podatkov. Gre namreč za enega najbolj robustnih pogonov na trgu – za robustnega je veljal že njegov predhodnik Vector, a ga Vector 150 v bralno-pisalnih ciklih pred izrabo pomnilniških celic prekaša kar za 2,5-krat. Za razliko od klasičnega Vectorja ima model Vector 150 tudi par novih funkcij, med katerimi izstopa podpora šifriranju pogona z AES-256, ki po zaslugi odličnega krmilnika skorajda ne vpliva na same zmogljivosti. Vsem paranoikom torej ta pogon toplo priporočamo.

Izdelovalci lahko pomnilniški krmilnik v pogonu SSD optimizirajo za različne namene. OCZ za Vector 150 trdi, da mu zlepa ne zmanjka sape in da je glede na konkurenco boljši ob visokih obremenitvah. Zato smo poiskali par preizkusnih programov in ga skušali spraviti na kolena. Preizkus hitrosti s programom IOmeter navadno opravljamo na določeni količini podatkov, tokrat pa smo ga nastavili na nedoločen čas in spremljali hitrost naključnega zapisovanja skozi čas in jo primerjali z enim prejšnjih prvakov – izbrali smo kar Vertex 4, ki je iz sorodnega »gnezda«. Vector 150 je šele po uri dela doživel večji upad zmogljivosti IOPS, njegov predhodnik pa je pokleknil že po dobre pol ure. A večurni preizkus je pokazal, da Vector 150 zmore tudi po 10 ur in več držati obljubljenih 21.000 IOPS pri naključnem zapisovanju, Vertex 4 pa je že po treh urah zdrsnil pod vrednost 10.000 IOPS in tam tudi ostal.

Vector 150 je torej povsem primeren za strežniško rabo, čeprav ga OCZ sicer namenja tehničnim zanesenjakom. Edino, kar nas, sicer pričakovano, ni navdušilo, je njegova cena, ki je z evrom na gigabajt med najdražjimi v segmentu. A očitno ne brez razloga.

OCZ Vector 150; 240 GB

Izdeluje: www.ocz.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 240 EUR.

✓    Zmogljivosti.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji