Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2021

Ankerjeva precej svetla meglica

Preizkusili smo že več Ankerjevih projektorjev, ki jih prodajajo pod znamko Nebula, in prav vsi so pustili pozitivne vtise. Kljub kompromisom, ki jih prinašata njihova majhnost in baterijsko napajanje, zaradi katerih pa so prenosni. Vega je naslednji izdelek iz družine.

Anker je Nebulo Vega zaprl v simpatično plastično ohišje skoraj črne barve, ki bo tiste z več domišljije spomnilo na črn Apple Mini, vse ostale pa na – druge projektorje, le da je Vega manjša. A oblika navadno ni vse, kar nas pri projektorjih zanima. Ko smo ga prvič vzeli iz lično oblikovanje škatle, se nam ga je mudilo čim hitreje priključiti in preveriti sliko, ki jo zmore prikazati. Iskali smo primerno mesto za postavitev, ki bo hkrati nasproti zidu in dovolj blizu električne vtičnice, saj je kabel USB-C, s katerim se napaja prek znanega Ankerjevega polnilnika za telefone, prav nemarno kratek. Med premikanjem smo ga vklopili in šele to nas je spomnilo, da je projektor prenosen in se napaja iz baterije. Seveda, saj je Nebula!

Čeprav je bolj klasične oblike, večji in težji od drugih članov družine, je še vedno dovolj priročen, da ga bomo lahko nosili pod pazduho ali pa ga za krajšo pot shranili v nahrbtnik. Da gre za prenosni projektor, priča tudi možnost, da ga lahko privijemo na fotografsko stojalo. Bodite le pozorni, mora biti dovolj močno in stabilno, da bo varno nosilo slab kilogram in pol težko napravo.

Ob prvem zagonu moramo Nebulo povezati z omrežjem Wi-Fi in računom Google. Lastniki telefonov Android bodo to naredili v hipu, ostali (iPhone …) pa z nekaj klikanja in preskakovanja med meniji. Ko se nam je po nekaj različnih poskusih povezovanja slednje le posrečilo, nas je na steni pozdravil že znani vmesnik Android TV 9.0. Snovalci so v projektor vgradili 4-jedrni procesor in 2 GB RAM, kar je očitno povsem dovolj, da sta zagon in delovanje dovolj tekoča, da ne povzročata dodatne nervoze, ki je že tako prisotna pri gledanju filmov, športa ali drugih vsebin v družbi. Napravo lahko upravljamo s priloženim »enostavnim« daljinskim upravljalnikom z »le« 12 gumbi ali pa se z njim povežemo prek mobilne aplikacije Nebula Connect, ki se spremeni v kontrolnik ali se pretvarja, da je drsna ploščica. Premikajoče slike lahko prikličemo prek aplikacij iz trgovine Play, vmesnika HDMI ali pa brezžično z uporabo tehnologije Chromecast, kar je velikokrat najbolj priročno.

Kupci smo razvajeni in polna ločljivost 1.080p, ki jo projektor predvaja s tehnologijo DLP, danes velja za najmanjšo še sprejemljivo. Vega slikovni posel dobro opravi in s 500 lumni ponudi dovolj svetlo ter kontrastno sliko, še posebej, če pomislimo, da gre za prenosno napravo, ki zmore celoten film prikazati brez napajanja. Projicirana slika bo zadovoljiva tudi v mraku, a za pravo doživetje kontrasta in barv bosta nujna popolna tema in dobro projekcijsko platno, ki ga vedno znova priporočamo vsem, če razmišljajo o nakupu kateregakoli projektorja – slika na beli steni ali rjuhi enostavno ne more biti tako živa kot na dobro odsevnem platnu. Kadar je projektor sam ustrezno izostril, smo bili deležni slike, ki je bila boljša, kot smo jo pričakovali, a žal se samodejno ostrenje na našem preizkusu ni obneslo najbolje. Večkrat smo ga morali ponavljati in občasno nas je do uspeha vodilo šele ročno nastavljanje povečave ter ukrivljenosti slike.

Čeprav ima projektor vgrajen par zvočnikov, od katerih zmore vsak oddajati 4 W moči in je v marketinških materialih oglaševan v presežnikih, je zvok najšibkejša plat projektorja. Močan je sicer povsem dovolj, a že v srednje veliki sobi o kakšnih basih ni ne duha ne sluha. Težavo lahko hitro odpravimo, če imamo bližini soliden modrozobi zvočnik, ki ga povežemo s projektorjem. Kot ostale naprave iz družine tudi Vega lahko deluje kot projektor ali pa le kot prenosni zvočnik. V zadnjem primeru naprava ugasne glavni procesor, da za delovanje porabi bistveno manj energije. Po razočaranju nad kakovostjo zvočnikov tega načina sploh nismo mislili preizkusiti, a smo bili v to prisiljeni, saj smo s srednjo izmed treh tipk, drugi dve sta namenjeni nastavljanju jakosti zvoka, na vrhu projektorja večkrat po nesreči preklopili v zvočniški način. Kar hitro smo se vrnili k predvajanju slike in ob preklopu zaslišali projektorjev ventilator. Ta je slišen ves čas predvajanja slike, a ni bil tako glasen, da bi nas motil pri gledanju vsebin.

Kljub resnejšemu videzu in boljšemu delovanju je Vega, tako kot druge naprave iz družine Nebula, enostavna naprava, ki jo lahko uporablja prav vsak, četudi se še tako boji zapletene tehnologije. Če vas mika predvajanje videa v poletnih nočeh na terasi, vrtu ali plaži in ste za dobro sliko pripravljeni odšteti nekoliko več denarja, potem je Vega prava izbira.

Anker Nebula Vega

prenosni projektor z Android TV in s polno ločljivostjo HD

Izdeluje: www.anker.com

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 750 EUR

Za: Enostavnost rabe, priročnost in dobra slika za prenosni projektor.

Proti: Zvoku manjka bas, občasne težave pri ostrenju slike, kar visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji