Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2021

Amazfitova pametna zapestna trojica

Nekje med poplavo ponudbe za vsako roko in žep išče prostor tudi podjetje Amazfit. V že tako široko ponudbo ugodnih in zmogljivih pametnih ur so nedavno dodali tri izdelke, ki nagovarjajo tri različne segmente kupcev, a so v svojem jedru so praktično enaki.

Kmalu po pojavu prvih pametnih ur smo navdušenci in industrija delili mnenje, da utegnejo ure postati nova velika stvar. Po obdobju zmerne rasti, ki je bilo za uspeha vajeno sceno zabavne elektronike razočaranje, so pametne ure danes kljub vsemu na mnogih zapestjih. Le ozrite se po svoji okolici! Športniki se navdušujejo na Garmini in Suuntovimi športnimi urami, tisti iz jabolčnega tabora radi nosijo Applove, mnogi posegajo po Samsungovih in Huaweijevih, marsikdo pa še vedno prisega na poceni Xiaomijeve in podobne pametne zapestnice. Z zadnjim je tesno povezan tudi Amazfit, ki s filozofijo cenovno ugodnih in več kot povprečnih izdelkov napada srednji segment pametnih ur.

Modeli T-Rex Pro in še bolj par GTR 2e in GTS 2s predstavljajo serijo podobnih izdelkov, ki delijo mnoge karakteristike. Kupci bodo najprej opazili ugodno ceno, precej nižjo od konkurenčnih izdelkov bolj zvenečih imen, a že ob prvem stiku spoznamo, da ne gre za cenene izdelke, temveč takšne, ki so precej kakovostno izdelani, sestavljeni iz dobrih materialov, in da proizvajalec pri izdelavi in prodaji ne pozabi niti na tiste malenkosti, ki krasijo veliko dražje izdelke. Ob branju specifikacij, še bolj pa pri prvi uporabi, navduši tudi trajanje baterije. Ne glede na model in način rabe pametne ure bo med polnjenji minilo več dni. Ob idealnih pogojih pa celo do dva tedna. Serija izdelkov deli tudi povsem enak plošček za polnjenje, mobilno aplikacijo Zepp, s katero ure upravljamo, in način upravljanja ter večino zmogljivosti.

Začetek rabe ure je nadvse enostaven – iz mobilne tržnice bomo namestili aplikacijo Zepp, ki bo delovala na Androidu in iOS, kot smo že vajeni, na zadnji platformi z nekaj omejitvami, a vsekakor še vedno dokaj uporabno. Uro bomo s telefonom uparil s skeniranjem kode QR, ki jo prikazuje tovarniško pripravljena ura, nakar nas bo verjetno pričakal postopek nadgradnje programske opreme, ki lahko traja več minut. Če že imate Amazfit račun ga uporabite v aplikaciji, sicer ga boste mogli ustvariti, kar zna biti nekoliko nadležno in nepotrebno zapleteno, a to naj vas ne zaustavi.

Uporabniški vmesniki Amazfitovih pametnih ur so si sila podobni, a niso enaki. Zaradi različnih zaslonov se videz številčnice, aplikacij in nadzornega središča med njimi nekoliko razlikuje. Privzeto na prvi strani prikazujejo časa in nekaj zdravstvenih podatkov. V meniju, ki ga dosežemo ob potegu navzdol, se skriva nadzorno središče, poteg gor pa bo prikazal aktualna obvestila s povezanega telefona. S premiki v desno ali levo bomo krožili med aplikacijami in prikazi podatkov. Delovanje ure in njeno upravljanje pa sta gladka in odzivna.

Zasloni so na vseh urah dovolj svetli, barve pa žive. Privzeto se zaslon ugasne, ko ura ni na roki in v uporabi, a v nastavitvah lahko izberemo tudi, da vedno prikazuje čas. Vgrajenih je precej številčnic, večino lahko prilagajate svojemu okusu. Seveda lahko ustvarite tudi svoje, a konkurenca na tem področju ponuja precej več. Prek vseh treh ur je mogoče upravljati tudi predvajalnik glasbe na telefonu, pa jih tudi uporabljati samostojno, saj nimajo vgrajenega zvočnika, izhoda za slušalke in možnosti nalaganja glasbe na uro.

Operacijski sistem, ki poganja ure, ne omogoča nalaganja dodatnih aplikacij, zadovoljiti se boste morali z vgrajenimi, med katerimi boste hitro kakšno pogrešali. Večina je namenjenih zdravju – spremljanje vitalnih znakov, štetje korakov, sledenje spanju in stresu in, seveda, športnim in rekreativnim aktivnostim. Teh je nepregledna množica, seznam pa se sčasoma dopolnjuje in ponuja zares vse mogoče aktivnosti, tudi takšne, za katere si ne bi mislili, da sodijo na takšen spisek, kot sta, na primer, ribarjenje in pikado.

Čeprav so vse tri ure primarno namenjene spremljanju zdravja in športnih aktivnosti, natančnosti beleženja opravljene poti ne moremo primerjati z bolj priznanimi znamkami. To nas ne more presenetiti in nad tem ne moremo biti posebej razočarani, nekoliko slabše zmogljivosti so pač posledica manj zmogljivih komponent in tisti kompromis, ki omogoča izdelovanje cenovno ugodnih izdelkov.

Amazfit GTS 2e

Kratica v imenu, ki jo lahko prepoznamo na zadku poželenja vrednih avtomobilov znamke Porsche, ne namiguje, da gre za posebej športno ali prestižno uro. Zadnja črka kratice GTS pomeni, da je ura square, torej kvadratne oblike. Zanimivo je, da za upravljanje uporabljamo »krono«, kot ima to izvedeno Apple.

Sicer gre za nadgradnjo enako poimenovanega modela, brez črke »e« na koncu imena, ki za nižjo ceno žrtvuje jekleno ohišje za aluminijastega, možnost poslušanja glasbe in povezovanje z Wi-Fi, a zaradi tega v primerjavi s starejšim modelom še pridobi pri vzdržljivosti baterije.

Solidno svetel AMOLED zaslon zadovolji vse, le tisti z očali utegnemo imeti pri razbiranju besedila in drugih podatkov z ure nekaj težav zaradi drobnih ikon in pisave. Ura je vodoodporna do pet atmosfer, kar pomeni, da se z njo lahko prhate ali celo plavate, za bolj divje športne dejavnosti v vodi in ob njej pa je ne priporočamo.

Lahka, majhna in udobna ura se bo najbolje prilegala drobnim zapestjem, ki jim je prilagojen tudi udoben in prijeten silikonski pašček. Tega lahko enostavno odstranite in zamenjate s standardnim usnjenim paščkom širine 22 mm, ki bi se k takšni uri bolj podal.

Ura ima poleg zaslona na dotik le en gumb, ki funkcionalnost drugega gumba iz bratskega modela nadomešča z dvojnim pritiskom.

Amazfit GTR 2e

Tudi GTR 2e je, enako kot GTS 2e, cenejši brat starejšega modela. Avtomobilski navdušenci bodo ob kratici GTR najprej pomislili na velike športne avtomobile, a tudi ta asociacija nima nobene povezave z videzom ali zmožnostmi Amazfitove ure. Črka »R« pri tem modelu namiguje, da je ura round, torej okrogle oblike. Je elegantne in nevpadljive oblike, ki dobro prikriva, da gre za pametno uro. Tudi ta model ima enak silikonski pašček, ki ga lahko izberemo v nekaj barvah, in ker gre za standardnega, ga lahko sami hitro zamenjamo.

Ura je v marsičem povsem enaka modelu GTS. Ima sicer nekoliko večji zaslon, zato je nekoliko bolj pregledna in vsebina lažje berljiva. Upravljamo jo z dvema gumboma. Funkcijo sekundarnega lahko izberemo sami, privzeto pa služi za hiter priklic možnosti sledenja vadbi.

Tudi ta model je namenjen tako športnikom kot tistim, ki iščejo uro za bolj vsakdanje ali celo svečane trenutke. V vseh dimenzijah je nekoliko večja od modela GTS 2e, med njima je mogoče izbirati samo na podlagi osebnega okusa.

Amazfit T-Rex Pro

Od trojice najbolj izstopa model T-Rex Pro. Ura je vse prej kot elegantna, saj kar kriči, da njen lastnik vozi tank ali vsaj SUV. Vse, ki smo kdaj nosili ali si želeli legendarni G-Shock, nas T-Rex Pro nemudoma spomni, da gre za trpežne ure, ki so hkrati namenjene navdušencem nad naravo in športom. Ura je po vojaškem standardu odporna na mraz, visoko temperaturo, udarce in vodo do globine 100 metrov oziroma pritiska 10 atmosfer. Ohišje je resda plastično, a kljub vsemu deluje solidno in prijetno na dotik. Ura je relativno težka, kar daje občutek, da je resnično odporna, ne pa da na to namiguje le njen videz. Upravljamo jo s štirimi gumbi in v skladu z estetiko je njihov namen zapisan na ohišju.

Namesto senzorja (aplikacije za prikaz meritev, če smo natančnejši) temperature, kot pri modelih GTS in GTR, sta vgrajeni aplikaciji kompas in barometer. Pri nobeni ne gre za vrhunske instrumente, a za amaterskega športnika bo njuna natančno zadovoljiva. Model se ponaša še z nekoliko večjim seznamom športov, končna številka presega stotico. Pri merjenju vadbe pa bo poleg ostalih parametrov zajemal in prikazoval tudi naklon terena.

Čeprav reklamni materiali uro povzdigujejo na raven najboljši konkurenčnih izdelkov, je treba pričakovanja nekoliko prilagoditi – T-Rex Pro, podobno kot oba sestrska modela aktualne Amazfit serije, ne dosega zmožnosti in natančnost najboljših športnih instrumentov, a za svoj denar ponuja dovolj veliko, da bo z njim zadovoljna večina kupcev.

Amazfit GTS 2e

Pametna ura z obliko, ki spominja na Apple Watch.

Izdeluje: Amazfit, https://www.amazfit.com/en/gts2e

Cena: 140 EUR

Za: Odzivnost, trajanje baterije, izdelava.

Proti: Manjkajoče aplikacije, nenatančno beleženje poti.

  

Amazfit GTR 2e

Elegantna in nevpadljiva pametna ura.

Izdeluje: Amazfit, https://www.amazfit.com/en/gtr2e

Cena: 140 EUR

Za: Odzivnost, trajanje baterije, izdelava.

Proti: Manjkajoče aplikacije, nenatančno beleženje poti.

  

Amazfit T-Rex Pro

Pametna ura za navdušence nad naravo in velikimi urami.

Izdeluje: Amazfit, https://www.amazfit.com/en/t-rex-pro

Cena: 180 EUR

Za: Trajanje baterije, robat retro videz.

Proti: Plastično ohišje, nenatančnost pri merjenju aktivnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji