Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Acer Chromebook 714

Googlov operacijski sistem ChromeOS je v ZDA kar priljubljen, med drugim prenosnike z njim veliko uporabljajo v šolstvu. Nekaj več tovrstnih modelov se je v zadnjem letu začelo pojavljati tudi pri nas – tokrat smo preizkusili Acerjev Chromebook 714, srednje zmogljivega predstavnika te družine.

Osrednja zamisel sistema ChromeOS je uporaba oblačnih storitev namesto lokalno nameščenih programov. Osrčje je tako pravzaprav brskalnik Chrome, pod njim pa teče Linuxovo jedro. Za delo s pisarniškimi datotekami uporabljamo spletno pisarno Google Docs, s katero lahko delamo tudi v načinu brez spletne povezave. Ena večjih novosti sistema ChromeOS zadnjih let je še podpora aplikacijam, ki so narejene za sistem Android. S tem je sistem postal občutno bolj zmogljiv in fleksibilen, čeprav velja opozoriti, da ravno vse aplikacije Android vendarle ne delujejo. Nekatere delujejo »pogojno«, druge sploh ne. In seveda, ena večjih omejitev je velikost zaslona – aplikacija, narejena z mislijo na pokončni zaslon telefona, se na prenosniku prav tako postavi pokončno in zavzame le manjši del zaslona.

Vseeno pa je sistem za marsikoga zelo dobra izbira. V zadnjem desetletju je delo z računalnikom pogosto vse bolj delo na spletu, torej v brskalniku, in tu se ChromeOS res odlično izkaže. V primerjavi z bolj klasičnimi izbirami (torej Windows ali Apple MacOS) je sistem izpiljen do največje mogoče mere. Nobenih odvečnih programov ni, nič se ne ukvarjamo s protivirusnimi programi, pred nami je bolj ali manj le okno do interneta. Seveda je to hkrati tudi velika omejitev – veliko uporabnikov uporablja kak program, na katerega so navajeni in ki na takem prenosniku pač ne deluje. Tudi pri podpori zunanjim napravam lahko naletimo na težave – optični bralniki, kamere, gonilniki bodo zelo verjetno med njimi.

Sistem ChromeOS je strojno razmeroma nezahteven in se na izbrani strojni opremi zelo dobro obnese.

Enostavnost uporabe je tudi prednost za najmanj vešče uporabnike, saj se težje »izgubijo« v sistemu ali med nastavitvami. Hkrati tudi sami sebi težje škodujejo z namestitvijo (ali odstranitvijo) kakega programa ali celo dela sistema. Gre za zelo dobro izbiro za otroke pa tudi za starejše uporabnike, ki niso vešči računalnikov.

Izredno pomembna lastnost tako okrnjenega sistema pa je v vzdržljivosti akumulatorja – pri navadnem delu, torej brskanju po spletu, smo Acerjevemu Chromebooku namerili dobrih deset ur delovanja. Ob tem je bila seveda vklopljena brezžična povezava, zaslon pa smo imeli nastavljen na najvišjo svetlost. Ob zahtevni rabi bi morda zdržal manj, a si ne predstavljamo, kaj bi s tem računalnikom dejansko lahko počeli »zahtevnega«.

Sistem ChromeOS je namreč strojno razmeroma nezahteven in se na izbrani strojni opremi zelo dobro obnese. Vgrajen je Intelov procesor Core-i5, sicer nekoliko starejši model i5-8130U, priloženega je 8 GB pomnilnika. Za podatke je na voljo razmeroma majhen pogon SSD velikosti 128 GB, a je mišljeno, da bomo večino datotek hranili v oblačnih sistemih. Računalnik ostane med delom razmeroma tih – spet posledica razmeroma lahkega operacijskega sistema.

Kakovost izdelave je sicer zelo dobra, temno sivo ohišje deluje elegantno, k trdnosti prispeva kovinsko ogrodje. 14-palčni zaslon je občutljiv na dotik, kar je dobrodošlo pri uporabi aplikacij Android, bi pa lahko bil malenkost svetlejši. Tipkovnica je povprečna, tipke delujejo nekoliko bolj gumijasto, kot bi si morda želeli. Pri vmesnikih ni kakih presenečenj, na voljo sta dva USB-C in en klasičen USB-A, zraven je še izhod za slušalke, zanimiva (zastarela?) je izbira bralnika za kartice MicroSD, s čimer povečamo razpoložljivi »diskovni« prostor.

Preizkušeni Acerjev Chromebook 714 je zelo dobra izbira za »drugi prenosnik«, saj ponudi solidno strojno zasnovo in elegantno ter kakovostno ohišje. Gre bolj za osebno odločitev – ali je ChromeOS za uporabnika dovolj. Za nekoga, ki večino časa preživi za klasičnim namiznim računalnikom, bi bil tak prenosnik za občasno delo povsem dovolj.

Acer Chromebook 714

Trajanje delovanja: 10 ur, 14 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 9

Mere: 32,3 × 24 × 1,8 cm, 1,6 kg

Značilnosti: Intel Core i5-8130U, 2,2 GHz, 8 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Google Chrome OS

Cena: 600 EUR

Prodaja: www.notesniki.si

Za: Velikost in teža, vzdržljivost baterije, sistem ChromeOS ...

Proti: ... ki pa ni za vsakega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji