Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2015

4K projekcija

Število projektorjev s sposobnostjo prikaza slike v ultra visoki ločljivosti 4K/UHD, ki jih lahko kupimo pri trgovcih v Sloveniji, preštejemo na prste ene roke. A omejena ponudba še zdaleč ne pomeni, da gre za slabe izdelke. Nasprotno, če si želimo res veliko in kakovostno sliko, jo bomo precej lažje dosegli z naložbo nekaj tisočakov v 4K projektor kot pa z nakupom 4K televizorja.

Na preizkus smo dobili enega prvih 4K projektorjev na trgu. Sony VW300ES je bil namreč javnosti predstavljen lani jeseni na sejmu zabavne elektronike IFA, letos pa so ga trgovci vendarle lahko postavili na prodajne police. Slednje se morebiti bere nekoliko pretirano, saj omenjeni projektor že s svojo velikostjo in težo (pa tudi ceno) daje vedeti, da ima uporabnik opravka s profesionalnim izdelkom. Japonski gigant je za prikaz slike naravne ultravisoke ločljivosti uporabil kar lastno projicirno tehnologijo SXRD. To je Sonyjeva različica tehnologije LCoS, ki se v tretji generaciji izkaže z odličnimi in naravnimi barvami,  že nastavljenih pa je šest načinov prikaza slike, med njimi so trije posvečeni prav kinotečni uporabniški izkušnji. V projektor vgrajeni slikovni procesor dobro opravlja svoje delo, zato uporabnik z dodatnimi nastavitvami ne bo imel veliko dela. Prepričljivi so tudi prikaz črne barve, kontrastno razmerje in barvna globina nasploh, kot se za pravi kino projektor ne nazadnje tudi spodobi. Velikega in ergonomsko zglednega daljinca zato uporabnik po osnovni nastavitvi ne bo veliko uporabljal. Svetilnost lahko doseže 1500 lumnov, to zadostuje za ogled vsebin v vseh svetlobnih razmerah, a še vedno velja, da je 4K projektor najprimernejši za delo v zatemnjenih prostorih, kjer se lahko zares izkaže. Projektor lahko prikaže sliko 4096 × 2160 pik,  4K televizorji pa navadno prikazujejo sliko le do ločljivosti 3840 × 2160 pik. Težav s povečavo slike glede na vhodni vir ni, namesto razširjanja slike do skrajnih robov so inženirji raje uvedli rešitev, ki ohrani razmerje stranic slike ter pusti ob straneh tanjši črn rob.

Za to, da lahko projektorju pripišemo tudi kakšen minus, so inženirji poskrbeli z nestandardno postavitvijo priključkov ob spodnjo levo stran projektorja. To se nam zdi neposrečeno, saj tako s kabli nekoliko pokvarimo sicer zelo privlačno zunanjo podobo projektorja (k sreči je vsaj kabel za napajanje precej posrečeno skrit na zadnji strani). Ob polni moči žarnice (in svetilnosti) projektor ni več prijazno tih, a šum hladilne rešitve nikakor ni moteč.

Uporabniki, vajeni projektorjev z vsemi mogočimi priključki, bodo tokrat presenečeni, ker teh priključkov ni. Za dostavljanje vira slike sta namreč na voljo le dva vmesnika HDMI, a k sreči že standarda HDMI 2.0 (s podporo HDC 2.2). Všeč nam je bila povsem motorizirana leča, ki nam je omogočala nastavitev ostrine, povečave in premika s preprosto rabo daljinca.

Sonyjev projektor VW300ES smo postavili ob bok Philipsovemu televizorju 42PUS7809, ki je ob diagonali 42 palcev kljub vsemu zmožen prikazati sliko v ločljivosti 4K. Obema napravama je s sliko stregel Sonyjev namenski video strežnik, prav tak, kot ga trgovci uporabljajo za dostavo 4K vsebin na več televizorjev hkrati. Razlika v prikazani sliki je bila opazna, 4K televizor je testirani projektor premagal tako po ostrini, kontrastu kot prikazu barv (pri slednjem je bila razlika še najmanjša). Ob tem velja poudariti, da je bila slika na televizorju še vedno fizično 4-krat manjša kot na platnu. Tudi to ima  svoje omejitve – televizor ima v tem primeru eno najmanjših slikovnih pik na trgu. Obenem mu pri obdelavi dinamične in statične slike pomaga tudi slikovni procesor, ki nekatere vzorce obdela tako dobro, da so videti nadnaravno. Drugi dejavnik za odtenek slabše slike (v primeru ločljivosti 4K je pravzaprav nepošteno govoriti o slabši sliki) projektorja je vsekakor platno. Pri ultra visoki ločljivosti namreč pride do izraza projiciranje na površino, ki ni povsem gladka, saj se, gledano iz neposredne bližine, poznajo manjše anomalije, za katere poskrbi prav platno. Ob nakupu 4K projektorja tako velja še malce odpreti denarnico in si omisliti tudi ustrezno platno z nizko odbojnostjo ter iz materiala s povsem gladko površino. Demo posnetki z zadnjega svetovnega prvenstva v nogometu ter napovedniki akcijskih filmov v ločljivosti 4K/60p so dokazovali, da projektor praktično ne pozna težav pri prikazovanju hitrega gibanja in ga tudi filmske eksplozije s stotinami ali tisoči koščkov ne bodo spravile v zadrego. Ob vrnitvi projektorja in vnovični rabi projektorja ločljivosti 1080p smo hitro spoznali, da ima ločljivost 4K še kako velik smisel ob prikazu slike na večji diagonali. Sicer pa - čeprav video materiala 4K (razen demo posnetkov) ni v izobilju, se projektor izkaže pri predvajanju fotografij visoke ločljivosti, ki jih je res užitek ogledati.

Če gre soditi po preizkušenem izdelku, bodo projektorji ostali namenjeni kinotečnim zanesenjakom. Sony VW300ES se odlično obnese pri predvajanju vsebin ločljivosti 4K in 1080p (pa tudi manjših), pri čemer sodobne televizorje z izjemno lahkoto premaga po dolžini diagonale prikazane slike. To pa je že »večni« razlog, zakaj ljudje pravzaprav kupujemo projektorje. Ob vsem napisanem se zdi cena – trgovci želijo zanj dobrih šest tisoč evrov – celo znosna.

Sony VW300ES

Projektor za hišni kino.

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: www.acssony.si

Posodil: ABM d.o.o.

Cena: okoli 6000 evrov.

✓    Odlična kakovost slike (4K ločljivost), razmeroma tiho delovanje.

✗    Položaj priključkov, cena.

Sateliti in 3D

Samo po sebi se razume, da današnji projektorji (kot tudi večina televizorjev)  prikazujejo tudi stereoskopsko (3D) sliko, vendar pa zadnjo v zadnjem času ni več pravega zanimanja. Nenazadnje je tudi  na satelitih 3D kanalov največ za prst ene roke, morda je še najbolj zanimiv Playboy 3D. Tudi materiala v ločljivosti 4K je trenutno bolj malo - na satelitih je trenutno en sam testni kanal na Astri 3B (23,5 stopinj vzhodno), medtem ko ustreznih televizorjev, ki bi tak signal znali predvajati neposredno še ni; Philips ga napoveduje za letošnjo jesen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji