Objavljeno: 28.3.2008 08:54 | Avtor: Jože Bajt | Monitor Marec 2008

1 + 1 = 2

V svetu grafičnih kartic smo ponavadi na začetku leta deležni le nekaj lepotnih popravkov starih modelov, preden spomladi ali poleti izdelovalci udarijo s pravimi novostmi. Letos je drugače. Predvsem zato, ker so v AMD opazno zaostali za rešitvami konkurenčne Nvidie in zato posegli po drastičnem ukrepu. Na grafično kartico zajetnih mer so namreč namestili kar dva grafična procesorja in ji skladno s hišno tradicijo in matematičnimi pravili dodali oznako X2. Pomagalo je.

AMD preteklo leto ni bilo naklonjeno. Njegov grafični oddelek, sestavljen večinoma iz strokovnjakov, ki so prišli pod okrilje AMD z nakupom kanadskega ATI, je vztrajno zamujal s predstavljanjem novosti. Za nameček so se te vse prepogosto izkazale za odtenek počasnejše od Nvidijinih rešitev, kar je sicer zelo dobrima grafičnima karticama Radeon HD3850 in HD3870 onemogočalo opaznejši tržni nastop. Zato so inženirji staknili glave in privlekli na dan star (starejši računalnikarji se spomnite legendarnega ATI Rage Fury MAXX) , a nikdar doslej prav uspešen načrt, ki uporablja preprost matematični izračun: 1 + 1 = 2. Na samostojno grafično kartico so tako namestili dva najhitrejša hišna procesorja z grafičnim jedrom RV670, ju pokrili z masivnimi hladilnimi jedri, dodali velik ventilator in upali na najboljše. Izračun se je, kot vse kaže, naposled le izšel.

AMDjev ATI Radeon HD3870 X2 je presneto hitra kartica, ki večkrat prehiti najhitrejšega konja iz zelenega tabora, torej GeForce 8800 Ultra. Rdeči so tako vsaj začasno prevzeli vodstvo v nekaterih disciplinah in si povrnili nekaj prepotrebne samozavesti.

Da je zamisel o dvoprocesorski kartici zaživela tudi v praksi, je bilo treba cel kup tehnoloških prilagoditev. K sreči se je jedro RV670, ki je izdelano v 55-nanometrskem procesu, izkazalo za dovolj varčno, da so si inženirji upali postaviti dva grafična srčka na eno tiskovino. Ta s pomnilnikom komunicirata prek 256-bitnega vodila, vsakemu procesorju je na voljo 512 MB, skupaj je torej na kartici kar gigabajt pomnilnika. AMD je odločitev o uporabi GDDR3 ali GDDR4 pomnilnika prepustil posameznim izdelovalcem. Večina se je odločila za različice s pomnilnikom GDDR3, predvsem zaradi končne cene izdelka. In ko smo že pri ceni, ta je za tako rešitev razmeroma ugodna, če pa vzamete v zakup še to, da boste dejansko posedovali enega najredkejših primerkov sodobnega inženirstva, pa je odgovor na dlani.

Med samim preizkusom grafične zverine smo imeli kar nekaj težav, ki smo jih sprva pripisovali testnemu računalniku, na koncu pa se je izkazalo, da je bil za vse težave kriv napajalnik. 570 W nazivne moči namreč ni zadostovalo za stabilno delovanje sistema ob grafičnih in procesorskih obremenitvah. Zato vsem bodočim lastnikom priporočamo nakup dobrega napajalnika, saj izdelki bolj ali manj brezimnih kitajskih izdelovalcev ne bodo kos tej nalogi. Kartica za brezhibno delovanje potrebuje tudi dva napajalna priključka, ki zagotavljata prepotrebno energijo grafičnima procesorjema.

V tabeli navajamo preizkuse grafične kartice s programom 3D Mark 06, ki smo ga uporabljali tudi pri preteklih preizkusih. Ugotavljamo, da omenjeni program dvoprocesorske grafične kartice ne izkorišča v celoti, od tod tudi zgolj povprečni rezultati. O tem, da omenjeni program ne iztisne vsega iz Radeona HD3870 X2, priča tudi to, da je ventilator grafične kartice kljub večkratnim ponovitvam preizkusa vselej deloval na najnižji stopnji in ostal prijetno tiho.

Kartica je brez težav kos vsem najnovejšim igram, tudi pri višjih ločljivostih, kjer še bolj prideta do izraza dva grafična procesorja in veliko pomnilnika. Tako lahko brez skrbi vklopimo izdatno mehčanje robov in druge očem prijetne dodatke, pa ne bomo zaznali večjega upada zmogljivosti. Bodoči popravki in optimizacije iger pa obljubljajo še boljši izkoristek dvoprocesorskih grafičnih rešitev, čeprav je že Radeon HD3870 X2 vsaj tako hiter kakor Crossfire naveza dveh HD3870, večkrat pa je celo hitrejši. Z bolj dodelanimi gonilniki in prilagoditvami programov in iger pa bo v prihodnje le še povečeval svojo prednost.

Club3D/Sapphire ATI Radeon HD3870 X2

Kaj: Grafična kartica z dvema procesorjema HD3870.

Izdeluje: Club3D, www.club3d.com; Sapphire, www.sapphiretech.com.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si; Izid, www.izishop.net.

Cena: 415 EUR.

Za: Idejna zasnova, odlične zmogljivosti, razmeroma tiha.

Proti: Velikanske mere.

Nvidia GeForce 8800 GTS 512

In kako se je na AMDjevo novost odzvala Nvidia? Medlo. Pa saj ji, roko na srce, tudi ni bilo treba postoriti veliko, v laboratorijih namreč inženirji že preizkušajo naslednji rod kartic, ki nas bodo začele razveseljevati na začetku poletja, če bo šlo vse po sreči, seveda. Do takrat pa zapolnjujejo in prenavljajo zdajšnjo ponudbo.

Tokrat je prišla na vrsto grafična kartica GeForce 8800 GTS 512, ki nadaljuje poslanstvo svoje zelo uspešne sestre 8800 GT. Ta manjši evolucijski korak je bil pravzaprav nujen, saj nova GTS laže upraviči svoje ime kakor starejša modela 8800 GTS 320 MB in 640 MB, ki se počasi, a vztrajno že poslavljata s prodajnih polic. Novinka je namreč grajena na novem jedru z oznako G92, ki je izdelano v 65-nanometrski tehnologiji (prej 80-nm). Posledično je v njem prostora za več tranzistorjev, ki pa kljub številčnosti za svoje delo porabijo manj električne energije in se tudi manj grejejo. Zato ne čudi, da imajo nove kartice preprostejše in manjše hladilne sisteme od starejših modelov. Na naš preizkus smo dobili kartico XFX GeForce 8800 GTS 512 MB Alpha Dog XXX Edition. Gre za že tovarniško navito grafično kartico, kar pomeni, da je že izdelovalec sam zvišal delovne takte delovanja in jo tako pohitril. Da ne gre za osamljen primer, pričajo tudi rešitve drugih izdelovalcev, hiter prelet ponudbe razkriva, da se takega početja lotevajo tudi pri EVGA in ASUSu.

Tovarniško navite kartice imajo poleg prirasta hitrosti še eno prednost - kljub delovnim taktom, višjim od priporočenih, še vedno ohranjajo garancijsko jamstvo. Sicer pa velja omeniti, da XFX svoje 8800 GTS 512 MB ni pretirano pohitril. Frekvenca grafičnega procesorja je 678 MHz, to je 28 MHz več od priporočil, medtem ko senčilniki utripajo z 1,7 GHz (Nvidia priporoča 1625 MHz), skoraj neznatne pohitritve je bil deležen še pomnilnik (za 30 MHz na skupnih 1,97 GHz). Taka kartica je v praksi okrog 5 odstotkov hitrejša od svojih nenavitih sestričen, to pa zna biti dober argument za nakup, še posebej, če se prirast hitrosti ne pozna tudi na ceni.

Ob daljših obremenitvah postane grafična kartica malce glasnejša. To je tudi posledica poenostavljene hladilne rešitve, ki pa vedno znova dobro opravlja svoje delo.

XFX GeForce 8800 GTS 512 MB

Kaj: Grafična kartica s procesorjem 8800 GTS.

Izdeluje: XFX, www.xfxforce.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 366 EUR.

Za: Dobro razmerje med zmogljivostmi in ceno.

Proti: Nima priključka HDMI.

Radeon HD3870 X2 je prva dvoprocesorska grafična kartica, ki dejansko upraviči takšno sestavo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji