Testi - Telefoni

 • HTC 10

  Najprej preprosta ocena tega telefona: to je najboljši telefon znamke HTC do zdaj. To zadnji dve leti napišemo ob izidu vsakega novega osrednjega telefona katerekoli znamke. Strojno so ti telefoni prišli do točke, ko je napredek seveda še vedno mogoč, konkretnih preskokov, ki smo jih bili vajeni zadnjih sedem let, pa je konec. To, da z nakupom kateregakoli najdražjega predstavnika pametnih telefonov ne moremo zgrešiti, se je dokončno zacementiralo.

  Objavljeno: 28.6.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Huawei P9

  Huawei je leta 2015 izdelal najboljši telefon z operacijskim sistemom Android. Nexus 6P je izjemna naprava že zaradi golega Androida, a je prišla na vrh tudi zaradi izdelave in strojne moči. Nexusu 6P strojno ni bilo mogoče veliko očitati, saj je izdelan iz vrhunskih materialov, procesor in pomnilnik ne zaostajata za konkurenco in končno smo dobili Nexus z dobrim fotoaparatom.

  Objavljeno: 31.5.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Huawei Honor 7

  V podjetju Huawei so se očitno odločili za več vrst svojih naprav. Telefoni z oznaki P in zaporedno številko sestavljajo najvišji cenovni razred, tisti z imenom Honor pa srednjega in nižjega. Model Honor 5X smo preizkušali med konkurenco poceni telefonov, tokrat pa smo dobili v roke Honor 7.

  Objavljeno: 31.5.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Test Lenovo Vibe X3

  Lenovo, že nekaj let največji izdelovalec osebnih računalnikov na svetu, si že kar nekaj časa prizadeva, da bi postal tudi največji izdelovalec tablic in telefonov. Trenutno je na četrtem mestu (za Samsungom, Applom in Huaweiem), z velikimi cilji pa je lani vstopil tudi na slovenski trg. Po začetni poplavi modelov, tudi tistih v najvišjem (cenovnem) razredu, je nekako videti, kot da je upehan. Največji predstavljajo vrhunske modele kot po tekočem traku (in z njimi vzdržujejo ugled blagovne znamke), od predstavitve zadnjega vrhunskega modela Lenovo (Vibe Z2 Pro) pa je minilo že skoraj dve leti. Vmesno leto so v Lenovu raje izkoristili za predstavitev »posebnih« mobilnih telefonov, kot je Vibe Shot, ki se trudi biti bolj fotoaparat kot telefon.

  Objavljeno: 31.5.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • LG G5

  Lani je LG s telefonom G4 končno uspel izdelek, ki mu ni manjkalo nič omembe vrednega. Prvič se je lahko pohvalil z dobrim fotoaparatom. Sistem gumbov za glasnost in vklop na zadnji stranici telefona je bil prvič narejen tako, da smo gumbe brez težav ločevali med seboj. Še največ je bilo očitati plastičnemu ohišju, ki pa nikakor ni bilo narejeno slabo. Po letih serije G je bil G4 odličen telefon in letos smo pričakovali nadgradnjo te zasnove. Dobili pa smo LG G5, ki z G4 oblikovno in funkcionalno nima dosti skupnega. Pri LGju očitno niso bili več zadovoljni s prejšnjimi oblikovalskimi smernicami, saj G5 odpravlja kar nekaj posebnosti, ki so bile zaščitni znak telefona G.

  Objavljeno: 31.5.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Blackberry Priv

  Kanadsko podjetje Blackberry (prej RIM) je bilo nekoč pojem za pametne telefone, Kanadčani so v resnici »izumili« prenosno napravo, ki je bila namenjena izključno pisanju in sprejemanju elektronske pošte. Šele kasneje so ji dodali tudi možnost telefoniranja. Prednost Blackberryjev je bila od nekdaj miniaturna, a odlična »prava« tipkovnica, s katero se je dalo v časih, ko so vsi drugi telefoni premogli le številsko tipkovnico, naravnost svetlobno hitro tipkati. Dva palca, s katerima smo tipkali tudi že kar dolga elektronska sporočila, sta bila zaščitni znak uporabnikov teh predvsem poslovnih naprav.

  Objavljeno: 26.4.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Xiaomi Redmi Note 3

  Xiaomi Redmi Note 3 sodi med cenejše telefone. To je nemogoče obiti in to je nekaj, kar je skupno vsem kitajskim pametnim telefonom. Vse je podrejeno ceni, a pri tem vendarle poskušajo dostaviti kar najboljšo strojno moč. Po tej plati je Note 3 zelo soliden. Procesor je Mediatekov Helio X10 (osem 2 GHz jeder A53), ki ga je mogoče najti tudi v telefonih bolj znanih izdelovalcev. Naš model je imel 16 gigabajtov shrambe in 2 GB pomnilnika (32 GB različica ga ima 3 GB). Fotoaparat je povprečen, a to leta 2016 pomeni, da bo znal zajeti dovolj dobrih slik, da mu je težko karkoli konkretno zameriti. Tudi ohišje je na ravni, saj je kovinsko, a iz manj kakovostnih materialov, kot jih najdemo pri dražjih telefonih. Kljub temu gre za dobro izdelavo, ki jo dopolnjuje še hiter bralnik prstnih odtisov na zadnji strani.

  Objavljeno: 26.4.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • iPhone SE

  V zadnjih letih se zasloni (in seveda tudi ohišja) zmogljivih telefonov le in samo še večajo. Vse zastavonoše se hvalijo z velikimi zasloni, ki segajo preko pet palcev, pogosto pa tudi čez pet in pol. S tem ni načeloma nič narobe, zmoti pa to, da so tisti, ki bi si želeli majhen telefon, hkrati obsojeni tudi na razmeroma počasen telefon s slabimi specifikacijami. Edina izjema je bila nova Sonyjeva Xperia Z5 Compact, ki ima praktično enake specifikacije kot sorodna Xperia Z5, pa tudi ta ima 4,6-palčni zaslon.

  Objavljeno: 26.4.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Sony Xperia M5

  Telefoni z zmogljivo prednjo in zadnjo kamero postajajo počasi stalnica. Xperia M5 je le še en model, ki ne varčuje pri izbiri prednje kamere, saj ima ta 13 megatočk in dela zelo dobre slike. Kamera na prednji strani izstopa že na prvi pogled, saj je fizično zelo podobna tistim, ki smo jih bolj vajeni na zadnji strani. Prednje kamere so bile do zdaj večinoma neopazni krogi na vrhu zaslonov, ki jih je bilo mogoče brez težav spregledati. Zdaj pa se vedno bolj dogaja, da je prednja kamera enako prepoznavna kot tista zadaj. Pri M5 jo najdemo ob logotipu Sony in prvih nekajkrat, ko telefon primemo v roke, je tako velika leča čudna. To gre seveda le pohvaliti, saj je zajemanje avtoportretov postalo del kulture in, če se že tako radi slikamo, naj bodo te slike vsaj na ravni.

  Objavljeno: 26.4.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Lenovo Vibe P1

  V Lenovu so se očitno odločili, da bodo v svoje telefone vdelovali velike baterije. Te so namreč dostikrat osrednja tarča pripomb uporabnikov, ki se še spominjajo časov neumnih telefonov, ki smo jih brez polnjenja lahko uporabljali več dni. Apple in preostali že uveljavljeni izdelovalci stavijo na vedno tanjše telefone, ki ob koncu dneva zahtevajo polnjenje. Akumulatorji v telefonih so tako ponavadi »veliki« od 2500 do 3000 mAh, kar je večinoma dovolj, da s telefonom prebrodimo dan. Seveda je avtonomija odvisna od naše rabe in okolja, v katerem smo. Če bo telefon nenehno iskal signal, se bo hitreje spraznil kot nekje, kjer je moč signala enakomerna.

  Objavljeno: 29.3.2016 | Kategorija: Telefoniveč