Teme - zasebnost

 • So identificirali Satoshija Nakamota?

  Odkar obstaja bitcoin si belimo glavo z vprašanjem, kdo neki se skriva iz psevdonimom Satoshi Nakamoto, ki ga je izumil in ki ima po trenutnih vrednotenjih pod palcem za več kot štiri milijarde evrov bitcoinov. Javno so mediji doslej izpostavili tri kandidate za njegovega izumitelja, a se je vsakokrat izkazalo, da gre za raco. Toda ameriška NSA naj bi vedela, kdo je Satoshi Nakamoto.

  Objavljeno: 30.8.2017 05:00več
 • Apple na kitajskem odstranil VPN aplikacije

  Na kitajskem je veliko spletnih strani prepovedanih ali močno cenzuriranih – med nedosegljivimi so tudi Facebook, YouTube in Twitter, za večino večjih znanih strani pa imajo lastne alternative.

  Objavljeno: 31.7.2017 10:00več
 • Anonimno brskanje z brskalnikom Tor Browser 7.0

  Obiskovalci interneta, ki jim je zelo pri srcu čim večja možna zasebnost, imajo odslej na voljo nov spletni brskalnik, ki izboljšuje možnosti zaščite pred krajo identitet in prisluškovanjem. Tor Browser 7.0 uvaja koncept peskovnika, ki izolira lokalna sredstva računalnika pred identifikacijo uporabnika. Brskalnik prikrije uporabnikov resnični naslov IP, naslov MAC, pa tudi dostop do datotek je možen edino prek omrežja Tor.

  Objavljeno: 12.6.2017 01:00več
 • Pametne televizije vedo, kaj gledate – in to prodajajo

  Pametne televizije so naslednje v vrsti elektronskih naprav, ki so dobile povezavo v internet in sposobnost komunikacija ter zbiranja podatkov. Ne pomislimo pa vedno, da to pomeni tudi, da naokoli trosijo osebne podatke. Proizvajalec televizorjev Vizio si je prislužil 2,2 milijona dolarjev globe, ker je zbiral osebne podatke gledalcev in jih prodajal naokoli. Oškodovanih je bilo 11 milijonov gospodinjstev.

  Objavljeno: 8.2.2017 05:00več
 • Trump nakazal konec sporazuma o zaščiti osebnih podatkov z EU

  Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukaz o povečanju javne varnosti v ZDA, ki med drugim napoveduje prenehanje veljavnosti zaščite osebnih podatkov neameriških državljanov, kar bi pomenilo konec dogovora med ZDA in EU glede varovanja osebnih podatkov. Če se to res zgodi, ameriška podjetja spet ne bodo smela hraniti osebnih podatkov evropskih državljanov v ZDA.

  Objavljeno: 27.1.2017 07:00več
 • Ne uporabljajte brezplačnih aplikacij za VPN

  Sliši se logično in koristno – internetni promet na pametnih telefonih bi preusmerili prek VPN-jev, s čimer se izognemo nepovabljenih pogledom, četudi napravo priključimo v nezaščiteno brezžično omrežje. Nišo so odkrili tudi pisci aplikacij, ki so jih v ta namen ponudili več sto. Toda izkaže, da je večina teh aplikacij zelo škodljivih.

  Objavljeno: 26.1.2017 05:00več
 • EU namerava regulirati komunikacijske storitve, kot so Skype, WhatsApp

  Evropska komisija je predstavila predlog nove zakonodaje, ki pokriva področje varovanja zasebnosti pri uporabi komunikacijskih spletnih storitev. Za širšo javnost je zanimiv predvsem del, ki podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe, a se tiče tudi spletnih storitev, kot so Skype, WhatsApp, Viber in podobni.

  Objavljeno: 12.1.2017 01:00več
 • Blockchain za varstvo zdravstvenih podatkov

  IBMov oddelek Watson Health, ki se ukvarja s področjem uporabe umetne inteligence v zdravstvu, je z ameriško agencijo za zdravstvo in prehrano FDA sklenil pogodbo o skupnem razvoju nove tehnologije za varen prenos in dostop do zdravstvenih podatkov pacientov med različnimi zdravstvenimi ustanovami in informacijskimi rešitvami.

  Objavljeno: 11.1.2017 01:00več