Teme - Windows 10

 • Že čez 50 milijonov namestitev Windows 10

  Komaj dva tedna mineva od uradne splavitve Windows 10, pa je v tem času število namestitev že preseglo 50 milijonov. Od tega jih je bilo okoli 14 milijonov v prvem dnevu. Proizvajalci računalnikov in druge strojne opreme hitijo z gonilniki, kar še dodatno olajšuje nadgradnjo, čeprav večina strojne opreme po naših izkušnjah deluje brez težav.

  Objavljeno: 16.8.2015 11:00več
 • Apple uradno podpira Windows 10

  Apple na svojih računalnikih že dolgo časa ponuja t.i. Boot Camp, možnost vzporedne namestitve operacijskih sistemov Windows (ob svojem Mac OS). Sedaj pa so podporo razširili na sistem Windows 10. Med drugimi bodo nova okna dobila podporo za USB 3.0, USB-C (na letos predstavljenem MacBooku) in Thunderbolt. Windows 10 bodo uradno podprti na večini Applovih računalnikov od leta 2012 dalje.

  Objavljeno: 14.8.2015 12:30več
 • Microsoft odprl Windows Bridge za pretvorbo iOS aplikacij

  Pri Microsoftu so v začetku letošnjega leta povedali, da bomo lahko na Windows 10 poganjali aplikacije, narejene za iOS in Android. Sedaj pa so objavili izvorno kodo za program, imenovan Windows Bridge for iOS – koda je že na voljo na strani GitHub. S tem programom lahko razvijalci pripravijo aplikacije za Windows 8.1 ter Windows 10, do konca leta naj bi prišla tudi podpora za mobilno različico novih Windows 10.

  Objavljeno: 10.8.2015 11:00več
 • Rekordni Windows proti konkurenci

  Predsednik uprave podjetja Mozilla, Chris Beard, v odprtem pismu trdi, da Microsoft z operacijskim sistemom Windows 10, ki je dom zgolj v štiriindvajsetih urah našel na več kot štirinajstih milijonih naprav, namerno otežuje konkurenčne aktivnosti. Jabolko spora je v tako imenovanih ekspresnih nastavitvah, ki pri nadgradnji različic 7 in 8 pobrišejo seznam privzetih programov ter datotekam dodelijo dežurne Microsoftove pripomočke. Pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin sistem tako samodejno zažene predvajalnik iz Redmonda in pri brskanju po spletu uporabi brskalnik Edge, čeprav je posameznik za tovrstna opravila poprej uporabljal povsem druge programe. Možnost ohranitve privzetih aplikacij iz predhodne verzije Oken sicer je, a so jo razvijalci precej skrili, zato obstaja nevarnost, da bodo tuji programski pripomočki s prihodom operacijskega sistema Windows 10 izgubili dobršen del pogače.

  Objavljeno: 2.8.2015 08:00več
 • Kako do Windows 10?

  Operacijski sistem Windows 10 je med nami. Ker se je Microsoft tokrat odločil za postopno nadgradnjo, posodobitev še ni na voljo sleherniku. V kolikor se prenos namestitvene datoteke na našem računalniku ni sprožil sam, ga v sodelovanje prisilimo.  

  Objavljeno: 31.7.2015 10:00več
 • Windows 007

  Operacijski sistem Windows že dolgo vohuni za svojimi uporabniki. S posodobitvijo Windows 10 se Microsoftu predamo sami. Vohljanje mu omogočimo s potrditvijo nove uporabniške pogodbe ob prenosu in namestitvi nadgradnje. V Redmond bomo v prihodnosti povsem legalno (in nevede) pošiljali nastavitve in podatke, med katerimi ne manjkajo zgodovina brskanja, trenutno obiskana spletišča, prijavni podatki ter imena brezžičnih točk z gesli vred. Več o tem tukaj.

  Objavljeno: 31.7.2015 01:00več
 • Windows 10 z varnostnimi popravki vsaj deset let

  Do uradnega izida novih Windows 10 nas loči le še deset dni, pri Microsoftu pa so objavili dokumentacijo o tem, koliko časa lahko pričakujemo uradno podporo za sistem. Podjetje bo ponujalo t.i. »mainstream support« do oktobra leta 2020, torej dobrih pet let, »extended support«, torej varnostne popravke, pa do oktobra leta 2025. To je sicer podobno kot pri Windows 7 in 8.

  Objavljeno: 19.7.2015 15:00več
 • Smo dobili končno različico Windows 10?

  Od danes naprej je za vse, ki so doslej preizkušali razvojne različice sistema Windows 10, na voljo številka (build) 10240. Sodeč po govoricah v spletu naj bi šlo za zadnjo, tako imenovano RTM (release-to-manufacturing) različico. To naj bili torej Windows 10 v obliki, kot bodo na voljo na novih računalnikih od devetindvajsetega julija dalje. Nadgradnja je omogočena znotraj dosedanjih razvojnih različic od številke 10074 dalje. Sami smo že zagnali nadgradnjo, ki pa se v času pisanja še ni zaključila.

  Objavljeno: 16.7.2015 14:00več
 • Brezplačna podpora za Windows 10: 2-4 leta

  Vsi poznamo frazo, da nobeno brezplačno kosilo ni povsem brezplačno. Ob najavi Microsofta, da bo novi operacijski sistem Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, cel svet pozorno spremlja, ali je še kaj v ozadju. Microsoft je namreč doslej v javnost pošiljal mešane signale in predvsem ni razkril celotne politike glede pričakovanih plačil skozi čas.

  Objavljeno: 10.7.2015 01:00več
 • Archos z najcenejšim PCjem v ključku

  Računalniki PC narejeni v obliki ključka HDMI so očitno ena od vročih tehnologij ta hip, da jih proizvajalci predstavljajo kot po tekočem traku. Zadnji v vrsti je podjetje Archos, ki ji s svojim izdelkom obenem tudi najbolj znižal ceno. Popolnoma delujoč računalnik z okoljem Windows 8.1 (kmalu pa tudi Windows 10) bo možno kupiti že za 100 dolarjev.

  Objavljeno: 28.6.2015 01:00več