Teme - Windows 10

 • Oglasi v Windows Explorerju

  Microsoft se je kot kaže odločil, da bo intenzivneje reklamiral svoje izdelke, kar znotraj orodij operacijskega sistema Windows. Uporabnike so nedavno začeli presenečati oglasi za naročnino na OneDrive, ki se prikažejo kar v raziskovalcu datotek Explorer.

  Objavljeno: 14.3.2017 01:00več
 • Pametni nabiralnik v Windows 10

  Privzeti odjemalec elektronske pošte v operacijskem sistemu Windows 10 je bogatejši za pametni nabiralnik v maniri mobilnega Outlooka s sistemov iOS in Android. Namizna aplikacija Mail & Calendar nas po novem spremlja in beleži, kaj beremo in na katera sporočila odgovarjamo. Izsledke s pridom uporabi v zmožnosti Focused Inbox, kjer poslej zbira pomembnejšo korespondenco, medtem ko drugo prejeto pošto program arhivira pod zavihek Other. Pri delu mu lahko pomagamo z ročnim označevanjem sporočil. Funkcionalnost bo najprej na voljo uporabnikom Office 365 in Outlook računov, kasneje tudi ostalim.

  Objavljeno: 23.2.2017 11:00več
 • Zaslon smrti pozelenel

  Uporabniku Twitterja z imenom Chris123NT je pod prste prišla razvojna različica operacijskega sistema Windows (14997), ki uradno izide prihodnje leto. Osrednje presenečenje je zeleni zaslon smrti. Microsoft je potrdil, da je zelena barva zamenjala značilno modro zgolj v testnih različicah, saj razvijalcem olajša razlikovanje prejetih hroščev. Že pred časom so znameniti zaslon smrti, ki se prikaže ob hudi napaki, ozaljšali s QR kodami, ki uporabnika napotijo do morebitne rešitve težave. Prenovljen zaslon smrti seveda ni edina novost, ki se jo lahko nadejamo okenski uporabniki v letu 2017, med prvimi pridobitvami sta nočni način prikaza ter igričarski način delovanja. Prvi prilagodi osvetlitev zaslona, da je prijaznejši očem, drugi omeji aktivne procese v ozadju in razpoložljive sistemske vire dodeli izbrani igri.

  Objavljeno: 30.12.2016 10:00več
 • Windows 10 prihaja na platformo ARM – prek emulacije

  Podjetje Qualcomm je najavilo, da bo v naslednjem letu predstavilo naslednjo generacijo procesorjev na temelju arhitekture ARM, ki bodo lahko poganjali običajno različico operacijskega sistema Windows 10, na njem pa vse aplikacije pisane za platformo Win32 (x86). Računalniki s procesorji ARM se bodo dejansko obnašali kot katerikoli osebni računalnik PC s procesorji x86/x64.

  Objavljeno: 8.12.2016 01:00več
 • Hrošč omogoča popoln prevzem nadzora nad Windows 10 med nagradnjo

  Windows 10 ima nenavadnega hrošča, ki med nadgradnjo omogoča dostop do sicer šifriranih diskov oziroma krajo šifrirnih ključev. Ko se sistem nadgrajuje na novo verzijo, recimo na Anniversary Update, zadostuje držati tipki Shift + F10, pa se odpre ukazni poziv s polnimi sistemskimi (v praksi enako administratorskimi) privilegiji. Pri nameščanju se izključi tudi orodje za šifriranje BitLocker, da lahko Windows PE (preinstallation environment) normalno dostopa do diska in namesti novo verzijo.

  Objavljeno: 5.12.2016 05:00več
 • Windows 10 na hladilniku

  V preteklosti smo že videli različne pametne hladilnike, LG pa je na sejmu IFA predstavil prvi hladilnik, na katerem tečejo Windows 10. Hladilnik ima na sprednji strani kar 29 palčni zaslon, občutljiv na dotik, zanimivo, da je zaslon nekoliko prozoren (torej lahko vidimo vsebino hladilnika). Na njem lahko uporabljamo vse Windows aplikacije, tudi kak Photoshop bi lahko poganjali. Pri LGju sicer pravijo, da lahko na hladilnik dodajamo zapiske, recepte, preverjamo podatke o hrani, zaženemo štoparico in podobno. V hladilnik je vgrajen Intelov Atom procesor in 2 GB pomnilnika, vgrajeni so tudi zvočniki.

  Objavljeno: 3.9.2016 10:00več
 • Popravek v Windows 10 onemogočil spletne kamere

  V začetku avgusta so pri Microsoftu objavili večji programski popravek oziroma nadgradnji za Windows 10 (o njem sicer tudi pišemo v prihodnji številki), s kar nekaj novostmi pa je prišlo tudi nekaj novih hroščev. Največja težava ta hip je ta, da je popravek onemogočil delovanje veliko različnih spletnih kamer – tako vgrajenih kamer, ki jih predvsem v prenosnike vgrajujejo že leta, kot kamer, priključenih preko vmesnika USB in celo nekaterih omrežnih kamer.

  Objavljeno: 23.8.2016 08:00več
 • Brezplačna nadgradnja na Windows 10 še vedno na voljo

  Microsoft je do 29 julija ponujal uporabnikom Windows 7, 8 in 8.1 brezplačno nadgradnjo na Windows 10, kot kaže pa lahko do omenjene nadgradnje še vedno pridemo. Še vedno jo namreč ponujajo za tiste, ki uporabljajo t.i. podporne tehnologije (»assistive technologies«). Gre za funkcije, vgrajene v Windows, ki olajšajo uporabo računalnika za uporabnike s posebnimi potrebami. Med njimi najdemo lupo, s katero povečamo del zaslona (denimo majhno besedilo) in možnost, da nam računalnik prebere del besedila.

  Objavljeno: 1.8.2016 13:00več
 • Do milijarde je še daleč

  Iz Microsofta so sporočili, da do leta 2018 vendarle ne bodo dosegli svojega cilja – milijarde nameščenih kopij operacijskega sistema Windows 10. Trenutno so pri številki 350 milijonov, kot glavnega krivca za »zamudo« pa so ocenili težave v svojem oddelku pametnih telefonov. Prvotno je bilo mišljeno, da bodo vsako leto prodali 50 milijonov pametnih telefonov z Windows 10, vendar je danes očitno, da temu ne bo tako. Tržni delež telefonov z Windows 10 je pod en odstotek, podjetje pa je pred kratkim odpisalo vrednost celotnega nakupa podjetja Nokia (7,2 milijarde dolarjev) in iz mobilne divizije odpustilo 7800 delavcev.

  Objavljeno: 19.7.2016 11:00več
 • Windows 10 Anniversary Update bo nared 2.avgusta

  Microsoftu je sprva nehote ušlo, nato pa so kar uradno potrdili, da bo naslednja velika različica okolja Windows nared drug dan avgusta. S tem želijo izpolniti zavezo, da bodo večje različice okolja Windows objavljali redno vsako leto, približno tako, kot počene konkurenca (Apple).

  Objavljeno: 30.6.2016 01:00več