Teme - wifi

 • Wi-Fi v Rusiji z osebno izkaznico

  Javne brezžične točke v Rusiji bodo v bližnji prihodnosti zahtevale prijavo s polnim imenom in številko osebnega dokumenta. Njihovi operaterji bodo pridobljene informacije dolžni hraniti šest mesecev in jih na zahtevo posredovati pristojnim organom. Z uredbo, ki jo je kot prva pričela izvajati ruska Pošta, želijo Rusi zagotoviti izvajanje vedno strožjih internetnih zakonov. V informacijski vojni z ZDA, kot potezam pravijo mediji, je njihova vlada že sprejela nekaj rigoroznih zakonov, med katerimi je vsekakor najodmevnejši odlok, ki ruskim državljanom prepoveduje shranjevanje podatkov izven fizičnih meja domovine. Ker mnoge spletne storitve, med njimi sta tudi Facebook in Twitter, strežnikov v Rusiji nimajo, bi zakon lahko v prihodnosti pomenil prepoved njihove uporabe.

  Objavljeno: 10.8.2014 05:00več
 • Veliko omrežje z malo komplikacij

  Brezžična omrežja WiFi so danes vsepovsod, a se kljub temu redno ubadamo z vprašanjem, kako bi bilo kar najlaže pokriti večji prostor ali pa omrežje spraviti dlje, kot je običajno. Rešitev je veliko, tokrat smo si ogledali eno izmed najenostavnejših.

  Objavljeno: 27.5.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nadaljevanka Snowden, N-tič

  Kot kaže je žvižgač Edward Snowden od svojega bivšega delodajalca NSA pridobil tako ogromne količine podatkov, da je »zabava« nas državljanov sveta zagotovljena še za leta vnaprej. Tokratna novica izhaja iz podatkov, ki jih je po Snowdenovih »zapiskih« zapisala kanadska televizija CBC in ki zadeva kanadsko tajno službo Communications Security Establishment Canada (CSEC). Dokument nakazuje da je CSEC prestrezal promet na javnem omrežju Wifi »enega izmed glavnih kanadskih letališč« (največji sta Toronto in Vancouver) in podatke uporabljal za sledenje potnikom tudi po tem, ko so zapustili Kanado. Kako točno, ni jasno. Dokument navaja 14 dnevni pilotski projekt leta 2012, v katerem so pridobili dostop do dveh javnih sistemov s 300.000 uporabniki, nato pa fiktivnemu presteženemu uporabniku/teroristu sledili v večjem mestu. Podatke so (imeli namen?) deliti s svojimi vohunskimi partnerji v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Kot je razumeti, je sistem od leta 2012 v polnem delovanju.

  Objavljeno: 1.2.2014več
 • Brezžični altruizem

  Slovenci imamo z internetom pravzaprav srečo, saj je že dolgo na voljo v večini domov in se hitrost povezav vztrajno veča. Tako veliko priključkov pripelje v domovanje več interneta, kot ga lahko uporabimo, in odvečno pasovno širino bi morali deliti z drugimi.

  Objavljeno: 17.12.2013 | Kategorija: Ceneje je boljeveč
 • Omrežje v vsak kot

  Pred kratkim smo v Monitorju preizkušali brezžične usmerjevalnike, ki iz leta v leto presenečajo z višjimi hitrostmi. Pri dometu domačih omrežij je vendarle videti bolj malo napredka, saj so še vedno podrejena zakonom fizike.

  Objavljeno: 17.12.2013 | Kategorija: Mali testveč
 • Mozilla bo ugotavljala lokacijo iz Wi-Fi

  Mozilla je zagnala svojo novo storitev, ki bo uporabnikom omogočila določitev lastnega položaja, četudi nimajo GPS-sprejemnika oziroma satelitov ne vidijo. Mozilla Location Service, kot se imenuje, je za zdaj še v beta verziji, a naj bi bila kmalu nared.

  Objavljeno: 30.10.2013 06:00več
 • Ukinitev omrežja NeoWlan

  Mobitel bo s 1. novembrom ukinil brezžično omrežje NeoWlan, ki je nastalo skoraj natanko pred desetimi leti in je tedaj predstavljalo nekakšen nacionalni projekt širokopasovnega brezžičnega omrežja v Sloveniji. Žal to omrežje, na osnovi tehnologije Wi-Fi, ni nikoli resnično zaživelo v širših okvirjih, dostopnost je bila omogočena le na nekaterih izbranih mestih po državi. Predvsem pa ga je prehitel hiter razvoj drugih brezžičnih tehnologij, zlasti omrežja 3G. Storitev bo do 31.1.2014 omejeno le še uporabnikom z veljavnimi predplačniškimi vrednostnimi karticami NeoWlan, nato bo povsem ukinjeno.

  Objavljeno: 24.10.2013 20:00več
 • Orkester pod taktirko Wi-Fi

  V zadnjem času smo priča neslutenemu razvoju brezžičnih komunikacij. Posebej v domačem okolju, kjer navadno med računalniki ne prenašamo zelo velikih količin podatkov, je »po zraku« mogoče skoraj vse. Inovativnih brezžičnih rešitev ne manjka in izdelovalci tekmujejo, kdo bo prvi vdelal podporo za brezžično krmiljenje z mobilnim telefonom, tablico ali osebnim računalnikom v kako napravo, kjer je ne bi pričakovali.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Razširjena družina Philipsovih pametnih svetil

  Philips bo razširil družino pametnih žarnic Hue. Običajnim svetilom namerava dodati LED trakove LightStrips ter prenosno svetilko Bloom. Trakovi, namenjeni svetlobnemu uokvirjanju izbranih predmetov bodo dolgi dva metra. Prenosna svetilka, ki bo po želji osvetljevala izbran kos pohištva ali opreme našega doma, pa bo imela moč 120 lumnov. Obe svetili je s pomočjo mobilne aplikacije moč nadzorovati brezžično, jima spreminjati barve, moč svetlobe, ju prižigati in ugašati. Prek interneta ju je mogoče celo sprogramirati, da prikazujeta dogodke znotraj posameznih spletnih aplikacij, na primer opozarjata na prihod novega elektronskega sporočila.

  Objavljeno: 7.8.2013 07:00več
 • Brezžična omrežja nam sledijo

  Raziskovalci Tehnološkega inštituta Massachusettsa so razvili sistem, ki zaznava osebe skozi stene. Za razliko od dragih (predvsem vojaških) sistemov, ki počnejo isto, so raziskovalci MITa pri sledenju (trem) ljudem v ločenem prostoru uporabili zgolj brezžične signale Wi-Fi.

  Objavljeno: 30.6.2013 05:00več