Teme - VR

 • Prva VR operacija v živo

  Navidezna resničnost se počasi seli na različna področja vsakdanjega življenja, med drugim so jo uspešno posvojili v medicini. Medtem ko je uporaba VRja kot pomoč pri operacijah že nekaj običajnega, bodo 14. aprila pri Medical Realities prvič v živo pretakali 360-stopinjsko dogajanje na operacijski mizi. Odstranjevanje tumorja si v navidezni resničnosti lahko ogledamo z aplikacijo podjetja, ustreznim pametnim telefonom in Googlovimi očali Cardboard. Čeprav operacija ne velja za zahtevno, bo prenos za dejanskim dogajanjem zaostajal za minuto, da ne bi prišlo do česa nepredvidenega. Podjetje Medical Realities v navidezni in obogateni resničnosti vidi idealen učni pripomoček za bodoče kirurge. Prenos VR operacije je po njihovih besedah zgolj prvi korak do razvoja simulacijskega okolja, v katerem bi učenci lahko pilili svoje veščine brez običajne bojazni pred (usodno) napako.

  Objavljeno: 12.4.2016 02:00 | Teme: VR, zdravje
 • AP in AMD z virtualnimi novicami

  Pri Associated Press so napovedali sodelovanje s strojnim gigantom AMD. Z njihovo tehnologijo bo novinarska hiša objavljala vsebine, ki jih bo moč gledati z napravami za prikaz navidezne resničnosti. Čeprav se Oculus Rift, HTC Vive in prihajajoča druščina največ omenjajo v povezavi z igrami, napovedano sodelovanje dokazuje, da je navidezna resničnost primerna tudi za druga področja. Z uporabo AMDjeve tehnologije Radeon bodo pri AP novice objavljali v virtualnem okolju. Pristop bo uporabniku omogočil neposredno spremljanje dogodkov po svetu. Občutek bo podoben ogledu 360-stopinjskih video posnetkov, ki jih med drugim ponujata YouTube in New York Times. Nekaj korakov v tej smeri so v preteklosti narediti tudi pri novinarski hiši Associated Press, sleherniku so na primer omogočili potovanje v prvem razredu letala Singapore Airlines, izkušnjo, ki v resničnem življenju stane dobrih 15.000 evrov.

  Objavljeno: 19.2.2016 01:00 | Teme: amd, VR, novice
 • Google je prodal pet milijonov Kartonov

  Navidezna resničnost je pojem, ki nam v zadnjem času sledi na vsakem koraku. Čeprav bo letošnje leto zanjo prelomno, s splavitvijo ključnih naprav bomo videli, ali gre resnično za naslednjo veliko stvar, se ji tudi v 2015 ni godilo slabo. Google je objavil nekaj statistike v zvezi s priljubljenimi Kartoni (Cardboard), ki jih prodaja od poletja 2014.

  Objavljeno: 28.1.2016 08:00 | Teme: google, VR
 • Samsung odpira studio za navidezno resničnost

  Samsung stavi na navidezno resničnost. Napravi Gear VR sicer že danes ne manjka zabavnih vsebin, vendar so Korejci prepričani, da bi jih lahko imela še več. Na filmskem festivalu Sundance so napovedali ustanovitev studia za bogatenje navidezne izkušnje. Studio bo deloval v okviru Samsungove izpostave v New Yorku in bo pričel z delom nemudoma. Obenem so objavili enoletno sodelovanje z inštitutom Sundance Institute, s katerim bodo poskrbeli, da bo ob letu osorej navidezna resničnost na festivalu osrednja privlačnost in ne več le postranska zanimivost.

  Objavljeno: 25.1.2016 08:00 | Teme: VR, samsung, navidezna resničnost
 • Apple in navidezna resničnost

  Navidezna resničnost vstopa na velika vrata. Igričarjem se cedijo sline po Oculus Riftu, lastnikom Samsung telefonov po napravi Gear VR, drugim po Googlovi kartonasti škatli, ki dostojno pričara prvi stik z opevano virtualnostjo. Mirno je le v enem taboru. Privrženci Applovih naprav za zdaj ostajajo na suhem. Nedavni Applovi nakupi kažejo, da suša ne bo trajala dolgo. Februarja so jabolčniki prevzeli podjetje Metaio, ki ima v lasti nekaj pomembnih patentov s področja navidezne resničnosti, nedavno pa so pod okrilje vzeli ekipo Faceshift, ki je poskrbela za snemanje obrazne mimike igralcev v filmu Star Wars: The Force Awekens. Uradnega razloga za zadnji nakup ni, a so vse glasnejše govorice, da Apple pripravlja izdelek s področja navidezne resničnosti.

  Objavljeno: 26.11.2015 11:00 | Teme: VR, apple
 • LucidCam - kamera za VR posnetke

  Kalifornijsko startup podjetje LucidVR pripravlja zanimivo kompaktno kamero, ki je sposobna snemati prostorske 3D in VR posnetke v polni ločljivosti HD. Preprosta kamera, ki meri le 13,1x6,7x2,6 cm in tehta 225 gramov, ima vgrajena dve fotografski tipali od katerih ima vsaka objektive za 180-stopinjsko snemanje. Vsaka kamera lahko pričara sliko za posamezno oko in s kombinacijo VR prikazovalnikov, kot je Oculus Rift, pa tudi Google Cardboard, pričara zelo poglobljeno prostorsko izkušnjo pri gledanju posnetkov.

  Objavljeno: 16.11.2015 01:00 | Teme: kamera, foto, navidezna resničnost, 3d, VR

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HC1qqZaCLXM

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji