Teme - virus

 • Računalniški virusi, ki skačejo po zraku?

  Kako se najučinkoviteje zaščititi pred vdori v sisteme in virusi? Za res pomembne industrijske sisteme je odgovor res enostaven – ne smete jih povezati v internet ali lokalno omrežje niti nanje priključevati prenosnih nosilcev podatkov. Računalniški virusi, v nasprotju z začetniškim prepričanjem nepoznavalcev, ne letijo po zraku. In tudi okužbe se v skrajnem primeru pozdravi s formatiranjem. Virusi se pač ne morejo skriti pod stopnice. Pa se res ne morejo?

  Objavljeno: 6.11.2013 06:00več
 • Botnet početveril rabo Tora

  Tor je zelo priročno omrežje v internetu, ki nam omogoča praktično popolnoma anonimno brskanje. Uporaba Tora je brezplačna in dostopna vsakomur, predvsem pa ni prepovedana (več o tem v našem članku). Kljub temu je uporabnikov Tora sorazmerno malo, tam okoli pol milijona. Potem pa je konec avgusta njihovo število nenadoma začelo sunkovito rasti in do danes preseglo že dva milijona. Kaj se dogaja? Trenutno najverjetnejša razlaga je botnet Mevade.A.

  Objavljeno: 6.9.2013 06:00več
 • Najnevarnejši virus na Androidu

  S priljubljenostjo mobilnega operacijskega sistema Android naraščajo tudi nevarnosti, ki prežijo na njegove uporabnike. Raziskovalec podjetja Kaspersky, Roman Unuchek, je nedavno odkril najnevarnejši virus na Androidu doslej. Gre za trojanca Backdoor.AndroidOS.Odad.a, ki okuženega uporabnika olajša za evro ali dva s pošiljanjem plačljivih SMS sporočil. Zapletena struktura virusa spominja na tovrstne škodljivce z operacijskega sistema Windows. Uporabnik okužbo pobere z odpiranjem neželenih SMS sporočil. Virus se širi prek znanih lukenj v Androidu in dodatno nameščenih programih, med katerimi je DEX2JAR, ki ga uporabljajo antivirusni programi za analizo sumljive programske opreme. Na srečo je trojanec, ki ga je zelo težko odkriti in odstraniti, za zdaj še dokaj redek.

  Objavljeno: 9.6.2013 07:00več
 • Microsoft razbil kriminalno omrežje

  Microsoft je v navezi z ameriško policijsko in obveščevalno agencijo FBI ohromil zlonamerno omrežje Citadel. Gre za omrežje nadzorovanih računalnikov botnet, v katerega je bilo v letu in pol vključenih 5 milijonov nič hudega slutečih uporabnikov operacijskega sistema Windows. Med nesrečniki so Američani, Evropejci, Indijci in Avstralci.

  Objavljeno: 7.6.2013 06:00več
 • Iran napadel ZDA

  Iz Združenih držav Amerike prihaja vest o novem hekerskem napadu Irana na ZDA. Tokrat naj bi vzhodnjaki Američanom prevzeli nadzor nad določenimi deli industrijske programske opreme v naftnih, plinskih in elektro podjetjih. Globina vdora ni znana, a je očitno zadostna, da odgovorne skrbi. Iranci z napadi zbirajo dragocene informacije o delovanju ameriških energijskih virov, da bi jih v prihodnosti lahko uničili ali vsaj omrtvili.

  Objavljeno: 24.5.2013 08:00več
 • Lažna YouTube stran

  Raziskovalci so odkrili lažno YouTube stran. Spletišče (facebook-java.com), ki se izdaja za priljubljeno spletno videoteko je polno škodljivih povezav, ki skušajo uporabnike spletnega brskalnika Chrome prisiliti v nameščanje zlonamernega dodatka.

  Objavljeno: 20.5.2013 07:00več
 • Slabe novice za Android

  Na tržnici Google Play se je pojavilo 32 zelo različnih aplikacij, okuženih z zlonamerno kodo BadNews. Tako aplikacije kot štiri uporabniške račune je sicer Google iz prodajalne že odstranil, a je zlikovcem vseeno uspelo okužiti nekaj milijonov uporabnikov naprav z operacijskim sistemom Android. Nesrečniki prihajajo iz Rusije, Belorusije, Ukrajine in drugih vzhodnoevropskih držav, na katere je škodljiva koda tudi ciljala.

  Objavljeno: 22.4.2013 05:00več
 • Botnet kradel oglaševalcem

  Američani so odkrili mrežo ugrabljenih računalnikov, ki so mesečno oškodovali spletne oglaševalce za več milijonov dolarjev. Omrežje dobrih 120.000 PCjev z Okni so odkrili pri analitski hiši Spider.io in botnet poimenovali Chameleon. Kameleonski naziv si je omrežje prislužilo zaradi zvitega algoritma, ki se je na spletu učinkovito predstavljal kot človeški pohajkovalec. Na izbranem spletišču je programska koda posnemala naključno gibanje miške in izvajala dobičkonosne klike, ki so ciljali na oglaševalce. Z umetnimi kliki so upravitelji botneta zaslužili 6 milijonov dolarjev na mesec. Večina okuženih računalnikov je s Floride in Teksasa. 

  Objavljeno: 20.3.2013 06:00več
 • Varnostniki v paketu

  Leto je naokoli, varnostnih groženj v spletu pa je, ne presenetljivo, vse več. Razlog več torej, da je industrija varnostnih paketov še vedno trdno v sedlu, in razlog več, da si ogledamo, s kakšnimi novostmi nas presenečajo letos.

  Objavljeno: 30.3.2010 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Sezona ali zaton protivirusnikov?

  Zadnje tedne smo novinarji dobesedno bombardirani z najrazličnejšimi sporočili, ki zadevajo protivirusno zaščito. Predstavljajo se nam nove različice, njihovi dosežki, z zanimanjem beremo celo o dejanjih t. i. nelojalne konkurence. Je november torej sezona za trg protivirusnikov ali je v ozadju kaj drugega?

  Objavljeno: 25.11.2009 09:58 | Kategorija: Mnenjaveč