Teme - virus

 • FakeID – nova grožnja za Android

  Varnostni strokovnjaki podjetja BlueBox labs so odkrili novo veliko ranljivost v operacijskem sistemu Android, ki se z lažnimi identifikacijami lahko prikrade do uporabnikovih podatkov in v druge programe vgradi svojo zlonamerno kodo.

  Objavljeno: 31.7.2014 01:00več
 • Izsiljevalski virus na Androidu

  Varnostno podjetje ESET je odkrilo prvi izsiljevalski virus na operacijskem sistemu Android. Gre za zlonamerno kodo, ki sliši na ime Simplelocker in cilja na datoteke, ki so zapisane na zunanjem pomnilnem mediju, kartici SD. Izbrane podatke elektronsko zaklene ter v ruščini zanje zahteva odkupnino. Istočasno na strežnike zlikovcev pošlje informacije o okuženi napravi, bržkone za potrebe kasnejšega odklepanja, ko pride odkupnina na pravi naslov. Na srečo virus še ni razširjen, a kljub temu priporočamo, da na telefon ali tablico nalagamo zgolj programske izdelke z Googlove tržnice Play, kar bo najboljša obramba pred Simplelockerjem in podobnimi nadlogami, ki trkajo na vhodna vrata.

  Objavljeno: 6.6.2014 05:00več
 • Konec igre za Zeus

  Mednarodna akcija, ki sta jo vodila ameriški US-CERT in FBI, je zaustavila omrežje trojanca GameOver Zeus. Slednji je različica znanega bančnega trojanskega konja Zeus, ki uporablja decentralizirano P2P omrežje za izvajanje ukazov in nadziranje zlorabljenih računalnikov. Po svetu je okužil slab milijon računalnikov in z izsiljevanjem ter ukradenimi bančnimi računi upraviteljem omrežja okuženih naprav na bančni račun dostavil več kot sto milijonov ameriških dolarjev. Osrednji osumljenec za omenjena dejanja je Rus Mikhaylovich Bogachev. V akciji je bil onesposobljen tudi zloglasni Cryptolocker, izsiljevalski virus, ki smo ga dobro spoznali tudi v Sloveniji.

  Objavljeno: 4.6.2014 01:00več
 • V 10 dneh do 40.000 dolarjev

  Spletna stran Android police je razkrila aplikacijo za Android, ki je za nekaj časa postala celo najbolje prodajana plačljiva aplikacija na tržnici Play in ki – ne dela popolnoma nič.

  Objavljeno: 8.4.2014več
 • Careto še hujši kot Stuxnet ali Flame

  Minuli teden smo izvedeli za nov kos zlonamerne programske opreme (malware), ki se uvršča na rastoči seznam vladnega malwara. Raziskovalci v Kaspersky Labu so odkrili Careto, ki ga je zelo verjetno napisal nekdo, ki govori špansko. Izbor tarče namiguje, da morda prav Španci.

  Objavljeno: 17.2.2014 06:00več
 • Slovenskemu hekerju slabih pet let zapora

  Nekdanji študent računalništva, Matjaž Škorjanec, širši javnosti poznan kot avtor botneta Maripose, katerega sta poleg slovenske policije lovila tudi ameriški FBI ter španska CNP, je bil na Mariborskem sodišču obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora. Zaradi izdelave zlonamernega programa vdiranja v informacijske sisteme ter pranja denarja bo poleg zaporne kazni ob stanovanje in avto, ki ju je kupil s protipravno pridobljenim denarjem. Denarna kazen znaša 3000 evrov, kriti pa bo moral tudi stroške postopka, višina katerih še ni znana. Z izrekom kazni je epilog dobila zgodba, v kateri so španski hudodelci s pomočjo Škorjančevega programa okužili več kot 13 milijonov računalnikov po svetu.

  Objavljeno: 25.12.2013več
 • Računalniški virusi, ki skačejo po zraku?

  Kako se najučinkoviteje zaščititi pred vdori v sisteme in virusi? Za res pomembne industrijske sisteme je odgovor res enostaven – ne smete jih povezati v internet ali lokalno omrežje niti nanje priključevati prenosnih nosilcev podatkov. Računalniški virusi, v nasprotju z začetniškim prepričanjem nepoznavalcev, ne letijo po zraku. In tudi okužbe se v skrajnem primeru pozdravi s formatiranjem. Virusi se pač ne morejo skriti pod stopnice. Pa se res ne morejo?

  Objavljeno: 6.11.2013 06:00več
 • Botnet početveril rabo Tora

  Tor je zelo priročno omrežje v internetu, ki nam omogoča praktično popolnoma anonimno brskanje. Uporaba Tora je brezplačna in dostopna vsakomur, predvsem pa ni prepovedana (več o tem v našem članku). Kljub temu je uporabnikov Tora sorazmerno malo, tam okoli pol milijona. Potem pa je konec avgusta njihovo število nenadoma začelo sunkovito rasti in do danes preseglo že dva milijona. Kaj se dogaja? Trenutno najverjetnejša razlaga je botnet Mevade.A.

  Objavljeno: 6.9.2013 06:00več
 • Najnevarnejši virus na Androidu

  S priljubljenostjo mobilnega operacijskega sistema Android naraščajo tudi nevarnosti, ki prežijo na njegove uporabnike. Raziskovalec podjetja Kaspersky, Roman Unuchek, je nedavno odkril najnevarnejši virus na Androidu doslej. Gre za trojanca Backdoor.AndroidOS.Odad.a, ki okuženega uporabnika olajša za evro ali dva s pošiljanjem plačljivih SMS sporočil. Zapletena struktura virusa spominja na tovrstne škodljivce z operacijskega sistema Windows. Uporabnik okužbo pobere z odpiranjem neželenih SMS sporočil. Virus se širi prek znanih lukenj v Androidu in dodatno nameščenih programih, med katerimi je DEX2JAR, ki ga uporabljajo antivirusni programi za analizo sumljive programske opreme. Na srečo je trojanec, ki ga je zelo težko odkriti in odstraniti, za zdaj še dokaj redek.

  Objavljeno: 9.6.2013 07:00več
 • Microsoft razbil kriminalno omrežje

  Microsoft je v navezi z ameriško policijsko in obveščevalno agencijo FBI ohromil zlonamerno omrežje Citadel. Gre za omrežje nadzorovanih računalnikov botnet, v katerega je bilo v letu in pol vključenih 5 milijonov nič hudega slutečih uporabnikov operacijskega sistema Windows. Med nesrečniki so Američani, Evropejci, Indijci in Avstralci.

  Objavljeno: 7.6.2013 06:00več
ph