Teme - virus

 • Spora, nova generacija izsiljevalskih virusov

  Strokovnjaki za varnost poročajo o najdbi novega tipa izsiljevalskega virusa, ki je še bolj sofisticiran kot dosedanji, prinaša pa tudi »inovativen« pristop pri »trženju« odkupnin. Zlonamerni program z imenom Spora so doslej zaznali predvsem v Rusiji, vendar obstoj spletne strani v angleščini daje slutiti, da bodo avtorji kmalu začeli ciljati tudi na uporabnike drugod po svetu. Po mnenju strokovnjakov gre za profesionalno dizajniran program, proti kateremu se bo zelo težko, če že ne nemogoče, boriti z dosedanjimi metodami.

  Objavljeno: 12.1.2017 01:00 | Teme: virus, varnost
 • Izsiljevalski virusi tudi v televizorjih

  Izsiljevalski virusi (ransomware) so, milo rečeno, ena največjih nadlog, ki smo jih srečali v zadnjih letih na osebnih računalnikih. Prisotni so tudi na nekaterih mobilnih platformah, recimo izsiljevalski program FBI na operacijskem sistemu Android. Okoli novoletnih praznikov pa je Američan Darren Cauthon po Twitterju presenečeno spoznal, da je naletel na okuženi pametni televizor, prav tako z izsiljevalskim programom FBI.

  Objavljeno: 7.1.2017 01:00 | Teme: virus, varnost, televizor
 • Virus, ki rudari kriptovaluto

  Bitcoin je že zdavnaj postal prevelik, da bi ga lahko rudarili doma, kot smo to počeli v zgodnjih časih. Danes ga rudarijo v glavnem Kitajci na velikanskih farmah specializiranih računalniških sistemov, zato tudi virusi, ki so okužene računalnike vpregli v rudarjenje bitcoinov, niso več aktualni. So pa za kakšne druge kriptovalute.

  Objavljeno: 13.9.2016 08:00 | Teme: virus
 • Specializirani virus Sauron pet let prikrito vohunil

  Sveže odkrita vohunska programska oprema z imenom Sauron dokazuje, da je mogoče neopaženo vohuniti pet let, če deluje dovolj pritajeno in ne povzroča nevšečnosti ali škode. Symantec in Kaspersky Lab poročata o doslej neznani hekerski ekipi Strider, ki je vsaj od leta 2011 v več državah upravljala virus Sauron (znan tudi kot Remsec).

  Objavljeno: 10.8.2016 05:00 | Teme: virus
 • Evropa proti izsiljevalskim prijemom

  Evropska policijska agencija Europol se je povezala z nizozemsko policijo in varnostnimi strokovnjaki pri Kasperskem in Intel Security (Mcafee) ter vzpostavila spletno mesto No more ransom. Izsiljevalski »virusi« (in podobni prijemi) so namreč v letošnjem letu naravnost eksplodirali, o čemer smo pisali tudi pri Monitorju, zato je osnovni cilj omenjene strani uporabnikom dati še tretjo izmed možnosti, namesto da lahko izbirajo le med »plačaj« in »ne plačaj«.

  Objavljeno: 26.7.2016 13:00 | Teme: varnost, virus
 • RAA - nov tip izsiljevalskega virusa na pohodu

  Strokovnjaki za varnost so izsledili nov tip izsiljevalskega virusa, ki je v celoti napisan v Javascriptu. Zlonamerna koda z imenom RAA se širi kot dokument v priponki elektronskega sporočila, ob aktivaciji pa zakodira datoteke na lokalnih pomnilniških nosilcih in zahteva odkupnino za njihovo dešifriranje. Cena odkupnine je trenutno 250 dolarjev.

  Objavljeno: 27.6.2016 01:00 | Teme: varnost, virus
 • TeslaCrypt je preteklost, objavljen glavni ključ

  Zgodbe o izsiljevalskih virusih imajo redko srečne konce, pa še ti so navadno posledica trdega dela raziskovalcev in površnosti piscev virusov. Zato je toliko bolj presenetljiv konec virusa TeslaCrypt, za katerega so pisci javno objavili glavni dešifrirni ključ. Univerzalno orodje za odklep je že na voljo.

  Objavljeno: 20.5.2016 05:00 | Teme: virus
 • Izsiljevalski Jigsaw datoteke tudi briše

  Pomanjkanja domišljije in izvirnosti pa piscem izsiljevalskih virusov, ki so sicer postali že resna nadloga, ne moremo očitati. Najnovejši odkriti ransomware se imenuje Jigsaw (Ugankar) po istoimenskem liku iz filmske franšize Žaga. Táko ime si je prislužil, ker uporabnika izsiljuje s časom, prikaže pa tudi znano lutko iz filma.

  Objavljeno: 14.4.2016 07:00 | Teme: virus
 • Zlomili izsiljevalsko Petyo

  Izsiljevalski virus Petya, ki smo si ga zapomnili, ker se ne zadovolji le z uporabnikovimi datotekami, temveč šifrira kar zagonski sektor in glavno datotečno tabelo na disko, je premagan. Za zdaj še anonimni samaritan je na internetu objavil orodje, ki nam izračuna geslo za odklep podatkov. Algoritem potrebuje nekaj podatkov z diska, zato ga moramo prestaviti v drug računalnik in prebrati s posebnimi orodji.

  Objavljeno: 13.4.2016 05:00 | Teme: virus
 • Izsiljevalski virus ve, kje živimo

  V Angliji se je pojavil nov izsiljevalski virus. Maktub je hiter in učinkovit zlonamerni program, ki v nekaj sekundah po okužbi kriptira vredne datoteke na lokalnem disku ter od uporabnika zanje zahteva odkupnino. Slednja se sčasoma veča, dlje, ko žrtev odlaša s plačilom, višji je znesek, ki mu odšifrira zaklenjene podatke. Od drugih tovrstnih virusov se Maktub razlikuje po tem, da početje opravičuje z dolgovi do legitimnih poslovnih subjektov, obenem pa pozna poleg žrtvinega elektronskega tudi njen domač naslov, kar je razvidno iz lažnega e-maila, ki ga žrtev prejme. Zasebne podatke so zlikovci bržkone pridobili iz ene od ukradenih baz večjih spletnih storitev, kakršna je Ebay. Strokovnjaki svetujejo, da ob prejemu elektronske pošte, ki bi od uporabnika zahtevala kakršnokoli sumljivo plačilo, četudi bi vsebovala osebne podatke, kakršen je domač naslov, dotično nemudoma izbrišejo, v nobenem primeru pa ne klikajo sporočilu pripete povezave.

  Objavljeno: 11.4.2016 08:00 | Teme: virus, varnost

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

JXGuB2E3qYI

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji