Teme - virus

 • Nov val izsiljevalskih programov

  Na pohodu je nov izsiljevalskih zlonamerni program Locky, ki tako kot mnogi podobni programi na napadenem računalniku šifrira datoteke, za njihov odklep pa moramo plačati mastno odkupnino. Trenutna cena odklepa je višja kot pri podobnih napadih v preteklosti in znaša tri bitcoine, kar je trenutno skoraj 1.200 evrov.

  Objavljeno: 11.3.2016 01:00več
 • Prva izsiljevalska koda za Applove Mace

  Applovi osebni računalniki z operacijskim sistemom Mac OS X veljajo za zelo varno in malokrat napadeno okolje. Toda v preteklem vikendu se je na spletu pojavila prva epidemija izsiljevalskih programov, (ransomware), ki specifično cilja na uporabnike Macov.

  Objavljeno: 7.3.2016 01:00več
 • Brezplačno orodje za reševanje datotek, ki jih je zaklenil TeslaCrypt

  TeslaCrypt je izsiljevalski program, ki se širi preko elektronske pošte s sporočilom, kateremu je pripeta zlonamerna datoteka. Ob kliku nanjo se s spleta prenese program, ki nemudoma prične s šifriranjem podakov na lokalnem disku, nakar radovednega nesrečneža obvesti, da mora za njihov odklep plačati odkupnino. V različici 2.0, ki je v Slovencem največ preglavic delala konec lanskega leta, je bilo za dešifriranje datotek potrebno plačati 500 ameriških dolarjev v valuti bitcoin. V primeru neplačila so bili podatki izgubljeni.

  Objavljeno: 28.1.2016 01:00več
 • Izsiljevalski virus z »napako«

  Kaj se zgodi, če date kodo zlonamernega programa nekomu, ki ne ve, kaj počne? Strokovnjaki za varnost podjetja Trend Micro so naleteli na izsiljevalski virus, ki napadene datoteke zaklene tudi pred izsiljevalci.

  Objavljeno: 16.1.2016 01:00več
 • Takole vam lahko prisluškuje vsakdo

  Mineva mesec dni od vdora v italijansko podjetje Hacking Team, ki proizvaja različne vrste vohunske in prisluškovalne programske opreme za večinoma državne uporabnike po celem svetu. Neznanci so na vdor opozorili zelo brutalno, in sicer so na internet poslali 400 GB različnih dokumentov, ki vključujejo sporočila in dopise, račune ter tudi izvorno kodo. V tem mesecu dni so objavljeno analizirali številni posamezniki in podjetja, rezultati pa so strah vzbujajoči.

  Objavljeno: 7.8.2015 06:00več
 • Virusi se skrivajo tudi v grafični kartici

  V aktualni številki Monitorja smo pisali o virusih, ki za skrivanje izkoriščajo firmware in servisna področja na disku, kar jih napravi praktično neulovljive in neodstranljive. Od tedaj so raziskovalci pokazali delujoč koncept virusov, ki delujejo v grafičnem procesorju (GPU) namesto v centralnem, s čimer se še dodatno skrijejo.

  Objavljeno: 11.5.2015 12:00več
 • Virus, ki se samouniči, če ga poskušamo odstraniti

  Ciscova raziskovalca sta na svojem Blogu opisala računalniški virus Rombertik, ki je na prvi pogled čisto običajen - služi pač kraji vseh mogočih podatkov, ki jih uporabnik v spletne strani vpisuje z okuženim računalnikom (da, to je žal »običajno«). Običajen je tudi način okužbe – uporabnik mora na računalniku zagnati izvršljivo datoteko.

  Objavljeno: 8.5.2015 11:01več
 • Konec izsiljevalskega virusa?

  Podjetje Kaspersky Lab je v sodelovanju z nizozemsko enoto za boj proti računalniškemu kriminalu National High Tech Crime Unit (NHTCU) izdelalo orodje, ki odklene datoteke, zaklenjene z izsiljevalskim virusom CoinVault.

  Objavljeno: 14.4.2015 07:00več
 • Računalniki Lenovo z reklamnim programom

  Uporabniki novih računalnikov podjetja Lenovo so bili do nedavnega deležni "obogatenega iskanja" po spletu, saj so bili rezultati obogateni z oglasi, Podrobnejši pregled dogajanja na računalniku je razkril, da so računalniki delovali povsem v skladu s pričakovanji proizvajalca. Slednji jim je namreč "testno" vgradil reklamni program Superfish, ki vohuni za uporabnikom in njegovimi (spletnimi) navadami ter skladno z dognanji meša štrene dežurnemu brskalniku.

  Objavljeno: 19.2.2015 14:00več
 • Pritajene reklame v odobrenih Androidnih programih

  Apple in Google se na vse kriplje trudita, da bi kupcem mobilnih telefonov v svojih spletnih prodajalnah ponudila le preverjene, zaupanja vredne programe. A je Google pri temu kot kaže manj uspešen ali dosleden.

  Objavljeno: 6.2.2015 01:00več
ph