Teme - virus

 • Izsiljevalski virus Ryuk zaslužil dobre tri milijone evrov

  Izsiljevalski virus Ryuk je od avgusta lani razvijalcem prislužil 3,7 milijona ameriških dolarjev v bitcoinih.

  Objavljeno: 14.1.2019 08:00več
 • Shamoon se je vrnil in napadel naftnega giganta

  Vrnil se je virus Shamoon, ki se je minuli teden pojavil v dveh oblikah in napadel tudi energetska podjetja na Bližnjem vzhodu. Prvi so napad potrdili v italijanskem podjetju Saipem, kjer je virus onesposobil približno 10 odstotkov računalnikov. Saipem je naftni in plinski gigant, ki ima 46.000 zaposlenih in ima obsežne operacije tudi na Bližnjem vzhodu (Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt), v Indiji, na Škotskem in seveda Italiji, kjer so bili prizadeti njegovi računalniški sistemi. Sicer posluje v več kot 60 državah.

  Objavljeno: 18.12.2018 05:00več
 • Odkrit virus, ki preživi formatiranje

  Včasih je veljalo, da s formatiranjem računalnika in ponovno namestitvijo operacijskega sistema zagotovo pobrišemo vso nesnago. Že pred časom smo pisali, da se je to spremenilo, in najnovejša odkrita zlonamerna programa oprema to potrjuje. Ruski Lojax namreč preživi tudi ponovno namestitev.

  Objavljeno: 1.10.2018 05:00več
 • Na okuženi strani GURS-a rudarili kriptovalute

  Coinhive je že stari znanec, ki se vsake toliko časa pojavi na spletnih straneh, kjer brez privoljenja uporabnikov izkorišča njihove procesorje za rudarjenje kriptovalut. V zadnjem večjem širjenju je prizadel tudi dve slovenski strani, med drugim tudi podstran Geodetske uprave (GURS).

  Objavljeno: 9.5.2018 20:00več
 • Kako je moral Maersk zaradi virusa lani na novo postaviti cel IT

  Ko je lani poleti pustošil uničevalski virus NotPetya, za katerim naj bi po predvidevanjih strokovnjakov stala Rusija in merila na Ukrajino, je bil ena izmed največjih žrtev tudi Maersk. Danski logistični gigant, ki upravlja več kot 600 ladij, je bil tako hudo prizadet, da so morali na novo postaviti praktično cel IT, celotna škoda pa je presegla 300 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 26.1.2018 08:00več
 • Leto 2017 prebojno za zlonamerno kodo na OS X in Androidu

  Varnostno podjetje F-Secure je zapisalo, da je bilo leto 2017 zelo »uspešno« za vse vrste zlonamerne kode, ki so bile pisane za operacijski sistem OS X in Android.

  Objavljeno: 5.11.2017 12:00več
 • CCleaner okužen

  Priljubljeni odstranjevalec računalniške navlake CCleaner je (bil) okužen. Hekerji so zlonamerno kodo priložili uradni različici programa in prizadeli več milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 19.9.2017 08:00več
 • Industroyer dostojen Stuxnetov naslednik

  Hekerski napad, ki je lanskega decembra za dobro uro severna predmestja ukrajinske prestolnice Kijev pahnil v temo zaradi prekinjene dobave električne energije, je v resnici zakrivil sofisticiran virus, ki je bil napisan prav s tem namenom. ESET je danes objavil poročilo o dogodku, v katerem ugotavlja, da je virus Industroyer po Stuxnetu drugi odkriti virus, ki je bil napisan namensko za vplivanje na kritično infrastrukturo ali industrijske procese.

  Objavljeno: 12.6.2017 18:00več
 • Virus, ki rudari z Raspberryjem Pi

  Na internetu se je znašel kos zlonamerne programske opreme (malware), ki razbija dva še vedno precej zakoreninjena mita – da virusov za Linux ni in da je Raspberry Pi prešibek za kakšne resne izračune. Sicer že dlje časa vemo, da to dvoje ne drži, a virus Kinux.MulDrop.14 je nov dokaz.

  Objavljeno: 8.6.2017 16:00več
 • Avtorji virusa WannaCry so Kitajci!

  Raziskovalci podjetja Flashpoint na podlagi analize izsiljevalskega sporočila virusa WannaCry, ki je okužil več kot 200.000 računalnikov v stotih državah sveta in povzročil pravo informacijsko apokalipso, ugotavljajo, da so njegovi avtorji Kitajci.

  Objavljeno: 30.5.2017 10:00več