Teme - vdor

 • Hekerji naj bi bili vdrli v nemški raketni sistem

  Raketni sistem Patriot na meji med Turčijo in Sirijo naj bi izvedel "nepojasnjene ukaze", ki so mu jih posredovali hekerji, poročajo nemški mediji. Omenjeni sistem namreč pripada nemški vojski, ki z njim varuje omenjeno mejo. Nemško ministrstvo za obrambo zanika vdor.

  Objavljeno: 11.7.2015 11:00več
 • Velik vdor v ameriško državno upravo

  Odmevni hekerski napadi na ameriške cilje v zadnjih dneh kar ne pojenjajo. Zadnja v nizu zgodb se je sicer zgodila že aprila, vendar so ameriške oblasti pravo razsežnost priznale šele v minulih dneh. Vdor v agencijo, ki upravlja s kadri v ameriški javni upravi (OPM - Office of Personnel Management), je odtujil pomembne podatke od kar 21,5 milijonov sedanjih in bivših zaposlenih.

  Objavljeno: 11.7.2015 01:00več
 • Zanimive posledice napada na Hacking Team

  Posledice napada na Hacking Team, ki je minuli konec tedna osramotil enega izmed največjih proizvajalcev orodij za izrabo ranljivosti v programski opremi (torej vdiranje in prisluškovanje), so predvidljivo-ironične. Tako dobri kot slabi hekerji so izvedeli za številne doslej skrbno varovane in javnosti neznane ranljivosti, Hacking Team pa je začel omejevati škodo, kolikor to pač gre.

  Objavljeno: 10.7.2015 07:00več
 • Duqu 2.0 izkoriščal ukraden certifikat

  Minuli teden je ugledno rusko podjetje za računalniško varnost Kaspersky Lab sporočilo, da so v svojih omrežjih zaznali napadalno kodo Duqu 2.0, s katero so napadalci pridobili dostop do računalnikov. Isti kos kode so uporabili tudi za prisluškovanje srečanjem Varnostnega sveta Združenih narodov. Danes je znano več.

  Objavljeno: 16.6.2015 19:00več
 • Kaspersky Lab kot kovačeva kobila žrtev dovršenega napada

  Rusko podjetje Kaspersky Lab, ki je odkrilo, analiziralo, dokumentiralo in razgalilo številne najbolj dovršene napade na različne organizacije, podjetja in države, je bilo samo žrtev izjemno premetenega hekerskega napada. Med testiranjem novega orodja za odkrivanje napadov, so opazili sumljiv promet po lastnem omrežju. Preiskava je pokazala, da jih je enkrat lani okužila Duquju podobna koda.

  Objavljeno: 11.6.2015 08:00več
 • Napaden nemški parlament

  Pred več kot mesecem dni so računalnikarji v nemškem parlamentu zaznali vdor v omrežje Bundestag. Trojancev, ki podatke iz omrežja pošiljajo neznanemu prejemniku, se do danes niso uspeli znebiti, zato razmišljajo o menjavi tako programske kot strojne opreme. Sumijo, da za napadom stojijo Rusi. V parlamentu te dni poteka razprava o naslednjih korakih. Poleg menjave računalniške infrastrukture je ena od možnih rešitev posredovanje nemške varnostne službe, ki parlamentarcem ne diši najbolj. Takoj so se znašli pod udarom nemškega tiska, ki se čudi, da jih v parlamentu ne moti vohunjenje tujih agencij, medtem ko se nadvse bojijo domačih.

  Objavljeno: 11.6.2015 07:00več
 • V ZDA največji hekerski napad na državno upravo

  V ZDA se je zgodil eden največjih vdorov v računalniški sistem državne uprave. Včeraj so sporočili, da so neznani napadalci aprila uspeli pristopiti do podatkov Zvezne kadrovske službe (Office of Personnel Management) ter odnesti podatke štirih milijonov sedanjih in nekdanjih javnih uslužbencev. Preiskava že poteka.

  Objavljeno: 5.6.2015 14:00več
 • Heker upravljal z letalom

  Chris Roberts je 15. aprila potoval z letalom iz Dencerja v Chicago. Med letom se je s prenosnikom priklopil na omrežje letala in začasno prevzel nadzor nad letalom. Preiskava ameriške varnostne agencije FBI je pokazala, da se je Roberts na omrežje priklopil prek sistema SEB, ki skrbi za zabavo potnikov med letom. Uporabil je hekerski pripomoček Vortex in se priklopil na računalnik, ki upravlja pogon letala. Uspelo mu je posredovati ukaz za vzpenjanje, zato je letalo za trenutek zašlo z začrtane poti. Robertsa, ki naj bi v preteklosti že večkrat izvajal tovrstne teste, so odkrili po objavi sporočila na družabnem omrežju Twitter. Grozi mu zaporna kazen.

  Objavljeno: 16.5.2015 08:00več
 • Sony piratizira

  Vdor v omrežje podjetja Sony je razkril marsikatero sočno podrobnost o podjetju. Zadnja zanimivost razkriva, da so Japonci na svojih strežnikih med drugim hranili piratski kopiji knjig o hekanju. Gre za priznana naslova s področja računalniške varnosti, Inside Cyber Warfare in Hacking: The Next Generation. Ironija je očitna. Sony, ki zagovarja strogo politiko zaščite avtorskih pravic, sam krši dotične zakone. Kaj si o tem misli založnik omenjenih knjig (O’Reilly) ni znano, prav tako pa izjave v zvezi z dogodkom niso želeli posredovati niti Japonci.

  Objavljeno: 19.4.2015 10:00več
 • Kako zmagati na lotu

  V ameriški zvezni državi Iowa so januarja aretirali Eddieja Raymonda Tiptona, odgovornega za varnost v tamkajšnji loteriji, sedaj pa so ga uradno obtožili prevare. Tožilstvo mu očita, da je računalniški sistem spremenil tako, da so bile izžrebane zmagovalne številke, ki jih je imel na srečki prav on.

  Objavljeno: 15.4.2015 09:00več