Teme - varnost

 • Odkrita ranljivost v Toru, javno predavanje odpovedano

  Predavanje o novi ranljivosti v anonimizacijskem internetnem omrežju Tor, ki bi ga morali poslušati na letošnji konferenci Black Hat, so iz nepojasnjenih razlogov odpovedali. Uradni razlog je pravne narave, saj naj raziskovalec ne bi imel dovoljenja svoje matične ustanove, kar je takoj spodbudilo kopico teorij in špekulacij.

  Objavljeno: 24.7.2014 14:00več
 • Piškotke smo omejili, bravo mi

  Raziskovalci iz univerz Princeton in Leuven so predstavili analizo novega načina sledenja uporabnikom v spletu, ki popolnoma zaobide sistem piškotkov, proti kateremu je Evropa (in še posebej Slovenija) v zadnjem času zagnala tako hajko.

  Objavljeno: 23.7.2014 10:00več
 • Porast vdorov v elektronsko pošto tudi pri nas

  V odzivnem centru za računalniško varnost SI-CERT opozarjajo, da opažajo v zadnjem tednu veliko porast prijav vdorov v elektronsko pošto. S tem povezano pa je tudi vse več primerov, ko uporabniki od svojih prijateljev in znancev dobijo čuden e-mail, v katerem jih prosijo za nujno nakazilo denarja, saj naj bi jim v tujini ukradli prtljago z vsemi dokumenti. Povezava med primeri je jasna, gre za obliko spletne goljufije, kjer napadalec najprej vdre v elektronsko pošto znanca, v njegovem imenu pa pošlje vsem kontaktom sporočilo, da potrebuje denar.

  Objavljeno: 18.7.2014 11:00več
 • Pri potovanju v ZDA poskrbite za baterije elektronskih naprav

  Če z letalom potujete v ZDA s prenosnimi računalniki, pametnimi telefoni, tablicami ali drugo elektroniko, morate poskrbeti za delujoče baterije, sicer naprav ne boste smeli vzeti s seboj, sami pa boste šli na dodaten pregled.

  Objavljeno: 7.7.2014 10:00več
 • Da bodo dom in poslovni prostori varni

  Poletne počitnice so priložnost za vlomilce, da si postrežejo z našim premoženjem. Kako to preprečimo in koliko stane? Preverili smo tudi možnosti za samogradnjo alarmno-nadzornega sistema z vgrajeno umetno inteligenco, ki ga ne moremo kupiti v redni prodaji.

  Objavljeno: 24.6.2014 | Kategorija: Vklopveč
 • Android in Windows Phone bosta dobila možnost blokade

  Zaradi vse večjih težav s krajo pametnih telefonov (in s tem povezano izgubo podatkov) bosta Google in Microsoft v svoje mobile operacijske sisteme vgradila t.i. “Kill Switch”. Gre za funkcijo, s katero lahko telefon na daljavo povsem onesposobimo. To nekateri (Apple, Samsung) sicer ponujajo že nekaj dlje časa.

  Objavljeno: 21.6.2014 14:00več
 • Zlonamerna programska oprema na novih telefonih

  S strani varnostnega podjetja G-Data so prišla opozorila, da so na nekaterih novih telefonih našli zlonamerno programsko opremo. Nemško podjetje je izpostavilo kitajski telefon Star N9500, ki se prodaja preko spletne strani eBay (in tudi nekaterih drugih spletnih straneh), naj bi šlo za poceni klon Samsungovega Galaxy S4. Na nekaterih telefonih so našli lažno aplikacijo za trgovino Google Play, ob tem pa še trojanski konj Uupay.D. Po njihovem mnenju naj bi trojanski konj lahko beležil klice in SMSe, elektronsko pošto, podatke o brskanju po spletu, itd, podatke pa naj bi nalagal na strežnik na kitajskem.   

  Objavljeno: 18.6.2014 14:00več
 • Vohunjenje za uporabniki Googla je v Angliji »legalno«

  Po besedah britanskih oblasti lahko agencija GCHQ (britanska NSA) povsem legalno in brez sodnega naloga vohuni za uporabniki Googla, Facebooka in spletnih ponudnikov elektronske pošte, saj se ta podjetja nahajajo v tujini. To je izjavil vodja GCHQ, Charles Farr, v okviru sodnega postopka, ki so ga sprožili pri nevladni organizaciji Privacy International.

  Objavljeno: 18.6.2014 08:00več
 • Konec TrueCrypta

  Priljubljen program za šifriranje podatkov TrueCrypt nima več svoje domače strani, na strani za prenos pa z rdečimi črkami najdemo opozorilo, da morebiti vsebuje nepopravljene ranljivosti in da njegovo rabo odsvetujejo.

  Objavljeno: 30.5.2014 05:00več
 • Vodja LulzSeca svoboden

  Heker Sabu, ki je do aretacije leta 2011 vodil skupino LulzSec, kasneje pa kot ovaduh delal za FBI, je bil obsojen na sedem mesecev zapora in leto dni preizkusne dobe. To je bistveno manj od zagroženih 26 let zapore kazni.

  Objavljeno: 28.5.2014 05:00več