Teme - varnost

 • Identifikacija s premikanjem miške

  Identiteto uporabnika je mogoče precej dobro preveriti s primerjavo vzorca uporabe miške in drugih načinov rokovanja z napravo, ugotavljajo v mladem start-upu, kjer razvijajo nov sistem za preverjanje istovetnosti.

  Objavljeno: 31.8.2014 05:00več
 • Po zlorabi spletne banke bo NLB morala vrniti denar

  Po štirih in pol letih pravnega spora je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo, po kateri mora NLB potrošniku vrniti 5000 evrov, ukradenih z zlorabo spletne banke. Konkretno je šlo leta 2009 (ko je bilo potrošniku ukradenih 5150 evrov) za spletno ribarjenje oziroma lažno spletno stran, na kateri je komitent NLBja vnesel svoje identifikacijske podatke, ki so jih tako pridobili nepridipravi.

  Objavljeno: 12.8.2014 17:00več
 • Varni Blackphone je vseeno ranljiv

  Poleti je stekla prodaja telefona Blackphone, namenjenega vsem, ki želijo največjo možno stopnjo varnosti. Telefon poganja prirejena različica operacijskega sistema Android, na njem je nameščenih kar nekaj različnih aplikacij za zasebnost in varnost, predvsem aplikacije za šifrirano komunikacijo (klici, kratka sporočila, itd).  

  Objavljeno: 12.8.2014 10:00več
 • Naprave USB naj bi predstavljale kritično varnostno ranljivost

  Nemška strokovnjaka za računalniško varnost, Karsten Nohl in Jakob Lell, pravita, da lahko naprave, ki jih priklapljamo preko vmesnika USB, okužijo računalnike z zlonamernimi programi brez vednosti uporabnika. Da so lahko USB ključki nevarni je seveda že znano, zaradi nove ranljivosti pa so lahko nevarne prav vse naprave, ki jih priklapljamo na USB.

  Objavljeno: 11.8.2014 09:00več
 • Novi napadi prek USB

  Raziskovalci so pokazali nov način napada na računalnike, ki izkorišča firmware v napravah z USB-priklopom in omogoča popoln prevzem nadzora nad računalnikom.

  Objavljeno: 1.8.2014 05:00več
 • FakeID – nova grožnja za Android

  Varnostni strokovnjaki podjetja BlueBox labs so odkrili novo veliko ranljivost v operacijskem sistemu Android, ki se z lažnimi identifikacijami lahko prikrade do uporabnikovih podatkov in v druge programe vgradi svojo zlonamerno kodo.

  Objavljeno: 31.7.2014 01:00več
 • Rusija bi plačala za razbitje Tora

  Rusko ministrstvo za notranje zadeve je na svojih spletnih straneh ponudilo 3,9 milijona rubljev (okoli 82.000 evrov) za tehnologijo, ki bi iz anonimnega omrežja Tor znala razbrati uporabnike, ki ga uporabljajo.

  Objavljeno: 26.7.2014 06:01več
 • Odkrita ranljivost v Toru, javno predavanje odpovedano

  Predavanje o novi ranljivosti v anonimizacijskem internetnem omrežju Tor, ki bi ga morali poslušati na letošnji konferenci Black Hat, so iz nepojasnjenih razlogov odpovedali. Uradni razlog je pravne narave, saj naj raziskovalec ne bi imel dovoljenja svoje matične ustanove, kar je takoj spodbudilo kopico teorij in špekulacij.

  Objavljeno: 24.7.2014 14:00več
 • Piškotke smo omejili, bravo mi

  Raziskovalci iz univerz Princeton in Leuven so predstavili analizo novega načina sledenja uporabnikom v spletu, ki popolnoma zaobide sistem piškotkov, proti kateremu je Evropa (in še posebej Slovenija) v zadnjem času zagnala tako hajko.

  Objavljeno: 23.7.2014 10:00več
 • Porast vdorov v elektronsko pošto tudi pri nas

  V odzivnem centru za računalniško varnost SI-CERT opozarjajo, da opažajo v zadnjem tednu veliko porast prijav vdorov v elektronsko pošto. S tem povezano pa je tudi vse več primerov, ko uporabniki od svojih prijateljev in znancev dobijo čuden e-mail, v katerem jih prosijo za nujno nakazilo denarja, saj naj bi jim v tujini ukradli prtljago z vsemi dokumenti. Povezava med primeri je jasna, gre za obliko spletne goljufije, kjer napadalec najprej vdre v elektronsko pošto znanca, v njegovem imenu pa pošlje vsem kontaktom sporočilo, da potrebuje denar.

  Objavljeno: 18.7.2014 11:00več