Teme - varnost

 • V računalniškem kriminalu le okoli 100 vplivnih ljudi

  Po besedah Troels Oertinga, vodje oddelka za računalniški kriminal pri Europolu, je na svetu le okoli sto zares vplivnih in dobrih programerjev, ki se ukvarjajo z računalniškim kriminalom. V intervjujem z angleški BBC je izjavil, da bi bilo potrebno ciljati le tistih nekaj najboljših, brez katerih bi bil računalniški kriminal bistveno manj učinkovit. Največje težave so zaenkrat v dejstvu, da tovrstni kriminal ne pozna meja, ki jih morajo upoštevati varnostni organi (Europol, policija, itd). Največ nepridipravov, ki se ukvarjajo z računalniškim kriminalom, naj bi bilo v Rusiji in na rusko govorečih območjih.    

  Objavljeno: 11.10.2014 14:00več
 • Tudi Symantec se bo razdelil

  Po novici, da se bo podjetje Hewlett-Packard razdelilo na dva dela, prihaja seda podobna novica še iz varnostnega podjetja Symantec. Eno podjetje se bo ukvarjalo z varnostnimi rešitvami, vključno s šifriranjem, SSL certifikati, varnostjo omrežji, itd, drugo podjetje bo skrbelo za upravljanje s podatki. Slednje naj bi letos prineslo 2,5 milijard dolarjev prometa, varnostne rešitve pa 4,2 milijarde. Ločitev naj bi bila končana do konca naslednjega leta.

  Objavljeno: 10.10.2014 10:00več
 • Ruska skupina pridobila dostop do 500.000 bančnih računov

  Varnostno podjetje Proofpoint je objavilo poročilo, v katerem trdijo, da so odkrili rusko kriminalno združbo, ki je okužila preko 500.000 računalnikov in s tem dobila dostop do več sto tisoč spletnih bančnih računov. Zlonamerno kodo so umestili v pomanjkljivo zaščitene strani Wordpress, od koder se je prenesla na računalnike obiskovalcev. Gre za program Qakbot, ki se priklopi v spletni brskalnik in pobere podatke po tem, ko se prijavimo v spletno stran (torej ko brskalnik že dešifrira SSL/TLS kodiranje). Dobra polovica računalnikov uporablja Windows XP, večina teh pa brskalnik Internet Explorer. Večina okuženih uporabnikov uporablja ameriške banke, nekaj jih je tudi v Evropi.

  Objavljeno: 8.10.2014 14:00več
 • Zlonamerna koda najdena na bankomatih po vzhodni Evropi

  Raziskovalci varnostnega podjetja Kaspersky Lab so objavili, da se je na petdesetih bankomatih po vzhodni Evropi našlo zlonamerno kodo, zaradi katere so napadalci lahko prisilili bankomate, da na zahtevo izdajo denar. Program, imenovan Backdoor.MSIL.Tyupkin, je narejen za bankomate enega izmed večjih proizvajalcev, na katerih teče 32 bitna različica sistema Windows. Za okužbo bankomatov je potreben fizičen dostop do dela bankomata, ki je sicer skrit za zaklenjeno ploščico. Namesti se preko zagonskega CDja, po vnovičnem zagonu naprave je bankomat že pod nadzorom nepridipravov. Na ta način se naj bi ukradlo že več milijonov dolarjev, zlonamerni program se je začel pojavljati tudi drugje (na Kitajskem, v Indiji in v ZDA).

  Objavljeno: 8.10.2014 08:00več
 • Poreden USB se vrača

  O varnostni luknji z imenom BadUSB smo nekaj mesecev nazaj že pisali in ugotovili, da gre za resen problem. Na srečo sta istih misli bila tudi hekerja, ki sta napako odkrila. Zaradi potencialne grožnje kode, ki omogoča ugrabitev najrazličnejših USB naprav, nista nikoli objavila.

  Objavljeno: 5.10.2014 12:00več
 • Srce namesto gesla

  Mlado podjetje Bionym iz Toronta ima morda odgovor, kako za vselej nadomestiti gesla za prijavo v različne naprave in programe, a pri tem ohraniti visoko stopnjo varnosti. Za varno prijavo bo dovolj okoli zapestja nositi zapestnico Nymi, ki pravega uporabnika določi z merjenjem EKG (elektrokardiograma) uporabnikovega srca.

  Objavljeno: 27.9.2014 01:00več
 • Shellshock: največja ranljivost doslej

  Strokovnjaki za varnost so kot kaže našli morda celo največjo ranljivost v računalniških sistemih doslej. Ta se nanaša na ukazno vrstico Bash (Bourne-Again Shell), kot sestavni del ogromnega števila sistemov na temelju Linuxa in Unixa, ranljiv pa je tudi Mac OS X.

  Objavljeno: 26.9.2014 01:00več
 • Android L s šifriranjem po sledeh iOS 8

  Prihodnja verzija operacijskega sistema za mobilne naprave Android L bo podobno kot iOS 8 privzeto uvedla šifriranje podatkov, s čimer želijo otežiti dostop do podatkov nepoklicanim očem.

  Objavljeno: 20.9.2014 05:00več
 • Apple nima dostopa do šifriranih podatkov v iOS 8

  Apple je šifriranje podatkov v novem mobilnem operacijskem sistemu iOS 8 uredil tako, da podjetje ne bo imel niti teoretične možnosti za dostop do podatkov, so zapisali v novi politiki zasebnosti.

  Objavljeno: 19.9.2014 05:00več
 • Okuženih naj bi bilo 15 milijonov mobilnih naprav

  Sodeč po novi raziskavi, ki so jo pripravili pri francoskem telekomunikacijskem podjetju Alcatel-Lucent, naj bi bilo okoli 15 milijonov mobilnih naprav (torej telefonov in tablic) okuženih z zlonamerno programsko opremo. V prvi polovici letošnjega leta se naj bi število okužb tako dvignilo za 17%. Pri tem ocenjujejo, da je število v resnici še višje, saj raziskava ni vključevala nekaterih velikih trgov, kjer naj bi bilo nadpovprečno veliko zlonamernih okužb (tu omenjajo predvsem Kitajsko in Rusijo).

  Objavljeno: 9.9.2014 14:00več