Teme - varnost

 • Srce namesto gesla

  Mlado podjetje Bionym iz Toronta ima morda odgovor, kako za vselej nadomestiti gesla za prijavo v različne naprave in programe, a pri tem ohraniti visoko stopnjo varnosti. Za varno prijavo bo dovolj okoli zapestja nositi zapestnico Nymi, ki pravega uporabnika določi z merjenjem EKG (elektrokardiograma) uporabnikovega srca.

  Objavljeno: 27.9.2014 01:00več
 • Shellshock: največja ranljivost doslej

  Strokovnjaki za varnost so kot kaže našli morda celo največjo ranljivost v računalniških sistemih doslej. Ta se nanaša na ukazno vrstico Bash (Bourne-Again Shell), kot sestavni del ogromnega števila sistemov na temelju Linuxa in Unixa, ranljiv pa je tudi Mac OS X.

  Objavljeno: 26.9.2014 01:00več
 • Android L s šifriranjem po sledeh iOS 8

  Prihodnja verzija operacijskega sistema za mobilne naprave Android L bo podobno kot iOS 8 privzeto uvedla šifriranje podatkov, s čimer želijo otežiti dostop do podatkov nepoklicanim očem.

  Objavljeno: 20.9.2014 05:00več
 • Apple nima dostopa do šifriranih podatkov v iOS 8

  Apple je šifriranje podatkov v novem mobilnem operacijskem sistemu iOS 8 uredil tako, da podjetje ne bo imel niti teoretične možnosti za dostop do podatkov, so zapisali v novi politiki zasebnosti.

  Objavljeno: 19.9.2014 05:00več
 • Okuženih naj bi bilo 15 milijonov mobilnih naprav

  Sodeč po novi raziskavi, ki so jo pripravili pri francoskem telekomunikacijskem podjetju Alcatel-Lucent, naj bi bilo okoli 15 milijonov mobilnih naprav (torej telefonov in tablic) okuženih z zlonamerno programsko opremo. V prvi polovici letošnjega leta se naj bi število okužb tako dvignilo za 17%. Pri tem ocenjujejo, da je število v resnici še višje, saj raziskava ni vključevala nekaterih velikih trgov, kjer naj bi bilo nadpovprečno veliko zlonamernih okužb (tu omenjajo predvsem Kitajsko in Rusijo).

  Objavljeno: 9.9.2014 14:00več
 • Identifikacija s premikanjem miške

  Identiteto uporabnika je mogoče precej dobro preveriti s primerjavo vzorca uporabe miške in drugih načinov rokovanja z napravo, ugotavljajo v mladem start-upu, kjer razvijajo nov sistem za preverjanje istovetnosti.

  Objavljeno: 31.8.2014 05:00več
 • Po zlorabi spletne banke bo NLB morala vrniti denar

  Po štirih in pol letih pravnega spora je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo, po kateri mora NLB potrošniku vrniti 5000 evrov, ukradenih z zlorabo spletne banke. Konkretno je šlo leta 2009 (ko je bilo potrošniku ukradenih 5150 evrov) za spletno ribarjenje oziroma lažno spletno stran, na kateri je komitent NLBja vnesel svoje identifikacijske podatke, ki so jih tako pridobili nepridipravi.

  Objavljeno: 12.8.2014 17:00več
 • Varni Blackphone je vseeno ranljiv

  Poleti je stekla prodaja telefona Blackphone, namenjenega vsem, ki želijo največjo možno stopnjo varnosti. Telefon poganja prirejena različica operacijskega sistema Android, na njem je nameščenih kar nekaj različnih aplikacij za zasebnost in varnost, predvsem aplikacije za šifrirano komunikacijo (klici, kratka sporočila, itd).  

  Objavljeno: 12.8.2014 10:00več
 • Naprave USB naj bi predstavljale kritično varnostno ranljivost

  Nemška strokovnjaka za računalniško varnost, Karsten Nohl in Jakob Lell, pravita, da lahko naprave, ki jih priklapljamo preko vmesnika USB, okužijo računalnike z zlonamernimi programi brez vednosti uporabnika. Da so lahko USB ključki nevarni je seveda že znano, zaradi nove ranljivosti pa so lahko nevarne prav vse naprave, ki jih priklapljamo na USB.

  Objavljeno: 11.8.2014 09:00več
 • Novi napadi prek USB

  Raziskovalci so pokazali nov način napada na računalnike, ki izkorišča firmware v napravah z USB-priklopom in omogoča popoln prevzem nadzora nad računalnikom.

  Objavljeno: 1.8.2014 05:00več
ph