Teme - telekomunikacije

 • Od jutri danes Hofer Telekom

  Kot smo že pisali, so od jutri danes naprej Hoferjevih trgovinah in na spletni strani www.hot.si na voljo storitve novega mobilnega operaterja – HoT, Hofer Telekom.

  Objavljeno: 10.5.2017 12:00več
 • Vodafone ukinja stroške gostovanje v 40 državah

  Bliža se čas, ko bo po direktivi Evropske unije v veljavo prešla prepoved zaračunavanja stroškov gostovanja pri storitvah mobilne telefonije in prenosa podatkov. Mednarodna telekomunikacijska družba Vodafone je zdaj prva, ki je objavila nove telekomunikacijske pakete, ki upoštevajo ta nova določila. Še več, brezplačno gostovanje bodo nudili tudi v številnih državah Evrope, ki niso članice EU.

  Objavljeno: 14.4.2017 01:00več
 • Stečaj T-2 dokončno razveljavljen

  Ustavno sodišče je pred kratkim izdalo odločbo, s katero je razveljavilo sklep Višjega sodišča v Ljubljani, s katerim se je lani že tretjič začel stečajni postopek družbe T-2. S tem je ustavno sodišče dokončno potrdilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča izpred dveh let, ki je zavrnilo zahtevo za začetek stečajnega postopka nad T-2.

  Objavljeno: 4.4.2017 13:00več
 • Nov ponudnik mobilne telefonije

  Na trg ponudnikov mobilne telefonije vstopa novi igralec, to bo podjetje Softnet. Ponujali bodo virtualno mobilno omrežje, torej najemali fizično infrastrukturo od drugih ponudnikov. Podjetje je sicer prisotno v sedemnajstih državah, poleg držav na območju nekdanje Jugoslavije se širijo tudi v Aziji (omenjajo Kitajsko, Singapur, Filipine...). Kaj več v tem trenutku še ni znanega, so pa napovedali novinarsko konferenco v prvem tednu februarja, kjer naj bi objavili več podrobnosti.

  Objavljeno: 18.1.2017 08:00več
 • Drzni načrti Evropske Unije

  Po tem, ko je Evropska komisija dobila hladen tuš javnega mnenja zaradi predloga nenavadnih dodatnih omejitev ob napovedani ukinitvi stroškov gostovanja, načrtovani za 15. junij 2017, ki ga je nekaj dni kasneje umaknila, zdaj skuša naklonjenost pridobiti z novimi drznimi obljubami.

  Objavljeno: 15.9.2016 01:00več
 • Zgodba s stečajem T-2 se nadaljuje

  Družba Garnol, največja lastnica podjetja T-2, je vložila novo ustavno pritožbo zoper sklepu višjega sodišča. Slednje je v začetku marca znova začelo stečaj nad T-2jem, z ustavno pritožbo pa se je stečajni postopek zopet (vsaj začasno) ustavil. Pri Garnolu pravijo, da je višje sodišče tudi v ponovljenem postopku ignoriralo napotke ustavnih sodnikov in že takrat očitanim kršitvam ustave dodalo še nove.

  Objavljeno: 31.3.2016 11:00več
 • T-2 gre še tretjič v stečaj

  Višje sodišče je T-2 še tretjič poslalo v stečaj, saj je ocenilo, da podjetje ne bo sposobno izpeljati prisilne poravnave iz leta 2012 in upnikov poplačati, kot je bilo dogovorjeno (44-odstotno do leta 2021). S tem se je, vsaj tako kaže, zaključila saga s proceduralnimi zapleti, ki so poldrugo preprečevali stečajni postopek. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Danico Čuk.

  Objavljeno: 5.3.2016 05:00več
 • Največ mobilnih podatkov prek omrežja Simobil

  Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je v zadnjem četrtletju 2015 izvedla raziskavo o opravljenem podatkovnem prometu v mobilnih širokopasovnih omrežjih. Ugotovili so, da se uporaba mobilnih podatkovnih storitev povečuje, uporabnikov je že 40 odstotkov. Enako se je povečal strošek povprečnega gospodinjstva, skupen izdatek za mobilne podatkovne storitve je znašal 29 evrov. Čeprav po številu uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa med ponudniki še vedno vodi Telekom Slovenije, ga je konec leta po količini prometa prehitel Simobil. Slednji je promet iz zadnje četrtine leta 2014 iz 34 povečal na 43,8 odstotkov.

  Objavljeno: 26.2.2016 08:00več
 • Prvo obratujoče omrežje 4,5G

  Podružnica podjetja TeliaSonera na Norveškem je pred šestimi leti postala prvi operater na svetu, ki je uvedel 4G. Danes je podjetje napravilo korak naprej, ko se je zapisalo v zgodovino telekomunikacij s prikazom hitrosti prenosa podatkov do 1Gb/s.

  Objavljeno: 18.12.2015 01:00več
 • Ericsson in Cisco skupaj načrtujeta omrežja prihodnosti

  Podjetji Ericsson in Cisco sta objavila načrte za še tesnejše sodelovanje, predvsem na področjih računalništva v oblaku, 5G in interneta stvari (Internet of Things). Sodelovanje naj bi vsakemu do leta 2018 prineslo do milijarde dolarjev prodaje. Podrobnosti o sodelovanju sicer niso znane, naj pa bi vključevale tudi souporabo patentov.

  Objavljeno: 12.11.2015 08:00več